ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Zreštaurovaná socha v Madona parku nesie odkaz dôležitosti role matky v rodinách

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /9 SEP 2021/

Pocta materstvu. Aj takýto odkaz by mohli Seredčania vypozorovať zo sochy Matky s dieťaťom, ktorá sa vyníma v strede parčíka na Čepenskej ulici. Mesto počas tohto leta zabezpečilo jej reštaurovanie.

 

Sochu stvoril seredský umelec

Seredské sídlisko na rozhraní ulíc A. Hlinku, Čepenská a Poštová vybudoval závod Niklova huta Sereď pre svojich zamestnancov ešte v 60-tych rokoch minulého storočia. Zelené priestranstvo uprostred sídliska dostalo zároveň do daru sochu Matka s dieťaťom. Jej autorom je seredský rodák Ján Hučko, ktorého diela dodnes zdobia viaceré sídliská napríklad aj v Bratislave.

 

Aj obnovu sochy vykonal Seredčan

Ján Hučko sochu vysekal z vápenca – vratiča a osadil ju na betónový podstavec obložený travertínom. „Za desaťročia povrch sochy čiastočne pokryli machy, huby, uhlíkové čiastočky a rôzne nečistoty z okolia, napríklad peľ z okolitej zelene. Malé poškodenia boli zavinené aj ľudským faktorom. Časom ubudlo z hmoty, prejavilo sa to napríklad na nosoch postáv, prstoch, alebo drapérií,“ vysvetlil reštaurátor sochy Martin Šmigrovský.

 

Reštaurovanie po 60-rokoch hradil mestský rozpočet

Desaťročia bez ošetrenia sa odzrkadlili na vzhľade sochy, a tak počas letných mesiacov tohto roka mestský úrad zabezpečil a uhradil jej obnovu. Stála necelých 2-tisíc eur. „Viackrát sme aplikovali biologicky rozložiteľné herbicídy, ktoré uvoľnili všetku nahromadenú biotu z kameňa. Následne sme ju odstránili skalpelom, kefou aj prúdom vody. Na soche boli veľmi viditeľné usadeniny uhlíka, čo boli v podstate sadze z komínov, keďže kedysi sa vykurovalo uhlím. Časti, ktoré časom zvetrali sme tmelili a retušovali. Napríklad nos matky bolo potrebné nanovo kompletne vytvoriť. Keď bola modelácia hotová, napustili sme celú sochu roztokom, ktorý zaručí dlhú životnosť. V dnešnom stave tak socha vydrží 10 až 15 rokov, no životnosť kameňa môže byť až tisíc rokov. Sochu sme ošetrili aj proti šíreniu mikroorganizmov a úplne na záver sme sochu aj podstavec ošetrili ochranným hydrofóbnym  náterom,“ popísal postupnosť prác umelec Šmigrovský.

 

Ojedinelé reštaurovanie

V Seredi teda dostala socha z čias bývalých šancu na dlhší život. „Má vysokú umeleckú hodnotu. Jedná sa o kúsok z dielne sochárskej rodiny Hučkových, ktorých meno je v našich kruhoch zvučné. Nadčasovosť seredskej Matky s dieťaťom spočíva v tom, že prechádza z jedného politického zriadenia do iného bez toho, aby ideové znaky prevážili nad estetickými hodnotami sochy. Sochárske zvládnutie výrazu a priestorové vnímanie majú hodnotné prvky školeného a citlivého výtvarného prejavu autora,“ vysvetlil umeleckú hodnotu Šmigrovský. Doplnil, že v našich končinách bolo neblahým zvykom odstraňovať pamiatky bývalých čias. Pritom nesú v sebe kus našej vlastnej histórie. „Táto socha v Madona parku môže divákovi sprostredkovať emóciu, ktorú chcelo sprostredkovať dané obdobie. Socha Matka s dieťaťom v sebe nesie posolstvo pokoja a dôležitosť role matky v rodinách a v našej spoločnosti,“ myslí si Martin Šmigrovský.

