ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Kam smeruje konanie Generálnej prokuratúry?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Iba niekoľko dní dozadu  došlo k udalostiam, ktoré evidentne menia postoj občanov, ale aj mnohých politikov k vnímaniu konania Generálnej prouratúry a Generálneho prokurátora Žilinku. Minimálne sa zvyšuje ostražitosť a stúpa snaha dešifrovať kroky už vykonané, ale hlavne predpokladať nasledujúce vo vzťahu k tomu toľko opakovanému „padni komu padni“ vo vysokej politike.

Už sme verili, že politici budú riadiť krajinu a my vidíme, že mesiace skôr a viac intenzívne riešia „svojich ľudí“ a problémy. My občania, sme ale chceli, aby za naše peniaze politici riešili naše problémy. A to sa žiaľ koná minimálne.

Poslanec NR SR  Ondrej Dostál napísal:

Ondrej Dostál

ŽILINKA PORUŠIL ZÁKON

Generálny prokurátor Maroš Žilinka, stojaci na čele inštitúcie, ktorej úlohou je ochrana práva, práve svojou tlačovou besedou, na ktorú odmietol vpustiť novinárov z Denníka N, SME a Aktualít, bezočivo porušil tlačový zákon.

㤠3
Právo na informácie
Orgány verejnej moci, nimi zriadené rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie a právnické osoby zriadené zákonom sú povinné NA ZÁKLADE ROVNOSTI poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti; tým nie sú dotknuté ustanovenia podľa osobitného predpisu.5)“

Zorganizovať tlačovú besedu k dôležitej téme verejného záujmu a nepustiť na ňu tri médiá, ktoré sa o účasť na nej zaujímali, rozhodne nie je poskytovaním informácii „na základe rovnosti“.

Strašná hanba tento človek.

Zdroj: FB

Ja nie som právnik a tak si nedovolím vyhlásiť, kto a ako porušil zákon. Len vidím, že konanie GP bolo neštandardné, smerovalo voči ľuďom o ktorých vine nepochybovalo viac odborníkov – policajtov , prokurátorov a sudcov. Pochyboval len Generálny prokurátor. A zrušil ich obvinenia zo závažnej trestnej činnosti.

Netuším, či je v poriadku, § 363 Trestného poriadku, len poukazujem, že obdobný paragraf  je aj v Čechách, no využiť ho nemožno v prospech obvinených. Asi vedia prečo…

Neviem, z akých dôvodov konali prokurátori GP ako konali, no vidím, že nie je normálne, aby na oficiálnu tlačovú besedu nepozvali niektoré médiá a dokonca ich nevpustili dnu a neumožnili im klásť otázky generálnemu prokurátorovi. Vidím ako problém, kedy sa generálny prokurátor bráni tým, že odmieta vysvetliť svoje konanie a otázky médií, nech sa jedná o akékoľvek riadne registrované noviny, televíziu či internetové médium.

Myslel som, že s takýmito praktikami ľudí pri moci sme sa už rozlúčili. Ak nie v ´89-tom, tak odchodom R.Fica z postu premiéra SR. Smutné – NErozlúčili.

A som si istý, že so systémom prokuratúry „stalinského typu“ sme sa mali rozlúčiť spolu s Varšavskou zmluvou, vedúcou úlohou KSČ, no najneskôr spolu s posledným Československo okupujúcim Sovietskym vojakom.

A to je o tri dekády naspäť…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. PREČO STOJÍM ZA GENERÁLNYM PROKURÁTOROM ŽILINKOM

    S nemým úžasom sledujem, čo sa to v posledných dňoch odohráva na našej politickej scéne. To, čoho sme svedkami, nie je nič iné ako rúcanie základov právneho štátu, na ktorom sa podieľajú nielen politici, ale aj novinári, ktorí boli kedysi nazývaní „strážnymi psami demokracie“, no dnes sú len pudlíkmi moci.

