ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Štartuje 20. ročník najväčšej celoeurópskej kampane na podporu udržateľnej mobility

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP SR |MM|  September už tradične patrí podujatiu Európsky týždeň mobility (ETM), vďaka ktorému je na Slovensku každoročne obdobie od 16. do 22. septembra naplnené rôznorodými aktivitami zapojených samospráv, organizácii, škôl a ich partnerov. Do národnej kampane ETM sa zaregistrovalo 56 samospráv a 10 participujúcich organizácií, ktoré svojimi aktivitami podporia motto kampane „Buďme zdraví, cestujme ekologicky“.Kampaň je už od roku 2000 významnou príležitosťou na verejnú prezentáciu alternatívnych foriem dopravy a zároveň možnosťou, ako upriamiť pozornosť spoločnosti na tému udržateľnej mobility a životného prostredia. Aj tento rok si samosprávy prichystali mnoho podujatí a sprievodných aktivít. Napríklad v Ivanke pri Dunaji sa môžu obyvatelia tešiť na verejnú cyklojazdu po námestí Sv. Rozálie alebo na aktivitu s názvom „Zahrajme sa na ulici“, kedy sa uzavrie časť ulice SNP a vytvorí sa priestor pre detské hry. V Lučenci sa môžu obyvatelia zapojiť do nultého ročníka „Nočného behu mestom Lučenec“ či spoločnej jazdy na bicykloch. Kúpeľné mesto Sliač zorganizuje „Pešobus“, vďaka ktorému sa budú žiaci základných škôl prepravovať počas celého týždňa ETM do škôl pešo, kolobežkou, prípadne bicyklom za asistencie mestskej polície. S deťmi v MŠ J. Cikkera sa bude diskutovať o bezpečnosti cestnej premávky a o pozitívnom vplyve alternatívnej dopravy na životné prostredie. Mesto Hlohovec si na Deň bez áut pripravilo aktivitu s názvom „Cyklojazda po Fraštáku“. Zapojiť sa môže široká verejnosť, pre ktorú budú v cieli v Zámockej záhrade pred amfiteátrom pripravené malé darčeky.

ETM podporí v tomto roku aj Železničná spoločnosť Slovensko, ktorá od 16. do 22. septembra ponúka všetkým cestujúcim možnosť prepravy vlakmi kategórie osobných vlakov a regionálnych expresov v 2. vozňovej triede za polovičné cestovné. Zároveň sa počas tohto týždňa budú vo vlakoch uvedených kategórií bezplatne prepravovať bicykle.

Keďže aj tento ročník ETM ovplyvnila pandemická situácia, program podujatí budú musieť niektoré samosprávy a organizácie prispôsobiť aktuálnym pravidlám platného COVID automatu. Ďalšie informácie o pripravovaných aktivitách ku kampani ETM 2021, nad ktorou prevzal záštitu minister životného prostredia Ján Budaj, v prospech udržateľnej mobility v našich mestách a obciach nájdete na https://mobilityweek.eu/2021-participants/?year=2021&country=SK
alebo na https://mobilityweek.eu/registered-actions/?country=SK.

Európsky týždeň mobility sa koná s cieľom povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Je naplnený aktivitami zapojených samospráv a ich partnerov, ktoré tradične uzatvára Deň bez áut. Pre zvýšenie motivácie slovenských samospráv k zapojeniu sa do kampane vyhlasuje Slovenská agentúra životného prostredia, ktorá je národným koordinátorom kampane ETM, v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia národnú súťaž o Cenu ETM 2021. Informácie o kampani, ako aj o národnej súťaži, nájdete na www.eurotm.sk.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img