 

Pozornosť by si zaslúžili ďalšie pamiatky

Reštaurátor upozornil, že v meste sa nachádzajú viaceré sochy, ktoré by si zaslúžili odbornú reparáciu. „Všímam si najmä stav sakrálnych pamiatok v meste. Najviac je znehodnotený  barokový stĺp so sochou Immaculaty pri kostole. Potom, aj kríž v Hornom Čepeni by potreboval profesionálny zásah, nakoľko nedávna neodborná reparácia mu skôr uškodila a reálne uberie životnosť. Spomeniem tiež sochu svätého Jána Nepomuckého, ktorá je viditeľná z rýchlostnej cesty v smere na Trnavu,“ vymenoval Šmigrovský.

 

Očakávaný Legionár bude čoskoro odovzdaný verejnosti

Rodina Šmigrovských má momentálne vo svojej dielni aj nadrozmernú sochu Legionára. Na jej dokončenie a osadenie na pôvodné miesto, pred budovu seredskej radnice, už ostávajú posledné týždne. „Všetko ide podľa plánu a koncom októbra dostane mesto Sereď krásnu dominantu. Práce sú z našej strany takmer na konci, potrebujeme dokončiť betónový podstavec a hotovú sochu osadiť. Jediné, čo nám momentálne ostáva vyriešiť je, ako hotovú a osadenú 3,5 metrovú sochu na 3 metrovom podstavci skryjeme pred očami ľudí do doby jej slávnostného odhalenia,“ uzavrel rozhovor Martin Šmigrovský.

 

 

Socha pred reštauráciou
Socha pred reštauráciou
Socha pred reštauráciou
Socha pred reštauráciou
Socha pred reštauráciou
Socha pred reštauráciou
Socha pred reštauráciou
Socha pred reštauráciou
Socha pred reštauráciou
Socha pred reštauráciou
Socha v procese reštaurácie
Socha v procese reštaurácie
Socha v procese reštaurácie
Socha v procese reštaurácie
Socha v procese reštaurácie
Socha v procese reštaurácie
Socha v procese reštaurácie
Socha v procese reštaurácie
Zreštaurovaná socha v Madona parku a jej reštaurátor, umelec Martin Šmigrovský
Zreštaurovaná socha v Madona parku a jej reštaurátor, umelec Martin Šmigrovský
Socha Matka s dieťaťom pred a po reštaurácií
Socha Matka s dieťaťom pred a po reštaurácií
Socha po reštaurácií
Socha po reštaurácií
Socha po reštaurácií
Socha po reštaurácií

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Chvályhodné – ozaj je to teraz pekné. Pamätám sa pred desiatkami rokov som radných pánov ( teda súdruhov) upozorňovala na neporiadok okolo sochy, keď tam naokolo boli povyhadzované staré kotly a radiátory alebo všeličo iné – asi sa vtedy prechádzalo na novší spôsob kúrenia. Vyzeralo to vtedy otrasne. Škoda, že sa tá moja fotka nezachovala, dnes by sa hodila do diskusie. Dobre, že tu máme poruke takých šikovných reštaurátorov.

  2. V clanku sa pise, ze socha z kamena vydrzi aj 1000 rokov. A ty legionara vyrobis z betonu. Preco si ho nevysekal do kamena teda alebo neodlial do bronzu, ked uz si vyrobil formu? A ten maly statny znak ceskoslovenska si si vymyslel alebo kde sa konkretne da najst tato jeho podoba? Rekonstrukcna kopia podstavca – to znamena ze tam na podstavec vysekas texty, ktore tam povodne neboli? A ten betonovy podstavec 7 kubikovy ? Ved za tu cenu co stal – 9000 euro – mohol byt legionar postaveny na bloku carrarskeho mramoru. A sak to nejde zo seredskych penazi, ved mesto dalo lóve len na zaklady… Trapas za taky vyherny projekt a aj komisiu co dohliada na realizaciu pomnika. Ale budme radi aspon za tento paškvil. Hrdinovia si zasluzia , aby sa na nich spominalo 😌 amen

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img