ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Závratné zvyšovanie cien ľudí prinúti maximálne šetriť. Niektorí skončia na ulici.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Keď som na jar písal o tom, že jeseň bude krutá, spomínal som problémy hlavne pre mladých ľudí hypotekárnymi úvermi zadĺženými na celý život a o viacmenej nevyhnutnom zdražovaní, patril som medzi prvých ľudí kaziacich náladu z blížiaceho sa leta a témy uvoľnenie covidových opatrení pred dovolenkami.

Ľudia zlé predpovede počúvať už nechceli.

Dnes vidíme, že ďalšie zdražovanie po nepochopiteľne razantnom už zdražení je nevyhnutné. Tentokrát má kopírovať svetové ceny energií – to až 300%-né už zdraženie stavebných materiálov počnúc OSB doskami, cez polystyrén až po oceľové výrobky však považujem za neprijateľné a nelogické.

Dne už vieme, že zdraženie energií prinesie zdraženie úplne všetkého. Napr. pekárenské výrobky majú ísť hore o 15 – 20%. Kvalitné mäso si bude môcť dovoliť stále menšia časť štandardne zarábajúcich ľudí žijúcich mimo Bratislavu. Za štandardný zárobok považujme realitu ťažko sa blížiacu k priemernej mzde, ktorou sa Slovensko „chváli“. Koľko ľudí musí byť na minimálke, aby zpriemerovalo plat ktoréhokoľvek primátora, starostu iného „politika“, či len bežného riaditeľa alebo iného manažéra železníc, nektorej z poisťovní, alebo bánk?

Spomínam si na svoju prvú cestu smerom na západ, ktorú som spolu s otcom urobil v 85 roku. Vtedy, nám komunistický režim umožnil vycestovať s maximálne 50-timi USD na osobu a aj to len polovici rodiny – že preto, aby sme sa späť za ostnaté dráty Železnej opony vrátili.

Prvé minúty za rakúskou hranicou v Bergu boli pre nás utrpením. Už z autobusu sme nechápavo pozerali na vtedy najzapadnutejšie časti Rakúska, iba kúsok od našich hraníc, teda z ich pohľadu „na konci sveta“. Nechápali sme rozmery letiska Swechat, kde autobus zastavil s umožnením vystúpiť len ľuďom idúcim na letisko a do kolien sme išli na autobuske vo Viedni. Fotobunkou otvárané dvere sme využili hneď niekoľkokrát, fotoaparáty vystavené v každom výklade fotopredajne sme obdivovali do zbláznenia a v jednej z predajní televízorov, kde boli farebné televízory od najmenšieho po najmenší v poličkách ako je to dnes zvykom aj u nás, na všetkých išiel rovnaký program, otec v nemom úžase skonštatoval, že toľko televízorov čo je v tejto predajni nie je dohromady minimálne v celom západoslovenskom kraji.

Úbohých 50 USD po premení na rakúske schilingy nestačilo ani na normálne stravovanie a tak sme tých zopár dní vo Viedni obedovali čerstvé banány z trhu v kombinácii s 30 cm dlhou čokoládou, ktorú sme rovnako ako dostatok banánov videli po prvý krát v živote. Na trhu sme väčšinu ovocia nepoznali. Hnedé chlpaté ovocie či zeleninu sme si nechápajúc podávali a čudovali sme sa čo to je s tým, že ak sú to zemiaky tak sú zvláštne chlpaté čo u nás nebolo vo zvyku. Až neskôr sme sa dozvedeli, že sa jedná o kiwi. Smejete sa? Nektaríny sme nepoznali, pomaranče len kubánske, na ktorých šupka mala hrúbku snáď centimeter a mandarínky boli len pred Vianocami a aj to vo veľmi obmedzenom množstve. Ale to sa dnes už vysvetľuje ťažko.

Raňajky a večeru sme mali u známych emigrantov, s ktorými sme sa spojili náhodou. Bez toho, aby nám umožnili prespať u nich v byte v centre Viedne by sme na západ jednoducho necestovali, pretože by sme museli byť prvými bezdomovcami v Rakúsku ešte pred našou Nežnou revolúciou.

