ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Sereď komunikuje: otázky občanov a odpovede z mesta ( 2. časť)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /30 SEP 2021/

Svoje otázky na mesto môžete aj Vy zaslať mailom na zuzana.slahuckova@sered.sk, alebo položte otázku na Facebooku Seredských noviniek.

 

O: Či sa plánuje na budúci rok urobiť niečo s cestou do kempingu, aby tam bezpečne prišli chodci ako aj cyklisti.

O: Po Vašej iniciatíve zabezpečilo mesto Sereď v lete 2021 skľudnenie na Vami uvedenom úseku. Osadili sa tri spomaľovacie prahy a tiež sa povolená rýchlosť obmedzila na tridsiatku.

Ak by sme sa v uvažovaní posunuli ďalej a napríklad by sme chceli vybudovať samostatný chodník pre peších a cyklistov, tak by sa celá nová cestná stavba musela zamerať, vytýčiť a v prvom rade odsúhlasiť s majiteľmi pozemkov. Finančné krytie takéhoto projektu treba vopred odsúhlasiť mestskými poslancami, nakoľko investície v takomto objeme je potrebné plánovať  rok-dva vopred. Treba si uvedomiť fakt, že táto zóna je v záplavovej oblasti, ktorá býva problematická pri vydávaní povolení.

Druhou stránkou tejto mince je fakt, že opatrenia na zvýšenie bezpečnosti sú vždy len reakciou na nebezpečné správanie sa šoférov na cestách. V ideálnom svete by neboli potrebné žiadne opatrenia, nakoľko by si každý, kto si sadá za volant, dokonale uvedomoval svoju zodpovednosť a rešpektoval by právo druhých cítiť sa bezpečne. Ale to len na okraj toho, prečo musíme stále riešiť nejaké bariéry, stĺpiky, ploty, retardéry a kamery…

 

O: Či sa neuvažuje o rozšírení pamiatok vojenskej techniky, smerom do kempingu. Bola by to ďalšia pekná atrakcia.

O: Nie, zatiaľ sa neuvažuje.

 

O: Zaujímalo by ma, kedy sa dá do poriadku okolie Jednoty . Tie „krásne“ zvetrane zahony, ktoré bezdomovci značkuju.

O: Dobrý deň, ak máte na mysli tie záhony, ktoré sú hneď pri budove Jednoty, tak tie sú v majetku COOP Jednota Galanta a do ich revitalizácie mesto nemôže zo zákona investovať. Mesto už dávnejšie vyzvalo majiteľa, aby si tento priestor skultúrnil. Avšak zatiaľ je to bez odozvy. Po tomto Vašom podnete vyzveme majiteľa opätovne.

 

O: Kedy budú na 8.mája priechody pre chodcov? A tiež prípadné zníženie rýchlosti/retardéry. Ak to bolo možné na Športovej, myslím, že by bolo dobre urobiť to aj na dalších uliciach, kde jazdia vodiči neprimerane rýchlo.

O: Na tejto ulici zatiaľ nie je evidovaný žiaden podnet ohľadne priechodov pre chodcov. Ozvite sa priamo na Oddelenie rozvoja mesta (https://www.sered.sk/s232_oddelenie-rozvoja-mesta). Keď bude tých podnetov viac, prípadne, ak túto vec budú iniciovať aj vaši poslanci (https://www.sered.sk/s119_mestske-zastupitelstvo), tak to pôjde rýchlejšie. Oddelenie si svojvoľne ten priechod (priechody) nevymyslí.
Retartéry v meste sú „ťažšia“ téma. Ako ich vybaviť? Musíte si zozbierať podpisy obyvateľov z tej ulice, ktorí s ním budú súhlasiť. Ideálne si premyslite aj to, kam by ste spomaľovací prah chceli umiestniť. Plus si vybavte súhlas toho, pred koho dom ten retardér namontujú. V praxi sa totiž môže udiať to, že v jeden týždeň vám spomaľovací prah osadia a do týždňa bude petícia za jeho demontovanie. Lebo obyvatelia nechcú hluk pred svojím domom. Toto sa už viackrát v Seredi udialo.
Len sa budem opakovať: opatrenia na zvýšenie bezpečnosti sú vždy len reakciou na nebezpečné správanie sa šoférov na cestách. V ideálnom svete by neboli potrebné žiadne opatrenia, nakoľko by si každý, kto si sadá za volant, dokonale uvedomoval svoju zodpovednosť a rešpektoval by právo druhých cítiť sa bezpečne. Ale to len na okraj toho, prečo musíme stále riešiť nejaké bariéry, stĺpiky, ploty, retardéry a kamery…

 

O: Má mesto dosah na kontrolu rýchlosti aut na Čepeňskej ulici? Na zákrute pri Kúpeľnom námestí by boli kvôli tomu určite potrebné bariéry na ochranu chodcov, už veľakrát tam vyletelo auto… Poprípade ak by sa dala vybaviť fotopasca alebo občasné policajné kontroly v noci….

O: Dobrý deň, mesto Sereď nemá dosah na kontrolu rýchlosti na cestách a ani mestská polícia Sereď nemá kompetenciu merať rýchlosť. Podnety od občanov zhromažďuje štátna polícia, ktorá ich musí následne preverovať a vyhodnocovať. Až následne, ak zistia, že napríklad na Vami opísanom úseku sa pravidelne prekračuje rýchlosť, môžu vykonať určité opatrenia.

Priamy kontakt na oddelenie štátnej polície, kam treba adresovať tento a tiež ďalšie podobné Vám prezisťujem a dám Vám vedieť.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img