ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Nielen o Koncepcii rozvoja mesta Sereď v oblasti tepelnej energetiky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / Ľubomír Veselický  /22 SEP 2021/

Na rokovaní mestského zastupiteľstva 16. septembra 2021 predniesol Ing. Branislav Urban , zástupca spoločnosti  Proma Energy, s.r.o. Bytčická 16/3492, 010 01 Žilina pomerne krátku , ale veľmi  dôležitú informáciu o stave tepelného hospodárstva v našom meste.

 

Z jeho vystúpenia vyberám:  „Je treba povedať, že mesto Sereď má v súčasnosti veľmi dobre vybudované centrálne zásobovanie teplom, ktoré spĺňa, dokonca prevyšuje požiadavky Slovenskej republiky, čo sa týka emisných faktorov a čo sa týka podielu OZ na výrobe. Je treba povedať, ale že treba pokračovať v tomto trende a ten trend sa týka hlavných opatrení. Čiže ja poprosím, aby ste sa zamerali možno na tie posledné kapitoly, ktoré sú v tejto našej správe a to hlavne pokračovať v tom, že sa bude rekonštruovať horúcovodné alebo teplovodné potrubie, ktoré časom sú staré , sú tam veľké straty, takže určite to je nutné riešiť v ďalšej etape. Táto koncepcia sa robí samozrejme na päť rokov, ale je treba ku nej každý rok proste pristupovať , čo sa urobilo, prípadne aké opatrenia, prípadne aký je vývoj. Takže prvá vec je riešenie tých strát v rozvodoch, druhá vec sme navrhli v rámci kotolne K1 K2sme navrhli riešenie kogeneračk.

Kogenerácia  znamená vlastne výroba elektrickej energie a výroba tepla súčasne. Už v súčasnosti je v jednej kotolni takáto kogenerácia postavená  a práve pri súčasných cenách elektriky, tak ako rastie, veľmi výhodné a aj URSO (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví) podporuje vlastne takéto aktivity vo forme takzvanej  VÚQ , čiže vysoko účinnej kogenerácii výroby elektriky a tepla.  Ako ďalšie opatrenie by sme navrhli modernizáciu kotolne K3 inštaláciou spalinových kondenzačných výmenníkov. Tam ide o to, aby sme tiež využili ešte nejaké odpadové teplo, ktoré sa nachádza v spalinách a je ho možné využiť a tak sa zvýši vlastne účinnosť celého CZT (Centrálne zásobovanie teplom). Tým, že dosiahneme zvýšenie tejto účinnosti, a dosiahneme zvýšenie podielu aj vplyvom tepelných čerpadiel aj vplyvom kogenerácie , pomeru, tak tým pádom vlastne je možné potom čerpať rôzne podporné programy na tieto aktivity. A práve aj napríklad rekonštrukcia rozvodov OSC tam je daná v súčasnosti platná výzva aktuálna, ktorú môže energetika Sereď ak sa splnia a mesto Sereď samozrejme ak splnia dané podmienky čerpať na toto. A to je presne typická dlhodobá investícia, ktorá pomôže tej návratnosti tej investície pričom tam je , myslím 50 % spoluúčasť.“

 

V súvislosti so spracovanou koncepciou rozvoja mesta Sereď v oblasti tepelnej energetiky  je vhodné povedať niekoľko údajov, ktoré umožnia vytvoriť si predstavu o technickom zázemí, ktoré aktuálny nájomca tepelného hospodárstva  na základe nájomnej zmluvy obhospodaruje.

 

Horizontálne teplovodné potrubie spájajúce miesta výroby a miesta odberateľov tepla a teplej vody meria 12 325 metrov. Domácnosti majú 85 % podiel na čerpaní tepla zo systému CZT, vzdelávacie inštitúcie 9% umenie kultúra 3%, ostatní odberatelia 3 %.

Samotný materiál má 56 strán a poskytuje veľmi slušnú analýzu stavu nášho tepelného hospodárstva

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že všetci by sme mohli byť s tým stavom spokojní. No nie je to tak a žiaľ ide o vec, ktorá pretrváva od 19. mája 2015, keď v hoteli Max Plaza v Trnave vystúpil náš poslanec Pavol Kurbel na tlačovej konferencii ICOCRIMu. Na tejto konferencii   povedal Ivan Katrinec   na adresu primátora Serede Martina Tomčányiho v súvislosti s jeho súhlasným  stanoviskom  k prenajatiu tepelného hospodárstva MsBP okrem iného toto: Toto je čistý zrelý prípad pre orgány činné v trestnom konaní a takýto podnet bude ešte dnes na NAKu doručený. Krajší prípad tunelovania mestského majetku sme ani nemohli nájsť. Podotýkam, že o prenájme nerozhodol primátor ale poslanci MsZ.