Každý večer sa nás domáca pani spýtala, čo chceme na raňajky. Samozrejme nám to bolo jedno a vždy nás teda zobrala do obchodu, v ktorom sme nechápali množstvo nakrájaných salámov a iných mäsových výrobkov nasvietených spôsobom, ktorý opätovne k nám prišiel až po revolúcii. Pani zakúpila salámy, na ktoré sme ukázali prstom v počte dva prúžky na osobu. Teda na nasledujúce ráno sme mali tanierik pokrytý síce celý, no dohromady snáď dokopy desiatimi dkg rôznych druhov salámu, čo u nás vzbudzovalo dojem, že tí Rakúšania akosi priveľmi žgŕlia. My sme vtedy doma mali síce na výber len sem tam nejaký suchý Nitran a Vysočinu, no keď boli, tak sme ich kupovali aj dve či tri štangle do zásoby a v ich jedení sme sa v zásade neobmedzovali.

Doteraz neviem, či sme boli normálni my alebo oni, no je mi jasné, že v súčasnosti nastáva doba, kedy väčšina bežných rodín ak sa nezmení výrazne situácia v ich príjmoch, bude musieť pristúpiť k obdobnému nakupovaniu a šetreniu ako tomu bolo pred viac ako 30-timi rokmi u našich rakúskych susedov.

Dobre, tak budeme menej jedla vyhadzovať. Ak však ceny plynu a náklady na vykurovanie pôjdu výraznejšie hore, začneme snáď vo svojich príbytkoch mrznúť?

Niektorí politici radi argumentujú tým, že elektrina ide hore všade, aj v zahraničí a teda aj v Nemecku či Rakúsku. Problém je ale v tom, že vďaka miliónom baleným do alobalu poslancom smeru, ktoré mali pochádzať z dotácií štátu pre baníkov niekde v Prievidzi platíme v zvýšených cenách elektriny už roky, čím máme už dnes jednu z najdrahších cien tejto komodity v EÚ. Platy ale opačne jedni z najnižších. A aj to je to, čo môže práve v týchto mesiacoch ľudí vyhnať do ulíc. Následky výrazného zdražovania totiž prichádzajú spozdene, no o to tvrdšie.

Vyzerá to teda tak, že najbližšie mesiace ani tak nebudú o Covide, ale o tom čo (pre občanov) zlé rozhodnutia vlád doteraz spôsobili.

Je spoločnosť pripravená na množstvo nových bezdomovcov a sociálne odkázaných rodín, ktoré nevyhnutne tento stav vygeneruje?

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Treba zrušiť všelijaké nezmyselné poplatky,či už u elektrikárov alebo plynárov a hneď to bude lepšie.. celkovú cenu na burze asi neovplyvnime,že..

  2. Asi na páni zabúdajú, že ani tu ľudia nie sú padlí na hlavu a že nevedie porovnávať ceny v zahraničí a u nás. Ale páni zabudli, že porovnávajú aj príjmy či zamestnaných ľudí, alebo aj dôchodcov. Oni si bez hanby zvýšili platy o 1500 €, ale napr. aj avízované zvýšenie dôchodkov bude /teraz sa podržte/ až o 5€. To bude na dva kopčeky zmrzliny. Možno, že ich aj zdania. U nich je to všetko možné. To je ten 13 dôchodok. Však pán minister financií plným priehrštím vyhadzuje peniaze von oknom v lotérií, pani ministerka spravodlivosti chce nové súdy, chce otcovskú dovolenku, príplatok tehotným ženám… Čím viac štát zadlžujú, tým viac rozhadzujú. Oni si neumália. Pre nich vždy bude. My budeme vymýšľať kraviny a vy plaťte!

  3. vždy platilo že v čase keď sa darí a je úroda tak sa musí nejaká časť odkladať aj na horšie obdobia – krízy….obávam sa, že tak ako vláda nebola schopná nič ušetriť a pripraviť sa na krízu v čase keď ekonomika EU zažívali najlepšie odbodie, tak sa podobne zachovalo aj mnoho jednotlivcov a rodín….a to čo si neodložíš v čase hojnosti, ťažko dobehneš počas krízy…

  4. Ratafak plachta 5. októbra 2021, 10:26 – denne hovorim s beznymi ludmi aj podnikatelmi. Ta kaviaren nie je len tak zo srandy…

    Pri nasom celoslovenskom trhu mensom ako predmestie bezneho velkomesta, kde este hraju prim nadnarodne spolocnosti, ani za cias hojnosti poctivy podnikatel vela neusetri, lebo hojnost u nas znamena odlisne, ako v Polsku, Taliansku, Nemecku, Ci Francuzsku. Alebo len vedla v CZ.

    My mame neskutocnu byrokraciu, korupciu a predpisy, ktore keby chceli zaviest napr. v Taliansku, tak by uradnikov hnali s osratymi metlami nie z prevadzok, ale z provincie.

