ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Beethoven opäť zavítal do Dolnej Krupej

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj |MM|  Do parku kaštieľa v Dolnej Krupej sa po mnohých rokoch vrátil Ludwig van Beethoven, v podobe tónov jeho výnimočných skladieb. V sobotu 25. septembra sa uskutočnil koncert komornej hudby Rozárium hudby. Návštevníci koncertu si vypočuli skladby Beethovena a Brahmsa v podaní špičkových slovenských interpretov v nádhernej jesennej atmosfére kaštieľskeho parku.

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a partnermi projektu pripravili podujatie, ktoré oživilo príbeh geniálneho skladateľa Ludwiga Van Beethovena a jeho pobytu v klasicistickom kaštieli v Dolnej Krupej. Na tomto mieste mal učiť mladé dámy z rodiny Brunsvikovcov hre na klavír, zaľúbiť sa a komponovať svoje slávne skladby. Ďalším námetom koncertu bolo rozárium, ktoré založila tzv. „Ružová grófka“ Choteková.

„Rád som sa zúčastnil kvalitného koncertu komornej hudby a predstavenia slovenskej špičky hudobníkov. Je veľmi podstatné, obzvlášť v tejto pandemickej dobe, podporovať umelcov, kultúru a prinášať ju bližšie k ľuďom,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.
Návštevníci koncertu mohli navštíviť Hudobné múzeum, alebo sa poprechádzať rozáriom Márie Henriety Chotekovej v Medolandii. „Môžem povedať, že Beethovenova prítomnosť bola tu na tomto mieste naozaj cítiť, prostredníctvom jeho večných skladieb. Takže tu nakoniec naozaj bol!“ povedal trnavský vicežupan a predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj Pavol Kalman.

Na koncerte Rozárium hudby sa predstavili špičkoví interpreti slovenskej hudobnej scény: violončelista Jozef Lupták, klaviristka Nora Skuta, huslisti Igor Karško, Marián Svetlík, Daniel Rumler, violista Martin Ruman a violončelistka Katarína Zajacová.
Podujatie Rozárium hudby prinieslo spojenie výnimočného hudobného zážitku s objavovaním histórie a prírodných krás Dolnej Krupej. „Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Hudobným múzeom, ktoré spravuje pôvodne brunsvikovsko-chotekovský Kaštieľ v Dolnej Krupej, usporiadala výnimočné podujatie v areáli dolnokrupského historického parku venované dvom fenoménom súvisiacim s dejinami kaštieľa – hudbe a ružiam. Hudobná tradícia lokality je spojená s menom významného skladateľa Ludwiga van Beethovena a vznikom jeho svetoznámej Sonáty mesačného svitu na úsvite 19. storočia. Za ružiarsku tradíciu sme vďační grófke Márii Henriete Chotekovej, zakladateľke povestného rozária, ktoré začiatkom 20. storočia obdivovala celá Európa,“ povedala riaditeľka Slovenského národného múzea- Hudobného múzea Edita Bugalová.

Starosta obce Dolná Krupá Marek Dekan dodáva: „Veľmi sa tešíme, že sa v našej obci uskutočnil takýto koncert komornej hudby. Bolo nám cťou privítať návštevníkov, ktorí si v kaštieľskom parku užili skvelú atmosféru koncertu. Veríme, že si diváci z tohto vystúpenia odniesli hlboký hudobný zážitok a budú sa do Dolnej Krupej radi vracať aj so spomienkou na toto umelecké predstavenie.“

 

https://www.youtube.com/watch?v=U_PlRXyKTjM&t=217s 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img