    Hystéria okolo § 363 Trestného zákona by bola smiešna, keby nebola vo svojich dôsledkoch taká nebezpečná. Bol to totiž práve Daniel Lipšic, ktorý ako minister spravodlivosti presadil tento nástroj platný od 1. januára 2006. Odvtedy sa uplatnil v stovkách prípadov a mnohokrát pomohol obetiam justičných omylov. Je to totiž jeden zo základných nástrojov na dosiahnutie spravodlivosti, keď zlyhajú vyšetrovacie orgány. A dnes, keď sa rozhodnutie generálnej prokuratúry znepáčilo samotnému Lipšicovi a vládnej moci, chcú tento nástroj účelovo odstrániť. To je taký škandál, že keby ľudia rozumeli svojim právam a tomu, čo ich najviac ohrozuje, tak by svoju energiu nevybíjali na hlúpostiach, ale vyšli by masovo do ulíc práve teraz na obranu a podporu zachovania tohto paragrafu. Pretože tu nejde o Pčolinského a Haščáka, ale o úctu k právnemu štátu, dodržiavaniu ústavy a zákonov. Ja si môžem myslieť, že Haščák je darebák, ale ak chcem, aby bol tento štát naozaj právny a spravodlivý, musím ho usvedčiť zákonným spôsobom. Inak iba roztáčame nekonečný kolobeh politickej pomsty pri každej výmene vládnucej garnitúry. Navyše, rozhodnutie generálnej prokuratúry neznamená, že dotyčné osoby už nemožno obviniť. Treba však odviesť poriadnu robotu a usvedčiť ich na základe relevantných dôkazov, nie sfušovaných domnienok. Naša nevýhoda spočíva v tom, že najväčší zločinci na Slovensku, ktorí dostali v právnických kruhoch prezývku „majitelia krajiny“, majú najlepších právnikov v tejto republike. My však musíme proti nim postupovať striktne podľa zákona. Nie preto, aby sme im to uľahčili, ale preto, aby sa tu vybudovali pevné základy právneho štátu. Alebo ako to vyjadril dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Eduard Burda: „Zásadnú výhradu k postupu generálnej prokuratúry nemám. Dokonca si myslím, že keby k tomu neprišlo, tak by sme v podstate rezignovali na spravodlivosť.“ A toto nepovedal fanúšik opozície. Toto povedal človek, ktorý nominoval Lipšica na post špeciálneho prokurátora.

    Je šialené, ak bývalá premiérka Iveta Radičová nepriamo vyzýva na nedodržiavanie zákona, lebo sa jej vidí nespravodlivý. Je choré, ak novinári vyvíjajú nátlak na presadenie jednej politickej línie za cenu pošliapania ústavnosti. Je tragikomické, ak sa bývalá redaktorka denníka Sme Zuzana Petková ako hovorkyňa záujmov digitálnej oligarchie (riaditeľka nadácie Zastavme korupciu, ktorú financuje Eset) púšťa absolútne diletantským a nekompetentným spôsobom do polemiky s právnickými esami. Je hanebné, ak hlava štátu, ktorá sa inak pokrytecky tvári, že pri téme referenda chránila ústavu, hoci bránila predovšetkým úzke mocenské záujmy, „nekompetentným, neodborným spôsobom zavádza verejnosť“ (to sú slová Maroša Žilinku) v súvislosti s rozhodnutím generálnej prokuratúry.

    Generálny prokurátor však nie je nijaký politický aktivista. Je to šiesty najvyšší ústavný činiteľ v štáte a ak si vykonáva svoju funkciu dobre, kontroluje a riadi trestné konanie tak, aby prebiehalo v súlade s Ústavou a zákonmi Slovenskej republiky. V tomto prípade generálny prokurátor chráni zákonnosť preukázateľne dôslednejšie ako prezidentka Čaputová, ktorá si v utorok predvolala Maroša Žilinku, aby lobovala v prospech Daniela Lipšica. Je výsmechom ústavnosti, ak 31. augusta prezidentka naliehala na generálneho prokurátora, aby porušil ústavu a 1. septembra bránila svoje rozhodnutie torpédovať referendum „ochranou ústavy“, hoci v ústave nič také zakázané nebolo. Na stretnutí Zuzany Čaputovej a Maroša Žilinku evidentne prišlo k ostrému konfliktu, lebo keď sa zo schôdzky vydá komuniké, že obaja predstavitelia mali „veľmi otvorený a veľmi vážny rozhovor“, v diplomatickej reči to znamená, že sa pohádali ako psi.

