ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Takmer polovica detí sa nestravuje v školskej jedálni – je čas prispôsobiť sa moderným stravovacím trendom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl detí, s ktorým súvisí nielen pohyb, ale aj vyvážený výdaj a príjem energie v strave. Rezort školstva preto podniká 3 kroky k tomu, aby sa zvýšila atraktivita jedál a zaviedli sa moderné trendy prípravy jedál v školských jedálňach.

„Škola je prirodzeným prostredím, kde môžeme formovať zdravý životný štýl cez zdravé stravovanie našich detí,“ vysvetľuje minister školstva Branislav Gröhling. Prvým krokom je revízia materiálno spotrebných noriem a receptúr, ktorá je platná od začiatku školského roka a je uverejnená na webovej stránke ministerstva školstva. Revíziou receptúr rezort školstva reagoval na aktuálne poznatky vedy o výžive, výzvy a odporúčania Rady EÚ, Svetovej zdravotníckej organizácie ako aj Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) a európskych spoločností pre výživu. „Napríklad, zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry z obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá,“ uviedla poslankyňa a členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová. Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energicky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje bez pridaných cukrov a sladidiel a taktiež obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov – ako sú napríklad párky, či vyprážané jedlá. „Ďalším cieľom je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky a najmä zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia. V tejto súvislosti máme ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania,“ doplnila Halgašová.

Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. „My sme vyčlenili v predchádzajúcom období 2,75 mil. eur na to aby sme dokázali obnoviť nejakým spôsobom školské jedálne – takto sme pomohli 570 jedálňam na celom Slovensku, ktoré si mohli zakúpiť vybavenie. Aj týmto chceme pomôcť pracovníkom v školských jedálňach,“ dodal minister.

Tretím krokom je vzdelávanie personálu školských kuchýň. Rezort školstva ešte minulý školský rok spustil projekt Školská jedáleň, ktorého cieľom je zvýšiť záujem detí o stravovanie v školských jedálňach. „Budeme pokračovať ďalej, ale súčasne cez naše priamoriadené organizácie, Metodicko-pedagogické centrum chceme pripraviť vzdelávanie ohľadom zdravého stravovania,“ uzavrel Gröhling.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Neviem, čo si od toho sľubujú? Len zvýšenie cien a výdavkov. Väčšina detí nie je naučená na bežnú stravu, iba na nejaké polotovary, alebo minútky.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img