ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Interpelácie poslancov MsZ zo dňa 16.9.2021

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské zastupiteľstvo / Ing. Martin Tomčányi, primátor mesta Sereď /29 SEP 2021/

Dušan Irsák

Je už ukončená zmluva na prenájom so spoločnosťou GREEN CON RECYCLING s.r.o (TEKADEX, s.r.o., BOPAL, BPS Vlčkovce  s.r.o )na pozemkoch v Malom Háji v Seredi?

Odpoveď:

Zmluva o nájme, uzatvorená dňa 9.12.2020 (ďalej len „Zmluva o nájme“) medzi mestom Sereď ako prenajímateľom a  spoločnosťou GreenConRecycling, s.r.o. ako nájomcom (ďalej len „nájomca“), predmetom ktorej je nájom  pozemkov v lokalite „Malý háj“  na účel dočasného uloženia a spracovania biologicky rozložiteľných odpadov,  nie je skončená. Mesto Sereď telefonicky a písomne (upozornenie mesta zo dňa 31.8.2021 na neuhradenie nájomného) upozornilo nájomcu na neplnenie si povinností vyplývajúcich zo Zmluvy o nájme.

Na základe  požiadavky konateľa spoločnosti  GreenConRecycling, s.r.o., Ing. Tomáša Krošláka sa dňa 21.9.2021 uskutočnilo stretnutie, za mesto boli prítomní prednosta MsÚ  a vedúca právneho a majetkového referátu. Konateľ informoval zástupcov mesta o zámere nájomcu ukončiť činnosti v lokalite „Malý háj“ a následne  skončiť Zmluvu o nájme.  Konateľ spoločnosti zopakoval svoje dôvody, o ktorých informoval na predchádzajúcich stretnutiach s primátorom a zástupcami mesta, že sú sústavne  napádaní z porušovania právnych predpisov, neustále musia riešiť a predkladať vysvetlenia príslušným kontrolným  orgánom, ktoré konajú na základe rôznych udaní a nemajú dostatok času a ani personálu, ktorí by vysvetľovali ich aktivity a dokazovali, že činnosť, ktorú plánujú vykonávať v lokalite „Malý háj“  je v súlade s právnymi predpismi a najmä prospešná pre obe strany – najmä mesto Sereď. A preto svoje aktivity rozbehnuté v lokalite „Malý háj“ presúvajú. Konateľ informoval, že z  uvedeného dôvodu  nebude spoločnosť GreenConRecycling, s.r.o. žiadať povoľovací orgán o nový súhlas na nakladanie s BRO v lokalite „Malý háj“ od 1.1.2022. Rozhodnutie Okresného úradu Galanta, odbor starostlivosti o životné prostredie zo dňa 29.7.2020 o udelení súhlasu na prevádzkovanie zariadenia na zhodnocovanie odpadov a Rozhodnutie Okresného úradu Galanta, odbor starostlivosti o životné prostredie  zo dňa 20.10.2020  o zmene súhlasu na prevádzkovanie zariadenia na zhodnocovanie odpadov majú platnosť iba do 31.12.2021.

Výpoveď doručí v mesiaci september 2021, výpovedná doba je tri mesiace a začne plynúť od októbra 2021. O uvedenej skutočnosti informoval zástupcov mesta z dôvodu, aby si mesto dokázalo zabezpečiť partnera na spracovanie BRO. Dňa 24.9.2021 bola mestu Sereď doručená výpoveď zo strany nájomcu podľa čl. VIII ods. 3 písm. c) Zmluvy o nájme.

 

Aká je k dnešnému dňu dlžná suma?

Odpoveď:

Neuhradené nájomné je vo výške 12 780 €.

 

Ako prebehne odovzdávanie nehnuteľnosti po ukončení nájomnej zmluvy? V prípade,  že sa ukončí nájomná zmluva.

Odpoveď:

Prenajímateľ  v najbližších dňoch zašle písomnú výzvu nájomcovi, ktorého upozorní na povinnosť  podľa čl. VI ods. 9 Zmluvy o nájme, a to, že je povinný odovzdať predmet nájmu v deň skončenia Zmluvy o nájme, t.j.,  uplynutím výpovednej doby dňom 31.12.2021 v stave ako ho prevzal, teda bude trvať na odstránení stavby, na ktorú nedal písomný súhlas a trvať na vyčistení pozemku.

Na novembrové rokovanie MsZ pripravíme materiál minimálne v dvoch variantoch. Prvý variant bude návrh OVS na nájom pozemkov v lokalite „Malý háj“. Druhý variant bude návrh na uzatvorenie nájomnej zmluvy s vlastníkom stavieb – BPS Vlčkovce, s.r.o.,  stavby ktorého stoja na pozemku mesta v uvedenej lokalite.  Ktorý variant, resp. návrh iného variantu bude schválený,  a tým aj zámer ďalšieho nakladania s majetkom mesta, je  na rozhodnutí poslancov MsZ. Ostatné varianty podľa ďalších návrhov.

