ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Deň bielej palice pripomína zodpovednosť i solidárnosť vodičov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚNSS |MM| Už po dvanásty krát vyjdú do ulíc hliadky dopravnej polície spoločne s figurantmi Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS), aby sa pozreli na to, ako vodiči rešpektujú pravidlá Zákona o cestnej premávke. Dopravno-preventívnu akciu organizuje ÚNSS v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru pri príležitosti Svetového dňa bielej palice.

12. ročník Dňa bielej palice sa v uliciach slovenských miest uskutoční 14. októbra.
Poslaním dopravno-preventívnej akcie je zvýšenie informovanosti vodičov i bezpečnosť chodcov so zrakovým postihnutím. Konkrétne sú zadefinovaní v § 4 ods. 1, písm. e) zákona č. 8/2009 Z. z., v ktorom sa hovorí o tom, že vodič je povinný „dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu, a starým osobám“. Práve biela palica informuje vodičov a ostatných účastníkov cestnej premávky o prítomnosti nevidiaceho. „Ak chce nevidiaci alebo slabozraký chodec prejsť cez cestu, dáva signál tým, že bielu palicu zodvihne vodorovne pred seba. Palicu dvíha maximálne do výšky pása a takto ju podrží niekoľko sekúnd. Rešpektujúci vodič zareaguje zastavením a trpezlivo počká, kým daný človek prejde. Akékoľvek trúbenie či blikanie svetlami na človeka so zrakovým postihnutím nie je vhodné,“ konštatuje Branislav Mamojka, predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Počas Dňa bielej palice budú hliadky policajného zboru spolu figurantmi ÚNSS na 40 priechodoch v 36 mestách Slovenska. „Naša organizácia má na každom priechode figuranta – užívateľa bielej palice a zapisovateľa, ktorý eviduje, ako vodiči na konkrétnom úseku zareagovali,“ hovorí Branislav Mamojka. „Policajné hliadky budú pozorne sledovať, či vodiči rešpektovali alebo nerešpektovali signál bielou palicou. Tých, ktorí zastavia, ocenia a tých, ktorí žiadosť nevidiaceho odignorujú, na chybu upozornia a vysvetlia im správny postup. Tentokrát však bez pokuty,“ doplnil plk. PhDr. Tomáš Vrábel z Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

Deň bielej palice opäť neprebieha len v offline, ale aj v online priestore. Na sociálnych sieťach je široké spektrum užívateľov, pre ktorých sú dopravno-preventívne informácie veľmi užitočné. „Uvedomujeme si, že súčasná spoločnosť žije na sociálnych sieťach, a preto sme aj tohto roku pripravili niekoľko videí, ktorými chceme rozširovať povedomie verejnosti o problematike ľudí so zrakovým postihnutím v doprave,“ dopĺňa T. Vrábel.

V minulom roku upozorňovali zástupcovia Odboru dopravnej polície Prezídia policajného zboru na dôležitosť pomoci nevidiacim pri cestovaní verejnou dopravou. Tohto roku si v rámci mediálnej kampane sami vyskúšali pozíciu nevidiaceho i slabozrakého pri pohybe na komunikácii. „Keďže platí, radšej raz zažiť ako stokrát počuť, rozhodli sme sa nasadiť si simulačné okuliare a vyjsť do ulíc. Musím konštatovať, že ľudia so zrakovým postihnutím to skutočne nemajú jednoduché, a preto je naozaj dôležité, aby sme im pomáhali, napríklad aj rešpektovaním na priechodoch pre chodcov. Ako sa nám darilo a čo všetko sme zažili, si môžu pozrieť užívatelia na sociálnych sieťach Polície SR,“ hovorí Tomáš Vrábel.

Napriek tomu, že čísla Dňa bielej palice vykazujú zlepšenia, zástupcovia dopravnej polície upozorňujú na dôležitosť preventívnych aktivít. „Každý rok pribúda množstvo nových vodičov, s ktorými je potrebné pracovať aj prostredníctvom aktivít ako je Deň bielej palice. No i tým s dlhšou vodičskou praxou treba pripomínať, že solidarita, ohľaduplnosť voči ľuďom s postihnutím a rešpektovanie zákona sú nevyhnutné,“ dopĺňa plk. PhDr. Tomáš Vrábel.

 

– – –

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má 3 200 členov združených v 56 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img