ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Seredčania z BAJKORUNU bežali nočným mestom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mesto Šaľa je známe organizovaním zaujímavého bežeckého podujatia pod názvom BEH NOČNOU ŠAĽOU. Je určené rekreačným bežcom, ktorí už majú čo to odbehané ale aj úplným začiatočníkom.

Atraktívny beh vysvietenou nočnou Šaľou odštartoval v sobotu 11. septembra výstrelom primátor Jozef Belický. Na trať vydalo presne 497 bežcov, medzi nimi aj Seredčania: Jana Vašková, Branislav Andráši a Erik Macháč. Všetci traja sa pravidelne venujú behu. Ide o záľubu, s ktorou si udržujú kondičku a upevňujú zdravie. Každý z nich má v nohách už pár stoviek kilometrov odbehaných. Janka sa preto na beh v Šali nijako špeciálne nepripravovala. Behá približne 4-5 krát do týždňa a keďže 7kilometrový beh patrí do jej bežných tréningov, tak príprava nebola potrebná. „Spolu s chalanmi beháme už niekoľko rokov a podarilo sa nám založiť občianske združenie BAJKORUN, ktorého cieľom je spájať „bežných“ bežcov i cyklistov, ktorí športujú hlavne pre radosť z pohybu a z dobrého pocitu po každej aktivite. Zatiaľ máme len pár členov, ale pevne veríme, že sa to rozbehne a pripoja sa k nám ďalší členovia, ktorí polmaratón radi rekreačne športujú. Ak by som sa ale chcela zúčastniť dlhších pretekov, tak sa samozrejme pripravujem náročnejším tréningom približne 3 mesiace.“
Erik sa oproti Janke musel na preteky postupne pripraviť. Po dlhšom výpadku, spôsobenom úrazom na bicykli, začína opäť športovať. Zatiaľ stihol absolvovať iba zopár ľahkých tréningov. „Na preteky v Šali som sa prihlásil len tak, bez toho, že by som mal výkonnostný cieľ. Inak sa my z partie Bajkorun snažíme behať celoročne. Ako povedala Janka pravidelne beháme cca 4x do týždňa a na veľké preteky zvykneme trénovať poctivo aj 3-4 mesiace.“ Braňo ich slová iba potvrdzuje, nakoľko sa tiež snaží behať vždy vtedy, kedy môže a keď mu to vyhovuje. Aj napriek práci a rodine aspoň dva-tri krát do týždňa .

Beh nočnou Šaľou naberá na atraktivite. Tento rok išlo o 8. ročník a ide o podujatie, ktorým okresné mesto symbolicky ukončuje leto. Pre účastníkov bol pripravený 7,3 km dlhý mestský okruh. Janke sa utekalo veľmi dobre. Určite to bolo aj výborným počasím, nezvyčajným večerným časom, spoločnosťou tímu BAJKORUN a samozrejme aj tým, že má svoje už „nabehané“. Jej cieľom nebolo vyhrať, lebo je naozaj iba rekreačná bežkyňa, ani ísť na 100%, ale užiť si beh a po dlhšom čase (covidové opatrenia) aj atmosféru pretekov. Erik o svojich pocitoch povedal nasledovné: „Na prekvapenie sa mi utekalo celkom dobre. Prvé kilometre som bežal opatrne, pretože som nevedel či vôbec rýchlejšie tempo vydržím bežať dlhšie ako pár metrov. Nakoniec to celkom išlo. Ďakujem Janke že mi robila sparing partnera a držala sa celý beh pri mne a podporovala ma.“ Braňo, známy svojim humorom povedal, že sa mu bežalo tak akurát: „Ten začiatok ma vždy prekvapí ha-ha, po takých 2km sa začínam preberať z toho šoku a potom to už ide. Je to skrátka super pocit. Tu v Šali je to naozaj zážitok, keď beží cca 500 bežcov v noci vysvieteným mestom. Tých 7 km bolo pre mňa aj málo, ja by som zvládol v pohode aj 10km.“

Počet účastníkov bol tento rok v Šali rekordný. Beh organizuje občianske združenie Rada Šport na čele s Tomášom Mészárosom. Ceny najlepším odovzdávali zástupcovia primátora Danica Lehocká a Róbert Tölgyesi. Jana Vašková sa z celkového počtu bežcov umiestnila na 360-tom mieste ( zo žien na 120-tom a vo svojej vekovej kategórii na 46-tom mieste). Erik Macháč sa umiestnil na 359-tom mieste ( medzi mužmi na 240 – tom a vo svojej vekovej kategórii na 75-tom mieste.) Braňo Andráši bol z trojice najlepší, umiestnil sa na 174-tom mieste ( medzi mužmi na 136-tom a vo svojej vekovej kategórii na 41. mieste).

Akých behov sa zvyknú členovia BAJKORUN zúčastňovať? Janka odpovedá: „Behy v rámci alebo okolí nášho mesta (Beh nádeje Sereď, Beh Pezinkom,…), polmaratóny v Košiciach, Banskej Bystrici, Bratislave, horský beh Baba-Kamzík, z mimo slovenských je to Budapešť či Pardubice. Osobne mám radšej behy, ktoré sú menej „známe“, najmä kvôli atmosfére a úžasnej snahe organizátorov.“ Erik sa k nej pridáva: „Ako Janka povedala, najčastejšie beháme polmaratóny. Pravidelne obiehame samozrejme “domáce” behy – Beh Oslobodenia Serede, Beh Nádeje ale aj behy v blízkom okolí ako napr. Beh Pezinkom, Štefánik Trail. Inak sa zúčastňujeme všetkých možných behov, ktoré sú niečím zaujímavé (trať, komunita, jedlo, medaila).“ Braňo ich slová dopĺňa: „Nebudem sa opakovať, kolega to napísal asi za nás všetkých, kde sa zúčastňujeme behov. Ale môžem pridať za mňa osobne ešte jeden beh a to bol Čachtický polmaratón. Ten bol dosť ťažký, ako každý rok. Tam som skončil 72. zo 160-tich bežcov celkovo a v mojej kategórii 23. zo 43 bežcov.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img