    My sme taky zvlastny narod, ktory je schopny likvidovat sam seba. Nepotrebuje nikoho cudzieho. Len si to neuzname a na inych nadavame…

  5. Od vtedy keď nastúpila táto banda zlodejka insie nevedia iba zvyšovať ceny a poplatky Rozkradli túto republiku Tuším že keby išli do volieb komousi asi ich budem voliť lebo tam není koho dať

  6. by ma zaujímalo aký majú na to naši komouši recept – na to zdražovanie? Vedľa v ČR sa vládne s ich podporou a majú tam vyššie zdražovania ako my. Medziročná inflácia: Slovensko +3,8%, Česko + 4,1%, Maďarsko +4,9%, Rakúsko +3,2%, Polsko + 5,5%, USA + 5,3%, Nemecko + 3,9%, Rusko +6,7%, Bielorusko + 9,8%, Kuba +4,2%, Venezuale +2720%…zatial patríme k tým krajinách s nižšou infláciou aj ked je dosť vysoká, a bude horšie…

  7. Raťafák, inflácia síce najnižšia, ale ekonomika najhoršia v eurozóne, to je oficiálne oznamované z TV, vraj ideme gréckou cestou. tak asi logicky hospodárime najhoršie .Áno Miloš sme blbí, dokážeme sa zničiť sami, možno stačí len trochu málinko cudzej “ pomoci“ aby to bolo tak nah…o. najviac ma ale se…..e, že všetky čísla sú špatné, ale debilkovia cítia potrebu zrovna teraz nakupovať BVP za 2 mld eur! a slováčik sprostáčik čuší….

  8. Anonym 5. októbra 2021, 13:01 – su veci, ktore nechapem ani ja. Napr. na jednej strane za cias SNS a SMERu (teda nejaky ten tyzden dozadu) sa Danko pred Putinom ohol v pase tak, ze sa skoro zlomil a drbol si gebulu o zem a na strane druhej miliardovy biznis – nakup americkych stihaciek. To mi akosi nevychadza…

  9. Anonym 5. októbra 2021, 13:01…v kríze sa zadlžujú všetci, nie len my, ide o to akým tempom a aj ako sú na tom jednotlivé firmy/domácnosti…a zase ti dám konkrétne čísla – medziročná zmena pomeru vládneho dlhu k HDP (údaje sú za 1Q/2021, novšie som nenašiel): priemer EU + 13,7%, Grécko +28,6%, Maďarsko +15,3%, Rakúsko +14,3%, Česko + 11,7% (češi do 3-4 rokov budú musieť rapidne šetriť pri tom ako Babiš navrhuje schodky na dalšie roky), Polsko 11,6%, Slovensko + 10,8%, Nemecko 10,6%….najpomajlšie sa zadlžujú Švédi +4,5% a Íri 1,7%….

  10. Anonym 5. októbra 2021, 12:29 – dovodom krachu statu emitujuceho si menu nebude krach samotneho statu, ale upratanie v ekonomike cez likvidaciu uspor strednej triedy, alebo ocistenie sa od zavazkov u tretich stran.
    Tolko moj nazor.

  11. p.majko,preco to nechapete?ved to je tipicky slovenske,podpisovali nakup stihaciek danko gajdos fico,vtedy musi ist aj putin bokom,ved kseft je kseft, sedenie na dvoch stolickach dankovi islo velmi dobre.
    nieco podobne spravil aj matovic ked nakupil sputnik.

  12. ja len toľko, že sme na tom aj ekonomicky veľmi zle a debilkov trápia teraz BVP. S prepáčením – z vysoka serú na národ zdá sa , že na Slovensku bude potrebná defenestrácia, ale riadna…. alebo inak : dovtedy sa chodí s krčahom po vodu ,…

  13. Táto vláda padne čoskoro. Ľudia ju čoskoro odsúdia za všetko čo tu napáchala.
    Od nezvládnutú pandemiu až po zdražovanie.
    Takto to dopadne keď bol y vyhrajú Pročkovci, Tabak, Matovič….

  14. Psi na dvore si dovolia len to, čo im dovolí gazda. Tu sme gazdovia my.Najlepsia vláda, aká tu kedy bola zabudla, že ju my platíme.