 

Prenájmom tepelného hospodárstva, ktorý nielen Pavol Kurbel, ale aj niektorí ďalší poslanci označovali za nevýhodný chceli oznámeniami na NAKA dosiahnuť, aby vyšetrovacie orgány túto nevýhodnosť, či dokonca trestnosť potvrdili. Nestalo sa. Opak je pravdou. Aktuálny prevádzkovateľ zariadení tepelného hospodárstva mesta získal na výmenu teplovodných rozvodov, ktoré zabraňujú vysokým tepelným stratám medzi kotolňou a odberateľmi   2,4 mil Eur a 800 tis € ešte v roku 2015 aj preinvestoval. Nové rozvody po ukončení nájmu budú podľa obsahu zmluvy majetkom mesta.

 

A teraz zopakujem prvú vetu Ing. Urbana.

 

Je treba povedať, že mesto Sereď má v súčasnosti veľmi dobre vybudované centrálne zásobovanie teplom, ktoré spĺňa, dokonca prevyšuje požiadavky Slovenskej republiky, čo sa týka emisných faktorov, čo sa týka podielu OZ na výrobe.(  OZ = obnoviteľné zdroje).

 

Takzvaná „Kauza tepelné hospodárstvo“ v očiach reálne uvažujúcich obyvateľov už dávno  prestala byť kauzou. Iba udavači zaslepení nenávisťou stále hľadajú podporovateľov tej ich pravdy. A keď došli „argumenty“, slúžia na pošpinenie aj obvinenia o braní úplatkov. Veď keď sa to vraj deje v štátnej správe… ?

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Lubos, po tom, co si musel vratit cast NEZAKONNE Ti primatorom urcenych a uradom vyplatenych odmien (nechapem, preco tak malu) a po precitani 3 kontrol vykonanych hlavnou kontrolorkou vo veci tepelneho hospodarstva, sa nehanbis podpisat pod taketo nieco?

    Ty si neuvedomujes fakt, ze kazdym tymto mytom sa nezmazatelne zapisujes do kroniky a historie mesta?

  2. Mne táto kauza pripomína kauzu autobusovej zastávky v Čepeni. Najprv veľké haló a potom zostalo ticho. Najprv vyhlásenia o tom kto akými dôkazmi disponuje, ktoré raz zverejní a… Ticho.

  3. Do 4.10.2021 chcú, aby sa obyvatelia vyjadrili k Energetike. Vie niekto, čo chcú vedieť? Ak niečo chcú, nech to zreteľne napíšu, nie aby človek hádal o čo im ide! Nie sme jasnovidci.

  4. Jedneho tu velebíš a iných prenasleduješ… vyzerá to asi tak že sú tu aj reklamné platené články o “podctivých” a potom tie ako tento…
    burinka v chodníku sa vždy dá nájsť, no ako povedala jedna bližšie nešpecifikovaná osoba treba si ku nej kľaknuť a vytrhnúť ju, otázne je kto to urobí zadarmo, keď ani za plat to nikto neurobí…

  5. Čo to tu trepeš o burinkách na chodníku? Len pre tvoju informáciu – tu sa jedná o rozvodoch tepla, o tepelné hodpodárstvo.

