ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Rok stačil na to, aby originál Železnej opony z Československej hranice bol vystavený v múzeu totality

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Od Nežnej revolúcie v tomto roku uplynie 32 rokov. Krátko po novembrových udalostiach, presne  10. decembra 1989  od skorých ranných hodín prekročilo Železnú oponu smerom do rakúskeho Hainburgu takmer 200 000 ľudí zo Slovenska, aby sa pozreli na slobodný západ a na hrad Devín z druhej strany Dunaja. A aby spolu s Milanom Kňažkom, Jánom Budajom a starostom Viedne Helmuthom Zilkom nahlas a slobodne povedali „Ahoj Európa!“.

Železná opona je dnes pre aj strednú generáciu ľudí pojem, ktorý poznajú len z novín, časopisov a sem tam relácií vysielaných v televízii. Naše deti skutočnú Železnú oponu na ktorej boli skutočne strieľaní a Československými vlčiakmi cvičenými pohraničnou strážou trhaní ľudia utekajúci na Západ, našťastie nepoznajú. A verme, že tú reálnu deliacu ľudí na základe politických rozhodnutí, ani poznať nebudú.

Železná opona tu po desiatky rokov  skutočne bola a to na stovkách kilometrov Československých hraníc s Rakúskom a Nemeckou spolkovou republikou. V materiáli uverejnenom prakticky pred rokom pod názvom „Časť originálnej “Železnej opony” z hraníc od Znojma dnes skončila v Seredi“ sme písali, ako sme časť Železnej opony v Českej republike vydražili a boli osobne zobrať.

Časť originálnej “Železnej opony” z hraníc od Znojma dnes skončila v Seredi

Práve dnes sme sa rozhodli niekoľko hodín venovať zloženiu originálnych komponentov oplotenia, ktoré sme vydražili v Českej republike.

Napriek tomu, že drevené koly sú impregnované podľa zápachu dechtom, ostnatý drôt vonku prežil desiatky rokov a výstražná tabuľa je smaltovaná, rozhodli sme sa originály chrániť pred nepriaznivým počasím a zachovať ich v dnešnom stave a tak sú umiestnené v interiéri. Vo vonkajšom prostredí následne urobíme jej vernú repliku o dĺžke asi 5 metrov.

V zakúpených originálnych komponentoch máme šťastie. Ide o kúsky preukázateľne z obdobia do roku 1965, nakoľko máme originálny kus ostnatého drôtu  s jeho koncom ucviknutým od  napojenia na elektrický prúd. Na protest medzinárodných ľudskoprávnych organizácií, bol elektrický prúd o napätí  6000V v  oplotení vypnutý. Zároveň boli odstránené aj nášľapné míny.

Ďalší originálny artefakt socializmu je teda na mieste. Srdečná vďaka patrí každému, kto sa o to pričinil. Veríme, že už pocit originálneho kusa zo štátnej hranice socialistického Československa spolu s dobovými fotografiami a videozáznamami aj deťom aspoň trochu priblíži nezmyselnosť plotov s ostnatými drôtmi deliacich od seba civilizovaných ľudí.

Čo je Železná opona, ako vznikla, vyzerala a kde sa nachádzala? Pozrite si niekoľko zaujímavých videí:

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Blahoželám k peknému „úlovku“. V Seredi možno vznikne pekné múzeum. Len tak ďalej. Nadšencov pre takúto vec dnes nie je veľa.

  2. Ten plot bol vybudovaný ako ochrana pred migraciov z kapitalistickych štatov. Bolo dobre, teraz máme demokraciu, jeto hnus, drogy, vraždy, mafie, kto je sviňa prežije.Sklatba IMT Smile, Veselá pesnička, presne vypovedá o slovensku.

  3. Anonym 21:17 tak to sa teda veľmi pletieš ! Nikdy som nikde fašistov nevelebil. Hlavne tých liberálnych ktorí sú dočasne pri moci. Za komunistov bolo fajn. Mladé rodiny dostávali zadarmo byty,neplatilo sa zdravotníctvo,nebolo treba kupovať diaľničnú známku a bolo toho strašne veľa. Už sa to tu preberalo. Čo ti dá zadarmo táto liberálna zgerba ? Len zvyšujú ceny,poplatky za energie a vymýšľajú nové dane… a tak ďalej

  4. Propagandistické úsilie totalitného komunistického režimu zanechalo svoje stopy v spoločnosti dodnes – ZADARMO. S principmi marxizmu leninizmu to vytvorili taku zivotnu uroven, ze zaostalost bola priepastná.

  5. Kto daroval Československo už počas vojny stalinovy? Bez súhlasu zradcov zo západu by v Československu komunisti nevládli. Kto nás daroval kolonizatori sveta, USA, ANGLICKO, FRANCÚZSKO. Tento špinavý spolok nás kedy kolvek znova obetuje.Dnes sa im elita, národa slovenského, pchá do zadku.