  15. Pan Majko. Ja anonym 5.2021 12:29 odpovedám. Samozrejme ze USA, nedopustia krach svojej ekonomiky. Zlo treba urobiť mimo USA, a najlepšie to urobiť v Európe. Keď nechcú mať doma revoltu. Neustále štvať proti rusom, činanom, to je ono. V Európe majú somárov čo im v tom pomáhajú. Nebudem sa čudovať keď sa zobudím vo vojne. Chceli zásobovať Európu plynom dokonalá blbosť. Všetky špinavé plány sa im rúcaju.

  16. Pre. Ratafaka správ tabuľku od vtedy keď nastúpila táto banda zlodejka a zadlženosť po páde komousou zo 100 korún vzrástla na 10000 e na osobu

  17. Zloba, tak ešte raz….v kríze sa zadlžujú všetky krajiny – vyššie som ti ukázal kto ako rýchlo, a táto vláda nastúpila rovno do krízy, neznamená to však že by mali miňať ako diví….sme na tom lepšie ako naši susedia a vačšina europy….tejto vláde vyčítaš to čo robí celý svet, mna by zaujímalo že či si vyčítal zadlžovanie aj minulej vlády ktorá to robila v čase najvačšieho ekonomického rastu, pretože to nedáva absolútne zmysel a napríklad v ČR mali aj prebytkové rozpočty….proste to čo si neodložíš v čase keď sa darí ťažko doženieš v čase krizi…je to takto pre teba zrozumiteľné?

  18. Že aj iné krajiny sú zadĺžené nikto nespochybńuje, ale neviem, či niektorá krajina, ktorá je zadĺžená astronomickou sumou zo štátneho rozpočtu poriada lotériu, kde vyhadzuje milióny, či stále vymýšľa nové úrady, otcovskú dovolenku, príspevok tehotným ženám…, keď potom občania musia dopĺňať štátnu pokladňu, ale oni si doprajú. Toto zvýšenie cien už potrvá, lebo oni, aj keby sa upokojila situácia a aj keby bola nadpriemerná úroda, oni ceny neznížia. Máme s nimi skúsenosti. Vraj, že je to náročné dať do pôvodného stavu. Ale zvýšenie je ľahšie. Ich argumenty treba brať s rezervou!

  19. Ratafak,úplne jednoducho.Slovensku klesol rating o dva stupne.Zvysil sa neúmerne dlh,deficit dosiahol najvyššieho stupňa v histórii Slovenska.Takze,Slovensko by malo mať nesmierne veľa peňazí,na pomoc dala skoro najmenej z celej Európy,kde sú tie peniaze?Nečelí zdražovaniu,tam,kde by mohlo,tie tvoje rečí,že sa malo ukladať,tam kde bola dobrá ekonomika,je typický príklad toho,že tvoje múdrosti berieš len z vyhlasovaní takzv.expertov z tejto vlády.Ked je nadbytok,tak sa znižuje štátny dlh,a znižuje sa deficit.A to sa dialo.Tu neobstojí ani že je pandémia,lebo,Najväčší dlh,a najmenšia pomoc.To hovoria štatistiky,a tie Vaše propagandistické kecy predlžujú len agoniu Slovenská,a skončí to veľmi zle.A taký ,ako Ty,,tomu pomáhajú zo všetkých síl.A už aj viem,čo budeš písať,že nie sme najhorší,a že ešte sú nejaký horší.

  20. Anonym 6. októbra 2021, 9:54…preboha človeče aj sedlák to čo v lete alebo na jeseň zožne neprežere hneď ale si odloží aj na zimu a jeseň, kedy sa mu nič neurodí – to je jednoduchá sedliacka logika, na to naozaj nepotrebuješ expertov…rozmýšlate vy aspon trochu?, alebo žerete len to čo vám Fico a Blahe naservírujú?….oni na konci leta už prežrali všetko a ešte si požičiavali od ostatných sedlákov a teraz sa divíš že nemáme nič vlastného a musíme si požičiavať…takže áno dlh nám stále rastie a bude rásť pokial sa všetky ekonomiky na ktoré sme naviazaný nespamatejú do predkrízového obdobia…
    pred krízou sa dialo to že rástlo HDP lebo Francúzi, Nemci, Angličania atď kupovali autá a výrobky vyrobené u nás ako diví a k tomu sa potom porovnáva dlh…takže dlh voči HDP klesal, ale nie pretože by klesal dlh v absolútnych číslach ale veľmi rástlo HDP…absolútny nám dlh rástol aj keď pomalšie ako dnes, čo je logické lebo bola kríza…rozumieš tomu?…ten sedlák vyprodukoval stále viac a viac, ale zároveň prežral ešte viac ako vypestoval….ukáž mi prosím tie tvoje štatistiky nech sa na ne pozrieme?…ja som ti čísla napísal, daj prosím ta tie tvoje…inak sa o tom nemá zmysel baviť…súhlasím že podnikatelia si zaslúžili vačšiu pomoc a že loteria je kravina – vyhodené peniaze…