  6. Nebol dôvod na prenájom tepelného hospodárstva práve fakt, že sme chceli dlhodobo dosiahnuť jeho modernizáciu, efektívnosť a čo to z toho vyboxovať? Zrejme áno. Tak prečo Kurbel a niektorí poslanci kritizovali nájom tepelného hospodárstva, alebo skôr spôsob, akým to prebehlo, ktoré je v konečnom dôsledku eňo ňuno? Je to naozaj tak, ako to v minulosti povedala jedna známa persóna? Ste len gágaji, prďúsi a táraji? Čo teda bolo mimo iného v minulosti tak kritizované a nebolo to spomenuté bakalárisom? Víťaz, ako aj všetci uchádzači o naše teplúčko v ponuke čierne na bielom potvrdili, že je platná, neodvolateľná, bezpodmienečná a záväzná. Takže čo v nej bolo, ich zaväzovalo, teda aspoň malo, k plneniu. Teda ak by to niekto v zmluve s víťazom uviedol tak, ako to bolo v ponuke. Teraz to už všetci vedia, že to tam tak nie je. Ktože to bol, no ktože? Čiže aj ich záväzok, ktorý si tam šupli, a to preinvestovať do tepelného hospodárstva, v raji na zemi zvanom Sereď, počas doby nájmu, 4,2 mega. Prečo sa ale v zmluve uvádza, že nájomca sa zaväzuje investovať do majetku počas doby prenájmu minimálne 3 milióny eur, ani srna netuší. Asi je to šum a fuk, koľko tam nalejú peňazí. Ale štartujem závity a skúšam pochopiť prečo 3, keď núkali 4,2. Možno aj preto, že iný uchádzač ponúkol o niekoľko 100 litrov viac, ako 3 mega. V ponuke garantovali ročný príjem pre snáď najznámejšie mesto, vďaka Kristíne K., 40 litrov ročne. Za celý čas nájmu nádherných 800. Malo to byť za nájom priestorov a podiel zo zisku. A čuduj sa svete, alebo nečuduj, EE, v zmluve nič také. Čo na záver? Možno nebolo treba tlačiť tak na pílu. Kurbelíno sa možno inšpiroval známou to pesničkou: „..a ja to poviem tete a ja to poviem tiež…“ Tak zorganizoval tlačovku s Katrincom. Odstupom času ju pravdepodobne kádéhák ľutuje. Čo už. Už je tam. Možno by teraz neexistovala nová hra: „osieram, osieraš, osierame“, alebo aj kopni si do svojho Kurbela. Ale zas, funguje to aj v opačnom garde, takže niet sa čomu diviť. Možno keby…a možno nie. To sa už nedozvieme. Do skakavenia priatelia.

  7. P. Veselický, ako bolo oznámené už na predchádzajúcich zastupiteľstvách, predsa tu bola NKU a kontrolovala aj mestský bytový podnik. Bolo oznámené primátorom, že tam boli zistenia. Dokonca na nezákonné veci v minulosti upozornila aj kontrolórka. Všetko je to zaznamenané na videonahrávkach. My občania to sledujeme a nepotrebujeme k tomu počuť vaše „vysvetlenia“. Takže predsa len ten Kurbel nie je jeden blázon, za akého ho tu chcete urobiť. Veď napíšte, čo všetko zistil NKÚ. Bolo všetko v mestskom bytovom podniku čisté a transparentné? Poslanci hlasujú LEN podľa toho, aké informácie im podložíte. A z vašich podaní to už vyzeralo tak, že tepelné hospodárstvo v meste je v takom stave, že za chvíľu už obyvatelia mesta nedostanú nijaké teplo.
    To si už naozaj nič nepamätáte? Alebo ste dostali za úlohu niečo napísať?

  8. Nemám chuť reagovať na toho úbožiaka.
    Namodelujem len jeden príklad a potom položím otázky. V záväznej a neodvolateľnej ponuke ktorú dal V.I Trade čiže Enegretika Sereď bolo, že mesto od Energetiky dostane každý rok okrem nájomného 40 000 eur a to znamená že za 20 rokov 800 000 eur. V zmluve o tom nie je ani zmienka, čiže nedostaneme nič. A taktiež že investujú 4,3 miliona eur. Vzmluve sa však hovorí len o 3 milonoch.
    A teraz ten príklad.
    Predstavte si že ste majiteľom 10tich firiem. Každá podniká s niečim iným. Nakoľko nie ste schopný všetky osobne riadiť v každej si ustanovíte konateľa. Jedného rána vám príde ponuka, že nejaký podnikateľ si od jednej z vašich firiem chce prenajať budovy, pozemky a strojnotechnologické zariadenie. Pozvete ho na stretnutie a samozrejme že si na to stretnutie zavoláte konateľa vašej spoločnosti ktorá vlastní predmetné budovy a stroje a svojho ekonóma. Dohodnete sa na podmienkach prenájmu asi takto. Ročne vám bude platiť 200 000 nájomné, investuje do opráv budov 4,3 milióna a k tomu vám každý rok ešte prihodí 40 000 eur na prilepšenie. Takto ste sa záväzne dohodli. Keďže je ako sa hovorí ruka v rukáve, poviete si všetko je OK a tak poveríte konateľa vašej spoločnosti aby vypracoval zmluvu a podpísal ju za vás, lebo vy už na takéto drobnosti proste nemáte čas.
    No a konateľ začne konať. Vypracuje zmluvu, kde sa píše že investície nebudú 4,3 milióna ale len 3 milióny a o 800 000 ktoré ste mal dostať na prilepšenie nie je v zmluve ani zmienka. Vy však o tomto vylepšení zmluvy nemáte ani potuchy. Keď však váš ekonóm ktorý bol s vami pri jednaniach zistí čo urobil konateľ tak vám to oznámi a nazve to podvodom na vás zo strany konateľa.
    Keď, konateľ zistí že mu ekonóm prišiel na vylepšenie zmluvy a oznámil vám to , nazve ho udavačom rozvratníkov…..
    A treaz tie otázky.
    Nemáte pocit či lepšie povedané istotu, že ste bol okradnutý? Domnievate sa že to vylepšenie zmluvy vo váš neprospech urobil konateľ zadarmo alebo sa aj jemu za to niečo ušlo? Aj vy si myslíte že ekonóm je udavač? Alebo si len splnil svoju povinnosť voči vám keď vám oznámil ako konateľ vylepšil zmluvu?