  6. Miloš to je tvoj názor,dobre,beriem. Ale ty žiješ v úplne inom svete ako 95% slovákov. Tí nemajú týždeň po výplate ani čo do huby…

  7. Len toľko ze v akom režime žijeme dnes, keď aj vám sa zločinci vyhrážali dokonca zapálili auto. Nie som obhajca predošlého režimu. Ja 10:27

  8. Anonym 6. septembra 2021, 11:25 – objednanie podpalenia auta ako zastrasovania je vysledkom NEkonania policie, prokuratury a justicie tam, kde konat mali zo zakona, kedze podozrenia zo zavaznej trestnej cinnosti im slusnymi a cestnymi ludmi boli oznamene.

    Tam ide o UMYSELNE KRYTIE ZLOCINCOV, ktori vsak stale nemaju vyhrate.
    Dnes vieme, ze zlyhalo tolko jedincov, az je potrebne riesit ZLYHANIE SYSTEMU, ktory taketo zlyhania umoznil.

    Tu sa ale venujem minulosti do roku 1990 a tomu, ze socialisticke Československo bolo z urciteho pohladu de facto koncentrakom, z ktoreho nebolo uniku.

  9. mozno pre toho kto robit nechcel a chcel len vyciciavat system a o*ebavat, to sa teda nedalo v tej dobe, ale komu sa robit chcelo sa mal dobre, vychoval tri deti, postavil dom bez zadlzenia, stonasobne lepsie medziludske vztahy, potraviny, hospodarstvo, istoty, zamestnanie na cely zivot, pripadne dostal byt ako uz niekto spominal. Nebudem sa rozpisovaz preco to dotiahol zapredany sudruh Gorbacov tam kam dotiahol a co vsetko s tym suviselo, rozumni vedia a ritolezci si budu tvrdit svoje ak by toto neprislo tak zapad by padol na kolena ekonomicky, bohuzial by znicili sami seba, takto to iba oddialili o nejaky cas

  10. a do Juhoslavie pokial chcel obycajny clovek mohol ist aj styrikrat za rok na dovolenku a nemusel byt ziadnym papalasom to je napr. dnesne Chorvatsko a to som okrem Juhoslavie nespomenul aj Bulharsko a ine destinacie, ktore su aj dnes velmi vychytene, samozrejme darebakov a zlocincov so zaznamom nepustili a ti radsej isli na istu smrt co je pre mna nepochopitelne za akychkolvek pohnutok cez strazenu hranicu kde bol utek na 99%prekazeny a dobre vieme ako to zvycajne dopadlo, porusili zakon ktory vtedy platil a boli si vedomi co tym sposobia aj sebe aj svojim blizkym, isli by ste skakat z lietadla 1km vo vzduchu ked viete ze nemate padak?

  11. počuj deduško, a teba ktorí ruskí súdruhovia platia za takéto drísty? Ja som vtedy tiež žil a pamäť mi slúži dobre. Stačilo, že sme chodili do kostola a už sme boli v prdeli a nie v Juhoslávii. A tým sme boli podľa teba darebáci a zločinci?

  12. Anonym 7. septembra 2021, 8:50 – zial, neklame.

    Otec so mnou sa do Juhoslavie dostal, no stat nam vydal cestovny pas SIVEJ FARBY urceny VYLUCNE pre SFRJ, aby sme sa nemohli hybat dalej smerom na zapad.

    Je potrebne nevytrhat z kontextu a pamatat si veci komplexne.

  13. Ked čítam, že niekto obhajuje komunizmus a za jeho najväčší úspech považuje to, že sa ľudia dostali k mnohym veciam „zadarmo“, ľutujem človeka, ktorý žije s tak miniatúrnou finančnou gramotnosťou. A ktovie ešte s akými ďalšími miniatúrnymi gramotnosťami musí žiť..

  14. Obdivuhodné exponáty pán Majko máte zhromaždené.Pozorujem vaše články o múzeu už dlho a teším sa na návštevu.Kedy bude možná?

  15. Lucia G. 8. septembra 2021, 22:05 – dakujeme, snazime sa zachovat maximum pre tych, ktori ani len netusia, co socializmus bol, aky bol zivot pocas tohto temneho obdobia nasej historie a co znamenali pojmy ako propaganda, Zelezna opona, cenzura a pod.

    Originaly materialov publikovanych v danej dobe by mali otvorit oci a priniest fakty hlavne studentom, ale aj vsetkym zaujemcom o dobu nastastie uz minulu.

    Odpovede (dufam) na dalsie otazky som Vam napisal v diskusii tu:
    https://www.archiv2.seredonline.sk/2021/09/08/zberatel-zhodnotil-ze-jeho-byvale-artefakty-nasli-vyborny-priestor-na-vystavenie/

  16. Cha cha cháááááá ! Že vraj vtedy bola cenzúra. A dnes je čo ? Komunisti čo robili cenzúru bol iba slabučký odvar toho čo sa cenzuruje dnes. Škoda tej doby !

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img