    Ak generálny prokurátor tento politický tlak ustál a trvá na dodržanom zákonnom postupe, znamená to, že je to dobrý generálny prokurátor. Komu môže záležať na tom, aby tu prevládol diletantský aktivistický prístup a zavádzanie verejnosti? Médiá, vládni politici a služobníci digitálnej oligarchie KLAMÚ, keď hovoria, že generálna prokuratúra má moc zrušiť akékoľvek obvinenie. Nemá. Generálna prokuratúra má POVINNOSŤ zrušiť také rozhodnutie, pri ktorom došlo k porušeniu zákona. Na nič iné, na nijakú „svojvôľu“ priestor nemá.

    Priatelia, ak dovolíme, aby niekto tak účelovo krivil právo, ako sa to chystá urobiť vládna koalícia s požehnaním prezidentky Čaputovej, pílime si konár právnej istoty priamo pod sebou. Keď „právny expert“ SaS Baránik vykrikuje, že „máme ústavnú väčšinu“, znie to ešte horšie ako „vyhraj voľby a môžeš všetko“, je to exhibícia arogancie moci. Veď poďme teda obmedziť právomoci hlavy štátu napríklad v prípade udeľovania amnestie či milosti, lebo sa nám Zuzana Čaputová nepáči! Kam toto smeruje? Expremiérka Radičová absolútne nechápe podstatu veci. My nemáme na výber medzi zákonnosťou a spravodlivosťou. My nemôžeme dosiahnuť spravodlivosť, ak nedodržiavame zákony!

    Prirovnávať Žilinku k Mečiarovi a Ficovi je hlúpe až idiotské. Žilinka urobil detinskú chybu, keď nepustil na tlačovú konferenciu Moniku Tódovú, hlásnu trúbu Daniela Lipšica. Jej osoba sa síce vymyká všetkému, čo metodologicky a eticky spadá pod pojem žurnalistika, ale týmto rozhodnutím dal silnú zbraň do rúk mainstreamových médií, ktoré celú záležitosť teraz účelovo až hystericky preháňajú a hlavne odvádzajú pozornosť od podstaty veci. Všimnite si, že opozícia sa nijako razantne nepostavila za generálneho prokurátora. Uvedomuje si totiž, že nie je jej človekom, že nebude mať zľutovanie s jej gaunermi, ktorí v uplynulých rokoch páchali zločiny. Ukazuje sa, že Maroš Žilinka nie je nikomu zaviazaný. Ani koalícii, ani opozícii, ani mafii, ktorá ho chcela dokonca zavraždiť. Preto za ním v tejto veci stojím, lebo je zárukou dodržiavania zákonov tejto republiky a mal by za ním stáť každý, kto chápe právny štát ako záruku legislatívnej istoty a stability, a nie ako slúžku politických záujmov.

  2. Čo má denník N s touto stránkou????Náhodou to pán Majko výborne vyhodnotil.Veď cenzúru sme tu mali a prokurátor sa asi bál otázok na telo.Aj náš primátor niekedy dávno robil stretnutia s občanmi a potom prestal lebo sa bojí otázok.Chodila som tam často.Hrajú sa na mŕtveho brouka a modlia sa aby im to prešlo.

  3. A čo sú novinári Denniku N a aktualít viac ako iní občania ?
    Na svk je veľa médií a nie každý dostane možnosť sa zúčastniť tlačovky.
    Nabudúce budú novinári z týchto médií sa dožadovať iných privilégií ako ma iný občan ?
    Tu na SVK nie je problém v generálnej prokuratúre ale vo vlade. Tak to vidia občania podľa prieskumov. Až 89% nedôveruje tejto vláde ! A tých 11% ľudí sú „naši ľudia“

  4. Pre Anonym 3. septembra 2021, 18:42

    Výborne. Super a palec hore.
    Bolo povinnosťou GP SR, opakujem povinnosťou týmto spôsobom postupovať, či sa to niekomu páči, alebo nepáči.
    Týmto rozhodným a zákonným krokom p. Žilinku začínam veriť tomu, že na Slovensku začína platiť právo.

  5. Ustava dostala na prdel na Deň Ustavy SR,ked podľa videa na YouTube….na Hodžovom namestí,policajt z blízka strelil značkovacím strelivom do neozbrojeneho muža,dokonca je tam aj číslo policajta,čo strieľal..

