ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Príhovor predsedu vlády SR Eduarda Hegera na spomienkovom podujatí pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vážená excelencia, pán veľvyslanec štátu Izrael, vážení preživší, vážení predstavitelia Židovskej obce, vážení predstavitelia cirkví, dámy a páni.

9.september 1941 sa zapísal do našich dejín ako tragický deň, v ktorom vláda vojnového Slovenského štátu prijala nariadenie o právnom postavení židov známy ako Židovský kódex.
Toto nariadenie:
-odobralo našim spoluobčanom židovského pôvodu občianske a ľudské práva,
-vylúčilo ich zo spoločenského a hospodárskeho života, zbavilo ich majetku,
-a v konečnom dôsledku im odňalo život vo vyhladzovacích táboroch.

Dovoľte mi krátku citáciu zo židovského kódexu z 9. septembra 1941:
●Židia nemajú volebné právo a nie sú voliteľní do Snemu Slovenskej republiky ani do orgánov verejnoprávnych korporácií.
●Žid nemôže byť verejným notárom, advokátom, civilným inžinierom.
●Židia nemôžu vykonávať lekársku a zverolekársku prax

Ako sa asi počas vojny cítil napríklad lekár, ktorý vo svojej ambulancii liečil a zachraňoval ľudí bez rozdielu, keď mu povedali, že už viac nie je hodný byť lekárom.

Po strate dôstojnosti prišla ešte väčšia tragédia. Z ľudí sa stali bezmenné čísla. A z čísel obete.

Je smutné, že ani víťazstvo nad fašizmom v roku 1945 so sebou automaticky neprinieslo aj porážku rasovej či náboženskej neznášanlivosti.

Židia, ktorí prežili hrôzy koncentračných táborov a zúbožení sa chceli vrátiť do svojich domovov, sa často stretli s odporom, hnevom, pogromami.

Dnes tu stojím ako predseda vlády (spolu s ostatnými členmi vlády) a uvedomujeme si bremeno minulosti a jeho následky až po dnes.

Cítim bolesť a zármutok nad stratou tisícov ľudských životov, ktoré násilne vyhasli pre zlobu a nenávisť.

Uvedomujem si strádanie a prenasledovanie tých, ktorým sa podarilo uniknúť pred transportom, ale skrývajúc sa, zápasili o holý život.

Viem, že nie je možné vrátiť odňaté životy a ani prežitú bolesť, ale som presvedčený, že je možné prinavrátiť odňatú dôstojnosť prejavením úcty.

Dámy a páni, vzácni preživší holokaustu, vážení členovia židovskej obce na Slovensku,

dovoľte mi ako predsedovi vlády Slovenskej republiky v mene vlády SR vyjadriť hlbokú ľútosť nad prijatím Židovskeho kódexu a ospravedlniť sa za všetko príkorie a straty, ktoré jeho vykonávanie prinieslo do životov vás a vašich predkov.

PROSíM O ODPUSTENIE!

Dnes si pripomíname smutné 80. výročie od týchto udalostí.

Žiaľ, aj dnes sú ľudia v spoločnosti ostrakizovaní – pre rasu, náboženstvo, pohlavie, ale aj pre názor.

Našou povinnosťou je odmietať takéto správanie hneď v zárodku a opakovane vysvetľovať, k čomu podobné postoje viedli v minulosti.

Aj kvôli nim nesmieme rezignovať. Preživších holokaustu je z roka na rok menej.

Počuť ich osobné svedectvo, ich príbeh, je čoraz vzácnejšie. Nedovoľme, aby tieto svedectvá prekričali hlasy plné nenávisti.

S ideológiou vojnového Slovenského štátu aj so Židovským kódexom u nás vtedy súhlasilo mnoho ľudí. Som však hrdý, že sa v ťažkých a nebezpečných časoch našli Slováci, ktorí režimu vzdorovali a pomáhali prenasledovaným židom.
Ukrývali ich, zásobovali jedlom i liekmi.

Išlo o nesmiernu odvahu a tá nezostala nepovšimnutá. Na Slovensku máme okolo 600 ľudí ocenených titulom „Spravodlivý medzi národmi“. Je to vyznamenanie štátu Izrael za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu.
Nie je to nízke číslo a ja za to všetkým týmto hrdinom a ich potomkom úprimne ďakujem.

Dovoľte mi vyjadriť vieru, že my ako súčasná spoločnosť sme si zobrali svoje poučenie, a už nikdy nedovolíme, aby sa niečo čo i len málo podobné opakovalo!

Zákony boli dané na to, aby chránili život, prinášali poriadok a spravodlivosť.

To je našim odhodlaním a snažením ako vlády Slovenskej republiky.

 

zdroj: Úrad vlády SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Tento podržtaška by už konečne mohol aj niečo vlastné predniesť a nie aby mu stále podávali papier čo ma prečítať. Matovič bol síce najslabší a najnenávidenejší premiér SR ale Heger mu už začína sekundovať.

  2. Eduard Heger, premiér z OĽaNO, ktorého minimálne 18 klérofašistických poslancov bežne hlasuje spoločne s fašistami už len v hodnotových otázkach, obmedzujúcich práva ostatných, sa ospravedlnil židovskej obci za holokaust. Keby odporné pokrytectvo nadnášalo, najbližšie výjazdové zasadanie vlády sa koná na Marse.

  3. Ospravedlniť sa treba ale nie každý rok. Potom je to len politikarčenie. Všetko má na svedomí, vtedajšie špinavé nemecko na Slovensku Tiso a jeho vláda.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img