Pri voľbe variantu je potrebné zvážiť aj skutočnosť, že poslanci MsZ neschválili na svojom zasadnutí dňa  24.6.2021 zmenu  funkčného a priestorového využívania  na ploche SBO-01 skládka biologického odpadu v lokalite „Malý háj“ (pozemok vo vlastníctve mesta Sereď) na plochu výroby a skladov – bioplynová stanica a výroba kŕmnych zmesí, iná výroba a sklady sú neprípustné. To znamená, že  mesto nezosúladilo súčasný stav v riešenej lokalite (povolené stavby bioplynovej stanice) s územným plánom, a teda do budúcna bude možné v tejto lokalite robiť iba nevyhnutné opravy už existujúcich stavieb bioplynovej stanice.

V tejto súvislosti treba dať do pozornosti aj uznesenie MsZ  č. 48/2021 zo dňa 18.2.2021, z ktorého vyplýva záujem poslancov MsZ o umiestnenie výrobnej linky v lokalite „Malý háj“, ktorú tam umiestnil nájomca bez súhlasu prenajímateľa. Týmto uznesením poslanci schválili okrem iného aj to, „aby nájomca po vydaní povolení k činnosti  opätovne požiadal o udelenie súhlasu na uskladnenie množstva plastového odpadu v rozsahu dvoj týždennej produkcie“.

 

Koľko mesiacov už bioplynová stanica nespracováva  BRO?

Odpoveď:

Podľa vyjadrenia konateľa spoločnosti GreenConRecycling, s.r.o., Ing. Tomáša Krošláka, (mail z 23.9.2021)  bioplynová stanica nespracováva BRO 1 mesiac.

 

Ing. Mária Fačkovcová

Všetci si pamätáme s akými námietkami a obavami bola vybratá spoločnosť GreenCon Recycling s.r.o. vo verejnej súťaži(OVS) pri výbere nájomcu na pozemok v Malom Háji za účelom dočasného uloženia a spracovania biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) od rodinných domov v našom meste. Aj keď nakoniec v druhom kole súťaže prevážili hlasy členov výberovej komisie OVS, ktorí vybrali tohto nájomcu (podotýkam s tým istým konateľom Ing. Krošlákom, ktorý ukončil nájomný vzťah na tomto pozemku k 31.12.2020  s dlhom voči mestu viac ako 50 000 eur ako konateľ spoločnosti TEKADEX s.r.o.), tak to urobili s úmyslom, že pri akomkoľvek porušení nájomnej zmluvy, rozpore konania s nájomnou zmluvou, bude s ním nájomný vzťah ukončený.

Sledujúc situáciu v Malom Háji, môžeme skonštatovať, že spoločnosť GreenCon Recycling s.r.o. od začiatku konala v rozpore s nájomnou zmluvou:

Prívažala aj iný ako BRO odpad na pozemok ( dôkazom toho je aj odpoveď p.primátora mesta na interpeláciu poslanca Dušana Irsáka z MsZ dňa 24.6.2021 ohľadom navozeného iného ako BRO odpadu, kde sa potvrdzuje že ide o dva kamiony tetrapakov, určených na skúšobnú prevádzku linky, na ktorú nemal zatiaľ žiadne povolenie…). Alebo mal? Skúšobnú linku prevádzkoval v budove, ktorú pristavil bez stavebného povolenia. Alebo už má zlegalizovanú prístavbu k budove, ktorá je zapísaná na LV ako Hala na výrobu kŕmnych zmesi?

Vzhľadom na nefunkčnosť bioplynovej stanice sa  BRO nespracováva

Od júna tohto roku neplatí nájomné, čiže do konca septembra už má dlh na nájomnom za 4 mesiace

Spolu s poslancom D.Irsákom,  aj v spolupráci s vedúcou odboru ŽP pani Vohlárikovou, sme mali záujem zistiť odpovede na tieto otázky a nechať si vysvetliť vzniknutú situáciu priamo   konateľom spoločnosti, no na poslednú chvíľu dohodnuté a ohlásené stretnutie zrušil.

Neodpovedal ani na otázky, ktoré mu slanec D.Irsák zaslal aj mailom. Nie je toto všetko dôvod na ukončenie nájomnej zmluvy?

 

Odpoveď:

V zmysle článku VIII ods. 2 písm. b)  Zmluvy o nájme uzatvorenej dňa 9.12.2020 (ďalej len „Zmluva o nájme“) medzi mestom Sereď ako prenajímateľom a  spoločnosťou GreenConRecycling, s.r.o. ako nájomcom (ďalej len „nájomca“), predmetom ktorej je nájom  pozemkov v lokalite „Malý háj“  na účel dočasného uloženia a spracovania biologicky rozložiteľných odpadov, môže prenajímateľ  Zmluvu o nájme vypovedať, ak nájomca neuhradil  dva po sebe nasledujúce mesiace dohodnuté nájomné, avšak len v prípade, ak  prenajímateľ nájomcu písomne upozornil na neuhradenie nájomného a poskytol mu minimálne tridsať dňovú lehotu na dodatočnú úhradu tohto nájomného.

