ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Moderné odbory Jaguar Land Rover Syncreon v reakcii na celospoločenské dianie vydávajú Programové vyhlásenie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Moderné odbory Jaguar Land Rover Syncreon v reakcii na celospoločenské dianie vydávajú Programové vyhlásenie, ktoré je zrkadlom transformujúcej sa spoločnosti a potrieb najpočetnejšej skupiny zamestnancov pracujúcej vo výrobných a logistických závodoch.

 

V zlepšovaní úrovne zamestnávania sú zamestnanci a firmy brzdené podmienkami externého prostredia (trh, infraštruktúra, dane, legislatíva a iné), čo má za následok, že daná podniková úroveň je len časť úspechu a prosperity zamestnancov v týchto komplexne poprepájaných vzťahoch.

Toto prostredie a infraštruktúra sa tu samozrejme nevytvorilo za rok ani za 2 roky. Príliš dlho slovenskej spoločnosti chýba nadstranícka vízia a ucelená, dlhodobá stratégia ďalšieho smerovania.

V rámci zamestnaneckého prostredia dnes chýbajú mnohé systémové veci, ktoré sú dlhodobo neriešené a  sú až historicky vytvorenou brzdou životnej úrovne a pracovných podmienok všetkých zamestnancov.

Na Slovensko má prísť z EU 8 miliárd eur, preto veríme, že tieto peniaze budú rozumne investované pre dlhodobý horizont tak, aby z nich profitovala celá spoločnosť. Vyzývame všetkých sociálnych partnerov, aby sa aktívne zapojili do hľadania riešení a kontroly týchto zdrojov.

Doba sa neustále zrýchľuje a pri  fenoménoch  digitalizácie, rozšírenej realite, či umelej inteligencii, nám stále chýba tak základná vec ako systém celoživotného vzdelávania a rekvalifikácie.

Preteky o budúcnosť sú dávno rozbehnuté a Slovensko patrí k najohrozenejším krajinám. Viac ako 50 % pracovných pozícií, ktoré dnes poznáme, v blízkej budúcnosti nebude existovať, 9 z 10 pracovných pozícií bude vyžadovať odborné digitálne zručnosti.

V nadväznosti na túto tému potrebujeme nevyhnutne, skutočne rýchlo a účinne prebudovať celé školstvo a hlavne jeho obsah.

Potrebujeme rozvíjať vedu, vývoj, výskum, špecializáciu a maximálnu odbornosť vo vytýčených cieľoch. Vychádzajúc z potenciálu Slovenska by malo ísť hlavne o využitie potenciálu v oblastiach vodíkových a digitálnych technológií, vrátane vývoja komponentov a materiálov použiteľných pre automobilový priemysel.

Absolútnym základom musí byť aj fungujúci právny štát, ktorý vytvára a podporuje aktívnu občiansku spoločnosť, ktorá dôsledne rešpektuje a presadzuje princípy demokracie.

Zároveň musíme nájsť spôsoby, ako sa brániť pred populizmom a oligarchiou zneužívajúcou slabé postavenie a veľakrát nevedomosť bežného občana. Zdôraznil Peter Mrázik, viceprezident odborového zväzu Moderné odbory AIOS & predseda základnej Organizácie Moderné Odbory Jaguar Land Rover Syncreon Slovensko.

Životná úroveň a  pracovné podmienky majú reflektovať štandardy a hodnoty Európskej Únie a zároveň zodpovedať vyspelosti 21. storočia. Preto veríme, že Programové vyhlásenie je vítanou súčasťou mozaiky podporujúcej tieto ciele.

Programové vyhlásenie MO

 

zdroj: Peter Mrazik

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img