ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Nepripravené pondelkové zastupiteľstvo starostkou a veľa vážnych tém poslancov unavilo

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Šintava / Pondelkové rokovanie Obecného zastupiteľstva v Šintave patrilo medzi najhoršie pripravené za celé obdobie mandátu starostky Režnákovej a to čo do prípravy podkladov ako pre poslancov tak občanov, ale aj samotného vedenia rokovania. Raz dokonca zo strany prítomných občanov padla otázka, či rokovanie vedie starostka, alebo poslanec Kavoň. Práve  poslanec Kavoň bol najskôr značne nervózny, až sa následne prestával ovládať a dokonca takpovediac to dal „na hulváta“ neprimeraným zvýšením hlasu až okríknutím diskutujúcich. To akože vážne pán poslanec? To si fakt neuvedomujete, že nehovoríte s rodinnými príslušníkmi, ktorí vám  takéto konanie pravdepodobne trpia? Čo od vás môžu prítomní kolegovia čakať nabudúce? Snáď fyzický útok?

Starostka Režnáková spolu s poslancom Kavoňom vyzerali nervózne aj pri voľbe hlavného kontrolóra, kedy napriek viditeľnému preferovaniu iba nedávno odstúpenej kontrolórky poslancom Kavoňom, voľbou nakoniec úspešne prešiel Ing. Polák. Občanom zostáva veriť, že bude kontrolórom nezávislým, odborne zdatným a chrániacim ich peniaze v maximálnej možnej miere.

Vyzerá to tak, že starostka Režnáková sa rozmýšľaním vrátila do školských čias a nepochopila, že prázdniny sú určené deťom a nie voleným zástupcom na mesačnej báze poberajúcim vysoko nadštandardné manažérske platy a nesúcim zodpovednosť za chod celej obce.

Jej príprava na zastupiteľstvo vyzerala tak, že to s oddychom počas leta výrazne prehnala. Ani len v kľúčových veciach poslanci OZ nedostali relevantné podklady k hlasovaniu a to išlo o projekty, ktorých získanie by malo byť pre obec prioritou. Na mieste je teda otázka, čo potom občania a obyvatelia obce, ktorí majú mať v správe vecí verejných prehľad ?

Poslanec Šimulčík počas rokovania zastupiteľstva niekoľkokrát kolegov a starostku jasne a zrozumiteľne upozornil, že je nevyhnutné nielen poslancov, ale aj občanov informovať a oboznamovať s bodmi rokovania, nakoľko sa jedná o peniaze a obec, ktorej správu majú poslanci len zverenú. To ale starostka už od začiatku výkonu mandátu akosi ťažšie chápe a pýtať sa treba, z akého dôvodu.

Je smutné, že rokovanie zastupiteľstva bolo takto nepripravené napriek pomerne vysokej náročnosti prerokovávaných bodov, čo bolo zrejmé  už zo zverejneného programu.

Konečne po rokoch došlo k tak očakávanému rozuzleniu a ukončeniu kauzy – nezmyselný súdny spor vedený Obcou Šintava proti Lodenici s.r.o.   K tomuto bodu ale pripravujeme samostatný článok, ku ktorému už máme pripravený aj videorozhovor s Václavom Jurčagom, ktorý sme vykonali včera v štúdiu SOL.

Starostka Režnáková prejavila obdivuhodnú aroganciu moci aj v momente, kedy nechcela pripustiť vyjadrenie sa k prejednávanému bodu zo strany prítomného občana, ktorý nemal problém vyzvať poslancov aby hlasovali. Tu sa opätovne prejavili poslanci nesúci aspoň základné pravidlá demokracie a vystúpenie občana odhlasovali. Prečo sa starostka a niektorí z poslancov vystúpenia báli vedia asi len oni samotní.

V tomto kontexte by bolo dobre, keby si aj poslanec Kavoň uvedomil, že obec Šintava nemá vlastné zákony a vstupom Slovenskej republiky do EÚ, sú práva občanov rovnaké. Takže sa kľudne môže stať, že nabudúce sa k bodu prerokovávaného programu bude chcieť vyjadriť napr. Holanďan, Francúz, Talian či Maďar…

V každom prípade, ak sa na správu vecí verejných volených funkcionárov platených z daní občanov pýta novinár, je povinnosť odpovedať daná nielen zákonom 369/1990 Z.z. (novinár sa pýta za občanov, čitateľov a obyvatelov obce a pre ich informovanie), ale aj Tlačovým zákonom. A áno pán poslenec Kavoň a starostka Režňáková – aj základnými morálnymi a etickými zásadami platnými v každej slušnej spoločnosti. Novinárov totiž nezaujíma farba ani model vášho spodného prádla alebo čo ste varili na obed (teda veci osobného charakteru), ale to, ako si vykonávate verejné funkcie do ktorých ste boli zvolení občanmi a za ktorých výkon beriete vysoko nadštandardné vyslovene manažérske platy, na ktoré sa vám svojou prácou skladajú občania.

Posledné zastupiteľstvo bolo teda starostkou Režňákovou nepripravené do takej miery, že poslanec Šimulčík na demonštráciu tohto amatérizmu hlasoval dvíhaním jednej ruky druhou, lebo ako povedal, takýto amatérizmus nemá rád.

Či si starostka z výčitiek týkajúcich sa nekvalitnej práce jasne viditeľnej aj na zastupiteľstve zoberie ponaučenie, uvidíme na ďalšom rokovaní OZ.

