ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Členovia UN-Veteran Slovakia renovovali pamätník mierových síl OSN v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ondrej Urban /  24. októbra 1945 vstúpila do platnosti Charta OSN a stala sa tak nosným pilierom súčasných medzinárodných vzťahov. Od roku 1948 si tento deň pripomíname ako Medzinárodný deň OSN.

Organizáciu spojených národov založilo po 2. svetovej vojne 51 krajín, ktoré sa zaviazali k zachovávaniu medzinárodného mieru a bezpečnosti, rozvoju priateľských vzťahov medzi národmi a podpore sociálneho rozvoja, lepšej životnej úrovne a ľudských práv. Hlavným cieľom OSN je zachovať medzinárodný mier a bezpečnosť, ale zasahuje do  všetkých  najdôležitejších  oblastí  medzinárodnej  politiky. Slovenská republika sa stala členom Organizácie spojených národov 19. januára 1993 ako nástupnícky štát Česko-Slovenska. Medzinárodný deň OSN tradične sprevádzajú včlenských krajinách OSN, ktorých je v súčasnosti 193, verejné zhromaždenia, diskusie a konferencie pripomínajúce vznik Organizácie spojených národov, jej aktivity, ciele a výsledky.V Charte OSN sú  vymedzené nástroje OSN pri riešení konfliktov.

V druhej polovici 20. storočia získali väčší význam mierové operácie, ktoré uskutočňujú vojenské jednotky, dobrovoľne poskytované členskými štátmi OSN. Slovenská republika od svojho vzniku 1. januára 1993 deklarovala ambíciu stať sa aktívnym prispievateľom k medzinárodnej bezpečnosti a aktívne sa podieľať na politických a vojenských opatreniach medzinárodného spoločenstva pri hľadaní mierového riešenia z konfliktov v rozličných častiach sveta.

Odchod prvých vojakov Armády Slovenskej republiky do mierovej operácie, ktorými boli príslušníci  ženijného práporu mierových síl OSN v misiiUNPROFOR, pripomína pamätník pri autobusovej staniciv Seredi. Ten bol slávnostne odhalený 11. mája 2013 pri príležitosti 20. výročia tejto udalosti. 25. októbra 2021 od 11:30 hod. sa pri ňom pod záštitou ministra obrany SR Jaroslava Naďa uskutoční podujatie, pripomínajúce Medzinárodný deň OSN. Keďže vyžadoval menšiu renováciu, členovia občianskeho združenia UN-Veteran Slovakia, ktoré sa snaží pripomínať odkaz a tradície spojené s účasťou Slovenskej republiky v mierových misiách OSN, sa zišli v sobotu 9. októbra 2021 na brigáde a pamätník znova vyzerá ako nový.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je to nedôstojné miesto. Tak akurát tam môžu chodiť potulné mačky a psy. Je to na zemi a kto si to všíma? To sa už nenašlo dôstojnejšie miesto, napr. kde bol pomník Kubača?

  2. Dade 10. októbra 2021, 19:17 – viete aj vysvetlit, preco by clenovia UN-Veteran Slovakia mali namiesto renovacie pamatnika upratovat po asocialoch na Cukrovarskej, alebo trebars aj po Vas, ci mne, alebo komkolvek inom?

  3. Pán Majko vážim si Váš bulvárny plátok 👍 rád pri ňom trávim čas na wc…
    No a odpoveď: myslím si že by poupratovať mohli veď aktivite sa medze nekladú! No a ten pamätník bol v dobrej kondícii, ešte by vydržal zopár rokov. Horšie je to v blízkosti obydlí tohto obyvateľstva, kde min polovica z nich sú invalidný a nemá im kto pomôcť …

    Na záver PRE KAROLA – neurážaj ma prosím aj keď som inak orientovaný (podľa teba)

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img