Prenajímateľ písomne upozornil nájomcu listom zo dňa 31.8.2021. Na platnosť výpovede zo strany prenajímateľa je potrebný súhlas MsZ (Rozsudok NS SR sp. zn. 5obdo 45/2013 z 8.januára 2015 – orgán obce, starosta alebo zastupiteľstvo, ktorý schvaľuje podľa pravidiel zákona, štatútu a zásad hospodárenia vstup do zmluvného vzťahu, schvaľuje vždy aj zmenu a zánik právneho vzťahu). Aby bola výpoveď zo strany mesta ako  prenajímateľa platná, a bola dodržaná aj zmluvná povinnosť prenajímateľa dať 30-dňovú lehotu, by bolo  potrebné  dať schváliť výpoveď zo strany mesta na novembrové MsZ. Avšak nájomca dňa 24.9.2021 doručil mestu Sereď  výpoveď zo strany nájomcu podľa čl. VIII ods. 3 písm. c) Zmluvy o nájme, t.j., že nájomca nebude mať od 1.1.2022 platný súhlas  príslušného povoľovacieho orgánu na nakladanie s BRO.

 

Ak tak mesto doteraz neurobilo, aký má na to dôvod?

Odpoveď:

Viď predchádzajúca odpoveď. Ďalším faktorom je, že sme dúfali v dokončenie a sprevádzkovanie linky na spracovanie BRO a triedených odpadov, ktorá by zabezpečila ďalší odber a spracovanie BRO z mesta. Špecifickosť tohto prípadu je v tom, že nie je možné   naň  len striktne nazerať, že ak si nájomca neplní podmienky zmluvy, okamžite nastupuje  výpoveď zo strany prenajímateľa. Treba brať do úvahy aj tieto  fakty, čo bude ďalej s vyzberaným a netriedeným BRO, o ktoré nie je záujem v stave, akom sa vyzberá, a aký to bude mať dopad na výšku poplatku za komunálny odpad pre občanov mesta.

 

JUDr. Edita Červeňová

Mohli by byť po meste rozmiestnené tabuľky s nápisom „Zákaz odhadzovania ohorkov“?

 

Odpoveď:

Aby mesto mohlo ukladať povinnosti občanom musí prijať VZN o čistote mesta v súlade s § 4 ods. 5 písm. a) bod 2 zákona o obecnom zriadení. Prvý návrh VZN o čistote, ochrane verejnej zelene a verejnom poriadku na území mesta Sereď bude predložený na novembrové rokovanie MsZ.

 

Pavol Kurbel

Názvy ulíc na smerových informačných tabuliach sú vplyvom poveternostných podmienok poškodené. Bolo by možné tieto informačné tabule  vymeniť alebo odstrániť?

 

Odpoveď:

Bolo by to možné,  ak to bude schválené  v návrhu na investície na ďalšie roky. Už v októbri 2019 sme sa zaujímali o túto výmenu postupne na rok 2020 a ďalšie roky (viď  maily s cenovou ponukou). No začiatkom  roka 2020, nástupom pandémie, boli viaceré investičné zámery mesta (vrátane týchto infotabúl) pozastavené hlavne kvôli nejasnej ekonomickej situácii a jej prípadného dopadu na rozpočet mesta v budúcnosti.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. zase sa potvrdilo, že ked sa niekto oblečie do inej firmy, tak sa z neho nestane lepší človek. Pán konateľ, už pod inou firmou, neplatí nájomné, neplní si záväzky zo zmluvy, dokonca ju porušuje a mesto nič nerieši! Ak mal dlh 12 780 eur, koľko mesiacov už neplatil? ževraj už v apríli neplatil. A mesto ho vyzve a upozorní až 31.8? No skúsil by nejaký obyvateľ takto dlho neplatiť svoje poplatky.
    mesto vlastne potvrdilo, že bude musieť odstrániť čiernu stavbu (čiže postavil j bez súhlasu mesta, stavebného povolenia), zváža iný ako bio-odpad, a on na sedeniach s mestom tvrdí, že všetko robí legálne?

  2. Pán Majko napíšte prosím článok o prácach prebiehajúcich v meste! Všetko je rozbombardované nie je kadiaľ chodiť, je to ako v labirinte snáď jedine tej povyšeneckej notárke sa dá dostať normálne po chodníku…
    Ďakujem

  3. A potom budeš žiadať aj článok ako sa nič nerobí? Niektorým ani divá sviňa nevyhovie. Nerobí sa, je zle. Robí sa, je to rozbombardované, je zle. Čo s tým?

  4. Išiel si tade peši? Rozbité to je na križovatke pred reštikou AB aj na druhej strane a aj za progresom…. neni dokončené jedno a u druhé sa rozmrdá

  5. Išiel si tade peši? Rozbité to je na križovatke pred reštikou AB aj na druhej strane a aj za progresom…. neni dokončené jedno a u druhé sa rozmrdá

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img