ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Dolná Krupá rozkvitne Beethovenovými skladbami

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ludwig, bol si tu?

25. september 2021

Tam, kde sa zrodila Beethovenova láska, ožíva jeho výnimočná hudba. Park kaštieľa v Dolnej Krupej sa rozozvučí nádhernými skladbami Ludwiga van Beethovena a Johannesa Brahmsa v sobotu 25. septembra. Husle, viola, violončelo a klavír v podaní špičkových slovenských interpretov sľubujú výnimočný hudobný zážitok. Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj v spolupráci s partnermi projektu prináša prvý ročník koncertu, ktorý má v budúcnosti potenciál stať sa pravidelným ikonickým podujatím, ktoré spája výnimočný hudobný zážitok s objavovaním skrytých príbehov miest Trnavského kraja.

Nie je žiadnou náhodou, že práve obec Dolná Krupá sa stala miestom konania tohto koncertu. Dominantou obce je klasicistický kaštieľ s rozľahlým parkom, v ktorom mal pobývať aj významný umelec Ludwig van Beethoven. Príbeh geniálneho skladateľa, ktorý učil mladé dámy z rodiny Brunsvikovcov hre na klavír, sa stal jedným z námetov koncertu. Ďalším motívom je rozárium, ktoré založila tzv. „Ružové grófka“ Choteková a dodnes sa v tamojšom rozáriu nachádza odroda ruže, ktorú vyšľachtila sama pani grófka. „Či už prichádza návštevník do Dolnej Krupej objavovať históriu, načerpať energiu a oddýchnuť si v krásnej prírode, alebo chce odhaliť skryté tajomstvá legendy o Beethovenovej láske, určite nebude sklamaný. Preto aj koncert komornej hudby prevažne Beethovenových večných skladieb na tomto mieste bude sprevádzaný jedinečnou atmosférou spojenia hudobného zážitku s geniom loci parku krupského kaštieľa,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Hlavnou myšlienkou podujatia je priniesť kvalitnú komornú hudbu v prevedení slovenských interpretov na miesto, ktoré dýcha atmosférou príbehov a legiend. „Výnimočné miesta, za ktorými často cestujeme do iných krajín, objavujeme aj v našom kraji. Našim cieľom je predstaviť návštevníkom z blízkeho aj vzdialeného okolia krásy Dolnej Krupej a umožniť im odniesť si odtiaľto netradičný zážitok. Zapojiť fantáziu a všetky zmysly pri hľadaní odpovede na otázku: Ludwig, bol si tu? Vidieť očarujúcu prírodu a navštíviť Hudobné múzeum, cítiť vôňu ruží, ochutnať tunajšiu medovinu a započúvať sa do geniálnych Beethovenových skladieb,“ povedal trnavský vicežupan a predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj Pavol Kalman.

Špičkoví interpreti sú zárukou výnimočného hudobného zážitku z koncertu. Violončelista Jozef Lupták je zakladateľom a umeleckým riaditeľom festivalu Konvergencie. Patrí k umelcom formujúcim hudobný a kultúrny priestor na Slovensku, za čo mu bolo udelených niekoľko ocenení (Cena Ministra Kultúry SR, Cena Frica Kafendu). Pravidelne účinkuje na medzinárodných pódiách od USA po Nový Zéland. Ako vyhľadávaný a aktívny komorný hráč spolupracuje s množstvom popredných svetových umelcov a ansámblov. „Veľmi sa teším, že spolu s mojimi priateľmi, vynikajúcimi hudobníkmi môžeme byť súčasťou podujatia Rozárium hudby a priniesť hudbu Beethovena na mieste, ktoré je spojené s jeho prítomnosťou a tvorbou. Bude to pre nás, a verím, že aj pre publikum nezabudnuteľný moment, ktorý budeme chcieť zažiť znova a znova. Hudba, ktorú zahráme v našej prítomnosti nadväzuje na neobyčajnú atmosféru kaštieľa v Dolnej Krupej v minulosti a vytvára nový hodnotný základ pre budúce generácie,“ dodal Jozef Lupták.

Na koncerte Rozárium hudby sa predstavia aj ďalšie známe mená slovenskej hudobnej scény: klaviristka Nora Skuta, huslisti Igor Karško, Marián Svetlík, Daniel Rumler, violista Martin Ruman a violončelistka Katarína Zajacová.

Lístky sú už teraz v predpredaji na https://www.krajzazitkov.sk/sk/podujatia/rozarium-hudby

Program:

16:00

vstup do parku, prehliadka Hudobného múzea

16:30 – 17:00

Hudobné predhovory

17:00 – 17:40

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)

Sonáta pre violončelo a klavír  č. 4 C dur, op. 102/1

Ludwig van Beethoven

Klavírne trio č. 4 B dur, op. 11 „Gassenhauer“

17:45 – 18:15

Prestávka

18:15 – 19:00

Ludwig van Beethoven

Bagately (výber, úprava pre sláčikové sextet D. Rumler)

Johannes Brahms (1833 – 1897)

Sláčikové sexteto č. 1 B dur, op. 18

 

Cena lístkov:

Základný lístok 15 €

Zľavnený lístok 10 € ( dieťa od 6 do 15 rokov, senior na 65 rokov, ZŤP)

Dieťa do 6 rokov zdarma

 

 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ot_4kmK9n4A

 

zdroj: Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img