ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Izraelčan Nadav Ben Yehuda sa stal prvým horolezcom na svete, ktorý sa preslávil tým, že NEVYLIEZOL na Everest

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Izraelčan Nadav Ben Yehuda sa stal prvým horolezcom na svete, ktorý sa preslávil tým, že NEVYLIEZOL na Everest

V roku 2012 cestou na vrchol zazrel umierajúceho tureckého horolezca.

Nadavovi zostávalo už len 300 metrov, aby pokoril najvyššiu horu sveta, ale doslova sa na to vykašľal a Turka zniesol dole na pleciach, čo mu zachránilo život.
Sám Nadav k tomu povedal: Muža, ktorý ležal na skale som spoznal, bol to Aydin Irmak z Turecka, zoznámili sme sa v tábore. Bol v bezvedomí, nemal rukavice ani kyslík. Dokonca zložil aj helmu. Vzdial to a čakal na koniec. Ostatní prechádzali okolo neho, ale ja som si uvedomil, že ak to urobím tiež, určite zomrie. Vedel som, že sa musím pokúsiť ho zachrániť. “

Podľa Nadavových prepočtov mu vtedy zostávali na vrchol necelé štyri hodiny. „Moje myšlienky boli odrazu šialené: choď hore, odfoť sa s vlajkou a hneď sa vráť dole,“ hovorí Nadav. – A potom som si uvedomil, že Aydin je na tom veľmi zle, že sa môjho návratu už nedožije. Situácia bola v každom prípade „stratová“: vyšiel by som na horu s vedomím, že som pre túto osobu neurobil, čo som mohol. A ak s ním začnem zostupovať dolu, nielenže prídem o možnosť vystúpiť na vrchol – na vrchol sa možno ani v budúcom živote nedostanem. Všetky tieto myšlienku blikali v mozgu v zlomku sekundy. Ale keď sme slúžili v izraelskej armáde, boli sme naučení nikdy nenechať človeka v problémoch. A tak som sa rozhodol, ako som sa rozhodol. “
Nadav Ben Yehuda zahájil deväťhodinový zostup. Tureckého horolezcu niesol na sebe. Ten bol našťastie celý čas v bezvedomí. Prečo našťastie? Pretože vo chvíľach, keď sa mu vracalo vedomie, kričal bolesťou a to zostup iba sťažilo.

„Pomaly, veľmi pomaly sme zostupovali dolu. Bol som zúfalý, pokazila sa mi kyslíková maska. “
Keď cestou narazili na ďalšieho umierajúceho horolezca, bolo mu jasné, že zachrániť ich oboch nezvládne.
Nadav Ben Yehuda doslova reval na všetkých okoloidúcich alpinistov, prosil ich podeliť sa o kyslík. Väčšina odmietla. Trochou kyslíka, ktorý predsa len dostal, sa mu podarilo prebrať druhého horolezca v bezvedomí. Spolu potom dotiahli tureckého horolezca do tábora, odkiaľ ich helikoptérou okamžite evakuovali do Káthmándú. Všetci traja museli byť hospitalizovaní.
„Mal som na výber – stať sa najmladším Izraelčanom, ktorý zdolal Everest, čo by mi veľmi pomohlo v kariérnom raste, alebo skúsiť zachrániť ľudský život. Zvolil som druhú variantu a podarilo sa mi to.“

Pri výstupe Ben Yehuda, ktorý sa mal stať najmladším Izraelcom, ktorý vystúpil na Everest, pomáhal ďalším dvom horolezcom – z Gruzínska a z Veľkej Británie.
Všetci traja alpinisti mali značné omrzliny. Nadav Ben Yehuda, ktorý musel pri svojej záchrannej akcii často dávať dole rukavice,bol na tom najhoršie a prsty mu museli zachraňovať chirurgovia.

Nadav nikdy nehovorí o čase, keď sa uzdravoval – najťažšej časti jeho života. „Chcel som sa vrátiť k tomu, čo robím rád.“ Odvtedy som už vyliezol na pár „kopcov“
Napríklad na Kilimandžáro, kde požiadal svoju priateľku o ruku.

Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img