ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Základné pravidlo na ceste. Vidieť a byť videný, platí pre všetkých !

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

KR PZ Trnava |MM|  Pripomíname všetkým účastníkom cestnej premávky, že je na čase zmeniť spôsob jazdy resp. presun a pohyb po vozovke.

Vodiči, cyklisti a motocyklisti
➡️ jazdu prispôsobte aktuálnumu počasiu
➡️ stavu vozovky
➡️ svojim schopnostiam
➡️ zvýšte opatrnosť za zníženej viditeľnosti, počas hmly, dažďa
➡️ správajte sa zodpovedne a dostatočne na ceste predvídajte
➡️ nepreceňujte svoje schopnosti
➡️ dodržiavajte zásadu vidieť a byť videný.

Chodci, kolobežkári
➡️ správajte sa zodpovedne a dostatočne predvídajte
➡️ dodržiavajte zásadu vidieť a byť videný
➡️ vstupujte na priechody až potom, čo si overíte situáciu na ceste
➡️ vstupujte a prechádzajte cez cestu iba v nevyhnutných prípadoch
➡️ kolobežkári – dbajte na zvýšenú opatrnosť voči ostatným účastníkom premávky.

Začínajúcim vodičom pripomíname, že v hmle dokážete zvýšiť bezpečnosť na cestách aj tým, že si zapnete predné a zadné hmlové svetlá.

Skúsenosti z policajnej praxe naznačujú, že vodiči nie vždy adekvátne zareagovali najmä na zhoršenú viditeľnosť a mokré vozovky. Vodiči zle odhadli vzdialenosť, niektorí precenili svoje schopnosti a aj v miernych zákrutách dostatočne neprispôsobili rýchlosť svojim schopnostiam a stavu vozovky. Úlohu pri nehodách zohrala aj únava a v niektorých prípadoch aj alkohol za volantom. Okrem toho, že vodiči musia rátať v tomto ročnom období s častejšími hmlami, mokrými vozovkami a zníženou viditeľnosťou, častou príčinou nehôd býva popadané lístie na cestách, ktoré pôsobí ako námraza. Vodiči musia rátať aj s tým, že im môže náhle vbehnúť do cesty divá zver. Opatrnosť treba zvýšiť aj v prípade, že sa na vozovke nachádza vrstva blata, po zbere plodín. V takomto prípade odporúčame ihneď kontaktovať príslušného správu komunikácie, príp. číslo 158.

POZOR CHODCI A CYKLISTI
Najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky, t.j. chodcom a cyklistom opäť pripomíname, aby nepoľavili vo svojich zásadách a na cesty vstupovali tak, aby ich bolo čo najviac vidieť. Reflexné prvky a oblečenie je to, čo môže zabezpečiť, že ich ostatní včas uvidia.

 

https://www.facebook.com/KRPZTT/videos/4792766707424507

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Neviem nezabudol niekto na motorkárov bohužiaľ sú prehliadnutelni. Motorkár by mal mať na svojom odeve reflexnú vestu. Motorkár odetý v čiernom je pohroma na ceste.

  2. a hlavne si treba zapnúť stretávacie svetlá! v režime AUTO svieti len DRL v predu.super ked na dialnici dobehneš taketo auto za dažďa. argument šoféra.“šak mám zapaté AUTO.“

  3. Bohuš, režim AUTO za normálnych okolností vďaka senzoru zapne stretávacie svetlá. Takže ak ti tvrdil, že má AUTO, buď to má nefunkčné alebo mal len denné svietenie, resp. LED.

  4. Anonym 7. októbra 2021, 16:00.za dažďa a v šere veľa automobilov nesvieti. Skús sa na to zamerať koľko áut svieti za dažďa alebo hmly DRL.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img