ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Slovenskí študenti v Gruzínsku vybojovali zlaté medaily. Úspešní fyzici navštívili rezort školstva

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM| Vzácna návšteva na ministerstve školstva. Pätica mladých fyzikov, ktorá počas prázdnin prezentovala dobré meno Slovenska za hranicami, zavítala na pôdu rezortu školstva. Veronika Ucekajová, Karolína Jediná, Daniela Vasiľová, Nina Nevláčilová a Michal Varšányi si z Medzinárodného turnaja mladých fyzikov v Gruzínsku priniesli zlaté medaily a v konečnom hodnotení celkové 2. miesto. Ich výkony vyvážené zlatom ocenil štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Ľudovít Paulis.

Naši stredoškoláci sa dokázali prebojovať až do finále, čo je za posledné roky náš najväčší úspech. Slovensko získalo aj prestížne ocenenie pre najúspešnejšiu súťažiacu turnaja, ktoré si prevzala kapitánka tímu Veronika Ucekajová.

„Som veľmi hrdý na týchto mladých ľudí, ktorí si tento úspech rozhodne zaslúžia. Svojím príkladom by mohli ísť vzorom aj ostatným rovesníkom. Zároveň oceňujem a ďakujem aj ich mentorom a ľuďom, ktorí im pomáhajú svoje schopnosti rozvíjať. Aj vďaka nim má veda na Slovensku budúcnosť,“ poďakoval štátny tajomník pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis.

Na Medzinárodnom turnaji mladých fyzikov sa žiaci stredných škôl učia, ako vyzerá vedecký život a ako hodnotiť prácu iných. Riešenia žiakov stredných škôl tak presahujú bežné znalosti stredoškoláka a vyžadujú si mimoriadne prezentačné a argumentačné zručnosti.

Päťčlenné tímy riešia takmer celý rok úlohy, ktoré zväčša nie sú dostatočne teoreticky a prakticky preskúmané. Po vyriešení úlohy si musí člen družstva počas súťaže obhájiť svoje riešenie formou prezentácie pred oponentom, recenzentom a odbornou porotou. Tá pozostáva z vedcov, ktorí sa venujú rôznym oblastiam fyziky.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img