  9. pre Veselického 24. septembra 2021, 8:19 – Veselicky je v tomto pripade NIKTOš a plni si len zadanie, na ktore je vo funkcii za peniaze. Mozno citi vdaku za pomoc pri zdravotnych problemoch v minulosti. On to nevymyslel a myslim si, ze okrem tej donedavna NEzakonne vyplacanej odmeny a pocitu dolezitosti a kancla viac nemal.

    Hlava je inde, jej kamos byvaly konatel uz tiez. A este tu je krytie. Kedze vidime schemu, o minimalne 3 panacikoch, musime dlho hladat odborny nazov? TZ to pozna davno.

    Kurbel upozornuje na fakty, ktore uviedol vyssie.

    Poslanci slepi a hluchi – hladajme dovody. Jeden je mozno aj hlupost a neznalost problematiky. Ine nech si doplnia ludia.

    Trestne oznamenia a NEvysetrovanie.

    Nezakonnosti neskor potvrdili kontroly kontrolorky, ktora aj tak dala von len to, co musela, aby chranila samu seba. Mohla viac, no aj to je dost na to, aby sme mohli povedat v tem hoteli Max Plazza v TT chudak poctivec Kurbel povedal sice vela, no stale vedel tak desatinu z toho, co sa v skutocnosti udialo.

    Od toho momentu problemy. Nielen pre Kurbela, aj pre mna, lebo som sa ho verejne zastal na zmanipulovanom zastupitelstve. Roztieskavaci, vykriky konkretnej motivovanej osoby – coze to ta osoba onoho casu verejne hovorila o tunelovani mesta a podvodnikovi?

    Medzicasom nenazraty vypaseny Holjencik dava veciam novy rozmer.

    4 dalsi poslanci zacinaju tusit, ze ten Kurbel asi fakt nie je blazon.

    Medzicasom dalsie prakticke zistenie, ze aj nove auto zhori do 1 a pol minuty na totalku.

    Dalsie TO, dalsie NEsetrovania a skusenosti, ze pravda, pravo a spravodlivost hodne casto chodi obklukami a niekedy nechodi vobec.

    Dalsie dokazy, suvislosti, podozrenia z korupcie… A dalsie manipulacie, OBIELOVANIE NEZAKONNOSTI POSLANCAMI a – Kurbel uz sice za blazna nie je, ale uz nie je ani velka vola poslancov vracat sa k starej teme. Dovody? Skusme sa zamysliet, mozno nieco napadne.

    Volby. Mesacna praceneschopnost a posratost z moznych zmien, ktore sa vsak akosi nekonaju, lebo – korona, lebo snaha nebyt rovnakymi, lebo…

    Lebo to chce film, lebo ak pravda nepride, naveky zlo vyprodukuje este vacsie zlo, lebo slusnost strati sancu byt slusnou a lebo posledny nech zhasne, zamkne a zahodi kluc…

  10. Za pár rokov končí zmluva s Energetikou. Ja sa len modlím, aby to celé dobre dopadlo. Máme tu úžasného podnikateľa v Malom háji, ktorého mesto dotovalo a obhajovalo do poslednej chvíle a Energetika môže byť to isté, ale škody môžu byť v státisícoch EUR.

  11. Podnikateľa predovšetkým obhajoval Tomčányi, lebo nad ním držal ochrannú ruku. Prečo asi? Na to nech si odpovie každý sám.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img