ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Múzeum holokaustu v Seredi/  SNM-MŽK-Múzeum holokaustu v Seredi pripravuje dňa 9. septembra v spolupráci s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí na Slovensku, Židovskou náboženskou obcou Bratislava a ďalšími partnermi pietnu spomienku pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Podujatie zaháji slávnostný akt kladenia vencov o 16.00 hod., na ktorom prisľúbila účasť aj prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová.

Pamätným dňom obetí holokaustu a rasového násilia si pripomíname 80. výročie od prijatia Židovského kódexu, ktorý bol vytvorený na základe norimberských rasových zákonov a zasahoval do všetkých oblastí života Židov. Priamym následkom uplatňovania zákonov v praxi skončilo 57 752 Židov zo slovenského štátu v koncentračných a vyhladzovacích táboroch. Európa tak prišla nielen o predstaviteľov jednej menšiny, ale aj kultúru, ktorú so sebou niesla. Na túto skutočnosť nadviaže o 17.00 hod. koncert komorného orchestra Bruna Waltera. Orchester bude dirigovať Jack Martin Händler, ktorého rodičia prešli seredským táborom.

Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi dodáva: „Protižidovská politika nevznikla zo dňa na deň a Židovský kódex predstavoval jej vrchol. Na jeho základe Židia na Slovensku nemohli vykonávať niektoré povolania, prichádzali o svoje majetky, boli umiestňovaní do pracovných táborov a stredísk a napokon deportovaní za hranice slovenského územia, kde bola väčšina z nich fyzicky zlikvidovaná.“

Záverečným bodom programu bude otvorenie výstavy malieb Felixa Nussbauma. Nemecký maliar začal tvoriť ešte v roku 1924 v Berlíne. Pre zhoršujúcu sa situáciu emigroval do Belgicka, v roku 1944 ho však zatkli a transportovali do Auschwitz-Birkenau, odkiaľ sa už nikdy nevrátil.

O dôležitosti pripomínania si hrozných udalostí z našich dejín, hovorí aj Naftali Fürst, ktorý bol väzňom v Pracovnom a koncentračnom tábore v Seredi: „My, uhlíky, ktoré sme prežili veľký požiar, pri ktorom bolo vyhladených vyše šesť miliónov Židov, máme povinnosť rozprávať a povinnosť pripomínať ďalším generáciám, čo sa stalo za holokaustu, ktorý sa odohral v Európe.“

Múzeum holokaustu v Seredi si zároveň udalosti 2. svetovej vojny pripomína aj ako partner pietnej spomienky „Nezabudnutí susedia“, do ktorej sa zapojilo vyše 60 miest a obcí z územia celého Slovenska. Pietna spomienka začne v každom zo zapojených miest o 10.00 hod. rozozvučaním kostolných zvonov a minútou ticha za obete holokaustu.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Romovia a ini cudzinci su jednoznacne prinosom do vsetkych oblasti zivota Slovakov!!! Keby tu neboli tak si Slovaci najdu ineho nepriatela. Takeho ktory ich nevykinozi hned ale potupne. Slovaci su holubicie povahy. Staci zopar zakrutit krkom a ostatni kolaboruju s takymto nasilnikom. Su radi ako narod porobeny bo maju na koho v krcme nadavat a silacke reci viest. Radi kradnu aby mali viac ako sused. Zavidia si a vtedy v opilosti sa najcastejsie medzi sebou vrazdia. Keby Slovaci pili viac alkoholu tak sa uz davno medzi sebou vsetci pozabijaju . Od zavisti. Malo chlastate Slovaci

  2. pre Pan Boch 9. septembra 2021, 10:34, parazit nemoze existovat bez svojho hostitela, t.j. romovia bez slovakov zahynu lebo ich zivime alebo odtiahnu do druhej krajiny. ps: cest vynimkam, najdu sa aj slusni pracoviti romovia ale tych je velmo malo.

  3. Miestny 10:19,Tvoj komentár som odfotil a posielam na posúdenie na príslušné miesta ,na Slovensku,ammesty international do zahraničia.Inak pán Majko kde ako je ten Váš Admin!Stačilo.

  4. Význam slova udavač : kto niekoho udáva, obyč. s nečestným alebo zištným zámerom. Aký nečestný alebo zištný význam vidíte v tom, keď niekto, hoc aj anonymne, upozorní príslušné orgány na podozrenie trestného činu? A na záver pre tých, čo stále nerozumejú..
    § 338 Schvaľovanie trestného činu
    (1) Kto verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje pre trestný čin jeho páchateľa, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
    (2) Rovnako ako v odseku 1 sa potrestá, kto v úmysle prejaviť s trestným činom súhlas

  5. Kludne to dajte kam treba buzeranti. Romovia su odpad spolocnosti a v seredi na PZ cakaju vase trestne oznamenie. Cigani vydrbaný! Uz to nahlaste dnes ked vas mozem poprosit

  6. Keď rómovia počastujú po svojom ne-róma „pekne šťavnato a farebne“, aj na sociálnych sieťach, to prečo nikto nikam nehlási a neposiela? Čo bonzáci? Vtedy máte huby na zámok, že? Tak chodte do péčka.

  7. Pokusim sa ti to vysvetliť, aj ked mam silný pocit, že tri minuty, ktoré do teba investujem budu uplne márne. Povedať nejakému jednotlivcovi, že je vydrbaný zlodejský cigán a vyjadriť ľútosť nad tým, že nebolo vyhladené celé jedno etnikum – zdá sa ti, že tieto dve veci majú rovnocenný význam? Daj si tú námahu a porozmýšlaj.

  8. Pre Korona extra 10. septembra 2021, 14:45
    Nepochopil si ale nevadí, skúsim ešte raz. Keď ne-róm vynadá rómovi, je jedno či jednotlivcovi, celej osade alebo vyjadrí ľútosť nad tým, čo si napísal, je to ihneď považované za rasovo motivovaný útok. V opačnom garde nie. Vieš mi vysvetliť prečo? Nemajú zákony platiť pre všetkých? Rovnako tak pri fyzickom útoku. V prípade ne-róma voči rómovi je to hneď rasizmus, v opačnom prípade nie. Chápeš, či stále mimo?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img