  21. Ratafak,vidím,že sa tomu rozumieš,tak v tej tvojej naivite a psej oddanosti zostávaj naďalej.Ja som Tu dal úplne jednoduché fakta.Ty začnes niečo trepať o sedliackym rozume,tak ho používajú aj naďalej.Zelam pekný deň.(Mne môže byť Fico,alebo ako sa všetci volajú byť ukradnutý.Ja vidím,čo sa deje)

  22. Nie ty si mi nedal ani jeden fakt, ty si mi dal len svoje ničím nepodložené pocity….ja som sem napísal konkrétne akú má kto infláciu – to je fakt,
    napísal som ti kto sa ako zadlžuje – to je fakt…ty si mi napríklad napísal že sa znižoval štátny dlh – tak prosím daj tie fakty, napíš mi aky bol štátny dlh v 2010, 2015 a 2019 v absolútnej hodnote (nie v pomere k HDP)….pouč ma ked som taký naivný, uveď ma do reality ako prebiehalo to znižovanie štátneho dlhu…díky….PS: osobne som zastáncom vyrovaného/prebytkového rozpočtu, no udivuje že ľudia ktorí tolerovali minulej vláde rozhadzovanie do aleluja a vobec neriešili že raz kríza príde, dnes vládu kritizujú za to že sa v kríze zadlžuje rovnako ako všetky krajiny…

  23. Ratafak alias Sulík rozumiem vám, treba šetriť. Zrušme minimálnu mzdu, dôchodky, znížme odvody do zdrav. poisťovní, však trh vyrieši všetko.

  24. Treba začať od vlády robotník zarába tazko okolo 700 e a páni keď nepreháňam 5 t do 8000 e je ich tam 150 vôľou ktorí tuneluju rozpočet tiež im dať 700e a zobrať vyhodí 150×5 t to je tuším 750 t a 150 x700 =105t ustanovené 645 t e pre nemocnice a mesačne X 12 Svajciarsko

  25. Za komousou robotník 2200 korún a riaditelia o 1000 viac im nedovolili terás 700 e robotník a raditelia 5000e to je tá demokracia

  26. Anonym 6. októbra 2021, 13:56…to sú tvoje návrhy, ja by som taký radikálny až nebol, ale proste stačí nemínať viac ako sme schopní zarobiť….

  27. Anonym 6. októbra 2021, 23:42 – Alexander Dubcek v ´68 hovoril o socializme s ludskou tvarou.

    Mozno je cas v obdobnom kontexte zacat rozmyslat o kapitalizme.

    V sucasnosti sa vyznamne zmenila doba a fungovanie nielen ekonomiky, ale aj celej spolocnosti. Ak skutocne nechceme mat na uliciach ludi v stanoch (v LA s tym problem nie je, kedze tam ani len netusia, co je skutocna zima), je najvyssi cas na ucinny zasah vlady do vyvoja situacie s neumernym a podla mna aj neopodstatnenym zvysovanim cien niektorych tovarov radovo v stovkach percent prakticky zo dna na den.

    Fakticky nezabudajme, ze Euro je rovnake v Nemecku ako na Slovensku – otazka je, kolkymi Eurami mesacne kde disponuje uplne bezny clovek.

  28. V Nemecku je mzda 1800 3000e čo tých našich 700 e to není ani polovica. Síce je tam drahšie ale mi ich už dobiehanie v dražbe

  29. Podľa mňa je celý systém nastavení tak,aby ľudia len prežívali..celé zlé..ale vedia,že Slovač je taký národ,aký je, preto stále skúšajú,koľko vydrží..

  30. Mirko sme len lacná pracovná sila + lacná zahraničná ktorá pracuje ešte za menej. Jednoducho otroci. Zisk zo Slovenska odchádza do daňového raja.

  31. p. M.M., taký koment som od vás nečakal, no som rád že som sa ho dočkal. Kapitalizmus sa rapídne zmenil. Zo socialno-trhového po druhej svetovej vojne máme v súčasnosti trhový v ktorom ide len a len o zisk. Bohatí sú bohatší, mizne stredná vrstva a chudobní sú chudobnejší.

