ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Vláda sa zaviazala dobudovať Múzeum holokaustu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Múzeum holokaustu v Seredi je súčasťou Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry v Bratislave. Vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora.

Múzeum bolo slávnostne otvorené 26. januára 2016. V tom čase boli z priatich barakov zrekonštruované iba dva. Postupne sa obnovili aj ďalšie, rozširoval sa počet autentických exponátov a z múzea sa stalo vyhľadávané miesto pre turistov, školy a rôzne inštitúcie. Podľa riaditeľa Martina Korčoka spočíva výnimočnosť múzea aj vo vzdelávaní: „Na Slovensku nenájdete žiadne iné múzeum, ktoré poskytuje vzdelávanie v takom rozsahu ako my. Nechceme sa však nechať ukolísať úspechom, naopak, radi by sme naše hranice posunuli ďalej.“

Otvorenie múzea 26. januára 2016

Múzeum holokaustu za celú dobu privítalo vo svojich priestoroch tisícky návštevníkov. Mesto Sereď sa tak dostalo na svetovú mapu miest, ktoré si pripomínajú holokaust. Múzeum ale nestagnuje a bude sa rozširovať ďalej. Vláda sa totiž zaviazala dobudovať celý areál múzea a zároveň vybudovať na bývalom appelplatzi pamätník venovaný obetiam holokaustu. Ten by mal byť dôstojným pietnym miestom na pripomínanie najväčšej tragédie v dejinách ľudstva.

Pre múzeum je to ďalšia skvelá správa. Ako informovali verejnosť, predseda vlády SR, Eduard Heger, sa v stredu 13. októbra na fóre na vysokej úrovni k pripomínaniu holokaustu a boju proti antisemitizmu vo švédskom meste Malmö, zaviaže k dobudovaniu Múzea holokaustu v Seredi: „Túto informáciu si veľmi vážime a zároveň sa tešíme, že s pomocou jednotlivých ministerstiev budeme môcť navýšiť kapacitu vzdelávania, čo by malo byť prínosom pre celú demokratickú spoločnosť. Veríme, že za týmto vyhlásením je aj práca, ktorú vykonávame v oblasti ľudských práv, so zameraním na antisemitizmus, rasizmus a xenofóbiu.“

Riaditeľ Korčok za plánované rozšírenie múzea vyjadril verejne svoju vďaku: „Rád by som vyjadril veľké poďakovanie všetkým, ktorí sa na tejto agende mesiace podieľali. Nebolo to ľahké, ale dokázali sme to. Rovnako ďakujem aj členom vlády, ktorí návrh schválili. Ide o veľké gesto. Prečo sú dostavba múzea a jeho komplené sprevádzkovanie také dôležité? Pretože holokaust bol vyústením najväčšieho zlyhania demokracie v novodobých dejinách. Treba na to neustále poukazovať vzdelávaním a poučiť sa z chýb minulosti. Nemôžeme si dovoliť podobnú chybu opakovať! V tomto tkvie jeden z najväčších významov Múzea holokaustu v Seredi pre celú spoločnosť.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img