ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Dve lipy spílili arboristi. Práce na chodníkoch pri križovatke pokračujú

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /12 OKT 2021/

Hneď vedľa svetelnej križovatky boli dnes odstránené približne sto-ročné lipy. Jedna dožívajúca a druhá nebezpečne naklonená do cesty. Boli zároveň dôvodom narušenia plynulosti rekonštrukcie chodníkov v Seredi.

 

Odkryté korene predstavovali možné nebezpečenstvo

Po odfrézovaní starého chodníka pri križovatke sa ukázali obnažené koreňové nábehy lipy, z ktorých sa dala vyčítať nestabilita stromu. Odborníci sa obávali možnosti, že by sa v budúcnosti mohol kmeň zrútiť smerom do križovatky. Zároveň sa ukázalo, že korene tohto stromu narušujú schodisko susednej stavby. Stavebné práce a udupávanie zeminy v okolí stromu pri kladení zámkovej dlažby by stabilitu stromu mohli ešte zhoršiť a sklon kmeňa ku križovatke by narástol. Takto vyplynula potreba výrubu lipy a tiež susednej, dožívajúcej.

 

Arboristi v Seredi opäť

Stiesnené podmienky pri výrube, elektrické vedenie a tiež blízkosť frekventovanej križovatky rozhodli o tom, že výruby nebude realizovať mesto svojpomocne, ale odbornou spoločnosťou. Dve lipy bezpečne odstránili skúsení pilčíci, ktorí už seredské stromy poznajú. V lete napríklad ošetrovali historické platany a orech čierny v Zámockom parku. Pílilo sa stromolezecky pomocou lán bez potreby plošiny. Na záver arboristi zarovnajú spodné časti kmeňov frézou. Náhradná výsadba za dve lipy malolisté sa bude realizovať v zmysle platných vydaných rozhodnutí vo vhodnom vegetačnom období.

 

Napriek komplikácii, chodníky dokončia v októbri

Získať súhlas na výrub stromu nie je možné zo dňa na deň, dokonca ani z týždňa na týždeň. Musia sa  rešpektovať lehoty správneho konania. Preto boli práce na tomto úseku chodníka pozastavené približne na tri týždne a oproti plánovanému časovému harmonogramu nastal sklz. „Na opačnej strane chodníkov, od strany prevádzky AB, zároveň pracujeme, úsek je vybavený dočasnou pešou lávkou pre chodcov. Do konca tohto októbra budú obidva úseky dokončené,“ vysvetlil Marián Šišo, vedúci Oddelenia rozvoja mesta.

 

Prosíme o trpezlivosť

Mesto Sereď prosí chodcov o trpezlivosť. V úseku svetelnej križovatky aktuálne vznikla situácia, kedy chodci musia strpieť istý diskomfort, aj obchádzky. Tieto chodníky budú pre peších úplne priechodné ešte v októbri 2021.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nikto z tej urbanistickej komisie určite nebol v Spišskej novej vsi, inak by sa inšpirovali krásnou alejou stromov, ktorá kľudne mohla rast aj v seredi….
    Mesto babrakov… Žiadna vkusná citlivosť čo do mestskej zelene a architektúry…
    No ale aspoň tam nenAkydali asfalt… A dúfam, že priechody pre chodcov nebudú capnute rovno v križovatke pri bráne a kvetinárstve.
    Alebo bude? 🙄

  2. Však vidieť ako vyzerá námestie. Úžasné! Kamenné mesto – mesační krajina. Zlikvidovaná zeleň, deti sa hrajú pri ceste…. Úžasný vkus nášho mestského architekta a vôbec mestského zastupiteľstva. A podobne to vyzerá po celom meste. Nič proti tomu, keď je strom vážne poškodený a že ho treba odstrániť aby sa odstrániť. Ale hromadné vypílovavanie stromov, len aby si tam niekto postavil, tak to je na zamyslenie. Asi pôjdu ďalšie stromy za obeť vinárskym závodom.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img