  32. Za všetkým hľadaj nenažranosť kapitalu,veľkoelektrosklady,čo mali tovar nakúpený ako zásoby,akonáhle sa začalo hovoriť o zdražovaní..bum-bác..hned išli ceny hore,spotrebný koš v Nemecku,či v Rakusku je v prepočítaní na hodinový zárobok oveľa nižší..u nás funguje kapitalizmus s neľudskou tvárou..

  33. Takže ak zhrniem prevažnú časť príspevkov, vychádza z toho pomerne rozpačité zistenie. Ak uznávaný a naozaj dobrý lekár dostane na stôl prepitého, prefajčeného 130 kilového pacienta s infarktom a on mu tam alebo do 24 hodín po zákroku zomrie, podľa väčšiny tu diskutujúcej by bol vinníkom lekár. Smutný stav spoločnosti. Táto vláda naozaj nie je výhra, kde ale berie niekto istotu, že tá predošlá banda by ten aktuálny bordel všade vo svete zvládla bravúrne to naozaj netuším. Tak si niekedy robíme srandu že aký priposratý až za ušami by bol napr. Pelle keby mu pred úradom vlády bliakal v čele stáda antivaxerov a im podobných chu..jov Matovič.

  34. Peter 7. októbra 2021, 20:23 – Pelle so Sakovou to predsa dali na hulvata este vtedy, ked boli pri moci – „Bude to drahe. Nevadi, oni na to budu hladat peniaze…“ To svedci o tom, ako sa k verejnym financiam spravali, ked mali moznost veci priaamo ovplyvnit.

  35. Miloš a o tom to je…hlúposť neporazíš a keď ju ignoruješ prerastie cez hlavu…viď komentár nadomnou… nespočetne krát som aj ja podľahol chu.jovým drístom obdivovateľov našej ľavicovej (hahaha) smotánky a na FB popísal podobne ako ty v článku vlastné spomienky na slasti socializmu, v tom vrcholnom období raja na zemi sme s manželkou boli mladou rodinou a vypili si do dna ten povestný kalich horkosti tých „Blahových“ časov, keď obyčajná (a tu naozaj platí aj prívlastok že aj pos.ratá) plienka bol úzkoprofilový tovar rovnako ako plynové lanko na Simsona – v tom čase symbol to luxusu fanúšikov jednej stopy, ktorý som bratrancovi zháňal na dovolenke vo Schwerine…a dodnes v Turecku s „láskou“ spomeniem na úžasný Baltik a strandkorpy ako jeho kolorit 🙂 Aj automatka story mám v živej pamäti 🙂 Zlaté Romo Kombi… budem sa opakovať ale trvám na tom, že so zaťatými zubami to s tými súčasnými nejak doklepeme ale ak by som to mal hodiť tej falošnej sebranke predtým, to by som svojim vnúčencom neurobil

  36. No Petrík síce aj tá postará plienka bola nedostatkový tovar ale si na ňu peniaze mal Ale v tejto zlodejskej dobe na tú plienku nebudeš mať vo výklade bude ale nebudeš ju mať zaco kupit vnúčence budú platiť drahe uverí ktoré narobili tieto vlády O toto sa snažia ľudia Hovoríme o ekonomike ako ju pánska vláda zničila A aký nepomer je v mzdách robotníkov a panmi a eú štátoch Zdražovanie platenie už aj za vzduch a ničenie pracovitých ľudí lebo 1 výplata to nedas deti platenie rodičom dôchodky dôchodcovia ktorí nemajú na lieky lebo poctivo pracovali Si presvedčený že táto cesta je a skutky týchto vlád od 89 sú spravne😂👍tak potom musíš snívať ďalej

  37. Peter keďže ty nás normálnych (to znamená neopichaných) nazývaš chujmi,tak ty sii iba obyčajná sprostá opichaná ovca !
    Dobrú noc !

  38. Obyvatel 12. októbra 2021, 22:43 – pozrel si si ZDROJ zverejnenej informacie?

    A datum, kedy to dnes zakazane weby publikovali?

    To je v prdeli. Ty este aj pri bombardovani Ukrajiny bezis na vlne proputinovskej propagandy?
    Vratis sa niekedy do reality, alebo Ti (nam) musia Ruske rakety rozdrbat nehnutelnosti?

  39. A ty co si sa teraz este len zobudil alebo si si nieco slahol, ked tu reagujes na nieco s pred polrokom. Alebo je to tvoja provokacia aby sem nieco niekto zavesil a ty ho udaš? Alebo podas trestné oznamenie ze niekto cita akoze zakazane weby?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img