ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Dyslexia žiakov nie je hanba, cestou je viac času na úlohy či preferovanie ústneho skúšania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|   Správne zvládnutie čítania a písania patrí k najnáročnejším výzvam po nástupe detí do školy. Niektorým z nich to však môže ísť pomalšie. Dôvodom môže byť dyslexia – porucha čítania. Ľudia s dyslexiou majú ťažkosti dekódovať text a pochopiť prečítané. Neznamená to však, že sú horší žiaci, len potrebujú iný prístup. Dyslexiu mali aj známi svetoví umelci, speváci, herci či vedci. Zdôraznila počas Svetového dňa dyslexie, ktorým je práve 9. september štátna tajomníčka MŠVVaŠ SR pre národnostné školstvo, inkluzívne a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová.

Deti s dyslexiou majú ťažkosti si zapamätať tvar písmena, ťažko ich spájajú do slabík a slabiky do slov. Učenie im komplikuje aj oslabená sluchová a vizuálna pamäť. Namáhavé čítanie ich rýchlejšie vyčerpá a často ho sprevádza aj horšie sústredenie.

„Žiaka s dyslexiou netreba karhať za neúspech či nútiť ho k nácviku násilím. Je potrebná trpezlivosť a pozitívny prístup, ktorý zabezpečí skvalitňovanie práce s textom, zdvihne jeho sebavedomie a podporí ho.  Už aj malý pokrok, ktorý dieťa posunie vpred treba pochváliť, pretože pozitívna reakcia povzbudí dieťa do ďalšej práce,“ priblížila štátna tajomníčka.

Základom je nájsť spôsob, aby sa žiak čítania nebál a vybudoval si k nemu pozitívny vzťah. Učitelia by mali takýmto žiakom dopriať viac času na písomné úlohy a tiež testy. Preferované je ústne preskúšanie alebo zvukové nahrávky. Používať by sa v školách tiež mali špeciálne pomôcky či didaktické hry. Veľmi dôležitá je aj spolupráca učiteľov a rodičov.

„Našou úlohou je naučiť nielen deti, ale aj učiteľov a rodičov nevnímať dyslexiu ako prekážku, ale ako výzvu a pomáhať im túto výzvu zvládnuť. Je dôležité, aby sme deťom vysvetlili, že ich ťažkosti s čítaním nie sú hanba. Intenzívne preto pracujeme na reformách, ktoré uľahčia žiakom s poruchami učenia vzdelávanie a fungovanie v kolektíve spolužiakov, ale aj v bežnom živote,“ doplnila Síthová.

Dyslexia napríklad pomohla americkému spisovateľovi Richardovi Fordovi lepšie porozumieť slovám a za jeden zo svojich románov dokonca získal Pulitzerovu cenu. „Nech je svet plný úspešných žiakov navštevujúcich školy, kde dyslexia nebude prekážkou, ale výzvou. Aj preto je súčasťou reformy poradenského systému podpora pre učiteľov vzdelávajúcich žiakov s dyslexiou,“ uzavrela Síthová.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img