ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Samizdaty a ich tlač. Cyklostyl z komunistickej éry našiel miesto v Múzeu totality

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Blíži sa ďalší ročník Dňa samizdatu. V poradí piaty a tak trochu výnimočný. 12. október totiž už oficiálne v SR je pamätným dňom, ktorý má  pripomínať občiansku odvahu ľudí za totalitného režimu píšúcich a rozmnožujúcich vtedy nepovolené texty prevažne s náboženskou tématikou. 

Nazývali sa SAMIZDATY.

Texty boli písané klasickým písacím strojom na cyklostylové blany a rozmnožované na tzv „Cyklostyloch“. Tieto boli manuálne a neskôr elektrické. Samozrejme, že za socializmu boli stroje ako aj rozmnožovacie blany prísne registrované, kontrolované a takáto činnosť bola režimom trestaná väzením. ŠTB ilegálne tlačiarne aktívne vyhľadávala a ľudia podieľajúci sa na tejto vtedy protištátnej činnosti, boli perzekuovaní.

Do Múzea totality sa nám už pred niekoľkými mesiacmi podarilo získať jeden skutočne starý rozmnožovací stroj tzv.Ormig na liehovú tlač, neskôr cyklostyl manuálny, na ktorom je ešte stále natiahnutá rozmnožovacia blana s textom tlačiva využívaným vtedajšou Verejnou bezpečnosťou.

 

Iba koncom tohto týždňa sme zo Zvolena doviezli elektrický rozmnožovací stroj – cyklostyl v stave, akoby sa na ňom dotlačilo iba včera. Zachoval ho usmiaty pán na fotografii, ktorý je rád, že mašina skončí nie na smetisku alebo v kovošrote, ale práve v Múzeu totality.

Keďže máme k dispozícii aj novú rozmnožovaciu blanu, urobíme samostatný materiál, ako taká tlač pred viac ako tridsiatymi rokmi prebiehala a aké boli jej výstupy.

Takže okrem teórie, si záujemcovia budú môcť pozrieť aj praktickú tlač za totality priamo na zariadení a technológiou, ktorá bola vtedy k dispozícii.

Originály niektorých samizdatov z totalitnej doby máme sľúbené od ľudí, ktorí sa tlači samizdatov venovali.

Bližšie informácie o samizdatoch sa dozviete na unikátnom webovom portáli  http://www.samizdat.sk  založenom historikom  Ing. PhDr. Jánom Šimulčíkom, PhD. a  Marekom Endelom zo Šintavy a v knihe Dr. Šimulčíka vydanej Ústavom pamäti národa s názvom Éra samizdatu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. zberateľ 26. septembra 2021, 19:12 – vdaka, no nie je to az tak. Sem tam sa najdu, aj ked asi nie tri rozdielne takto zachovale masiny.

    Ano, bude to mozne, aj ked prioritne bude vsetko online na webe.

    V muzeu budeme robit hlavne diskusie a tematicke vecery hlavne pre ludi, ktorych tato problematiky zaujima.

    Akcie budu zverejnene aj tu v mediu.

  2. Na strednej škole /1976-80/ sme vydávali školský časopis bez nejakých reštrikcií a blany sa dali kúpiť v papiernictve. Sám som kupoval.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img