K ostatným závažným témam zo zastupiteľstva sa vrátime v samostatných článkoch.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Co cakat od Golvacov, v tej dedina panuje zmyslanie blizke dobe kamennej, clovak sa tam citi ako niekde na Lazoch mimo civilizacie.

  2. Vrchol arogancie bolo zariadenie dvoch bodov na čerpanie z environmentálneho fondu s materiálom neobsahujúcim potrebné informácie pre rozhodnutie . Kanalizácia a stav školy je predmetom diskusie od začiatku volebného obdobia a skoro pri ukončení tretieho roku nemať pripravený žiaden projekt je čisté diletanstvo. Dúfam , že žiaden občan už nepodpíše kandidátku nezávislým poslancom a strany si dobre rozmyslia , koho budú vo voľbách na budúci rok delegovať za poslanca alebo starostu.

  3. Anonym 8. septembra 2021, 16:15 – mozno by bolo dobre rozdelovat pravomoci a povinnosti poslancov a starostky.

    Poslanci OZ schvaluju financie, rozhoduju o majetku obce a dolezitych investiciach a pod.

    Starosta obce spolu so svojim dobre platenym aparatom na OU zabezpecuje podklady na hlasovanie k jednotlivym bodom, zabezpecuje odbornikov na predmetnu problematiku, robi vyberove konania a riadi chod obce. Obecny urad ma na starosti (okrem beznych dennych kaviciek a kecania) vsetky cinnosti nevyhnutne k chodu obce.

    Neviem si predstavit, ako by mal uvedene riesit poslanec OZ vracajuci sa z prace o 18. hodine, ci iduci na nocnu smenu.

  4. Poslanci majú mať materiál na zasadnutie myslím 15 dní pred zastupiteľstvom a ak boli nedostočné, mali sa ozvať hneď alebo pri schvaľovaní programu vylúčiť body z rokovania.

  5. Anonym 8. septembra 2021, 16:35 – ano, starostka Reznakova ZLYHALA na celej ciare a ano, ide o totalny diletantizmus.

    Nielenze neboli pripravene body rokovania, nemali materialy obcania (to je uz co??), ale nemala materialy k bodu ani poslankyna, ktora ma na ne NAROK ZO ZAKONA.

    Ked som sa spytal na diskriminaciu poslankyne a automaticky jej volicov a obcanov, vsetci drzali bobríka mlcanlivosti. To ale nie je len take jednoduche. Obec NIE JE starostkyna firma ani rodina.

    Osobne si myslim, ze spomenute veci skoncia na prokurature (to by bolo minimum), no skor si myslim, ze uz to dochadza viacerym a skonci to trestnym oznamenim.

    Co je moc, to je moc a ked voleny zastupca strati mieru a zvykne si (poslanci a obcania mu dovolia) prekracovat pomyslenu ciaru za ktoru sa proste nechodi, zacnu vazne problemy. A to aj v tej nasej bezpravnej dzamahirii…
    Je to len o tom, ci ludia najdu cas venovat sa tomu.

  6. Nepíšem o občanoch, ale o poslancoch. Ako sa chceli rozhodnúť podľa týchto zverejnených dokumentov ? To že nevideli materiály občania je už iná záležitosť – volebný sľub všetko zverejňovať viď uvod FB .

  7. Hlavne sa treba zamyslieť čo je starostka a pán Kavoň zač .. hrajú sa na veľkých kresťanov, chodia sa do kostolíka ukazovať ale sú ti najväčší farizeji v obci .. hlavne hovorím o tom ako sintavska ZŠ vyhrala dotácie na celkom nový športový areál a pani najmúdrejšia a najšikovnejší starostka spolu s najväčším kresťanom a hlasom dobrého ľudu Kavonom sa to snaží čím skôr zničiť s celu dotáciu prerušiť … nech sa páči pani starostka, zruste mam supermoderne športovisko ale na oplátku čakáme my od vás, že vybudujete take niečo podobne .. noc ste v tejto obci nespravili za svoje obdobie, a tie drobnosti ako je upravený chodník a pár svetiel nad prechodom si môžte strčiť … začnite sa správať jak zástupca ľudu a nie jak oduta stará krava čo robí len napriek kvôli svojej hrdosti.

  8. Nikdy som nechodil na zastupiteľstvá ani nesledoval prenosy zo zastupiteľstva, no prečo musí starostka riešiť havarijný stav kanalizácie vari je to záležitosť posledných dvoch rokov? Ak nie, čo urobili predchádzajúci starostovia, aby tomu stavu zabránili ? Prečo predchádzajúci starostovia nechali schátrať cintorínsky múr a budovy kamenárstva na obecnom dvore? Prečo neinvestovali do údržby obecných budov ako je bývalá družina či domov dôchodcov? Prečo neriešili stav vodovodnej siete a miestnych komunikácii ? Prečo nezažiadali o kompostéry ako napr. v Pate a nezriadili zberný dvor ? Prečo tlačili všetky tieto veci pred sebou a teraz poukazujú na zlý stav obce ? Prečo?

  9. Kto si bez viny odpoveď nájdete v predvolebnom letáku starostky aj poslancov. Podľa neho vedeli do čoho idú , tak teraz mali konať. Určite aj zatieto posledné tri roky niečo schátralo alebo sa pokazilo…

  10. A ešte ku zbernému dvoru. Za exstarostu presne obdobne pripraveným dokumentom chcel odsúhlasiť zberný dvor myslím za pol milióna eur. Možno pán nový kontrolór obce dá informácie ako dopadla Dolná Streda.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img