  6. Je to až nepredstaviteľné,čo sa na Slovensku deje.Prokuratura,zistí vážne porusovanie zákonov pri väzbe a zadržanie obvineného,zistí,že jeho dôvody na väzbu sú NEZAKONNE,jedna,pretože je to jej POVINNOST,a čo sa spusti na Slovensku? Toho,čo sa drží litery zákona ideme lyncovat,a toho,kto zákon neustále porušuje,ten sa podporuje,A prečo? Lebo to tak chcú médiá,ktorým netreba veriť už vôbec nič.Oni chcú určovať,čo je zákon,oni chcú určovať ako sa má dodržiavať ústava,a prečo?Ľudia,už sa spamatajte,lebo prečítané,až bude neskoro.

  7. Tak uvedieš zdroj svojej info ? Tvoju info o Todovej budem dovtedy považovat za hole klamstvo. A pokiaľ sa dá kúpiť dom pod Slavinom za 400 000eur,tak si idem hneď vybaviť do banky úver a idem si tam jeden taky kúpiť 😀 1200eur zarobís ako skladník.

  8. Standardna manipulacia vraj Todova ma dom pod Slavinom za 400 000.

    1. V Seredi uz stoja domy 250 000, pod Slavinom v milionoch, za 400k tam nekupi ani garaz
    2. Pod Slavinom maju domy skor protagonisti Smeru – Pociatek, Kazimir, Kalinak. Kazimirov dom stal 3 000 000€.
    3. Odkial na to vzali? Kto uplacal politikov v Gorile? Koho oslobodil generalny prokurator?

  9. Pozrite si katasterportal a zistite, kde presne Tódová býva. Každopádne splácať hypotéku za byt v tej lokalite zo štandardných dvoch platov je umenie. Či?

  10. A odkiaľ viete, že Todova s manželom splácaju hypotéku? Odkiaľ viete, že Todova s manželom majú štandardné platy? Co sú to štandardné platy? Ma elitný novinár na Slovensku štandardný plat? Poznáte majetkové priznanie manželov Todovych? Odkiaľ viete, že dom či byt, v ktorom bývajú napr. nezdedili? Aká je hodnota ich nehnuteľnosti? Ak mi dodate tieto info, potom sa o tom mozme baviť ďalej..

  11. Ak máš komplexné info o Todovej majetkovom priznaní a sú v nom zavažné nezrovnalosti, nahlas to polícii, nech to prešetrí. Pokiaľ ale také info nemáš, len si tvoja obmedzená hlava nevie predstaviť, ako si niekto môže dovoliť kúpiť dom za 400 tis.eur, potom si len ďalší zavistliví slovák, nič viac.

  12. Ak je na liste vlastníctva uvedené, že nehnuteľnosť bola nadobudnutá na základe kúpnej zmluvy, tak načo spomínať dedenie? Ak je na liste vlastníctva uvedené, že je tam ťarcha v prospech nejakej banky, tak čo to asi znamená? Viete si aj niečo nájsť na nete?

  13. Ex minister obrany za KDH má miliónový majetok ktorý nevie vysvetliť ako k nemu prišiel.
    Toto je to slušne slovensko kde hrajú hlavnú úlohu “ Naši ľudia „

  14. Už si sa vyspal z opice a uvedieš nám zdroje svojich podozrení, že Todova ma majetok, na ktorý si nezarobila legalnou cestou? Alebo jednoducho relevantné zdroje nemáš a iba si širil dristy, lebo si len priemerny zavistlivy slovak, čo nič iné nedokáže?

  15. Prečo by sme si to mali hľadať ? Daj nám sem linky. Presvedč nás o svojich tvrdeniach. Keď nieco tvrdím tak si to musim aj vedieť obhájiť a podložiť to relevantnými materiálmi. A nie sa len vyhovárať že nájdite si to.

    Celé zákony na SK sú na hovno. Prečo nešli vsetci z gorily hneď sedieť ? Veď sú natočení ako páchali korupciu. A teraz ho henten šašo ešte oslobodí ako keby to bol svetec. Dnes aj keby ta prichytia priamo pri vražde tak ta z toho niekto vyseka – asi taká je úroveň právneho štátu na SK.
    Mali by sa teocha asi inšpirovať Čínou, tam sa s tým hraním na zákonnosť až tak neparaju keď je EVIDENTNE že niekto sa dopustil korupcie, ako napr v gorile.

  16. Chlapci, zbytočné litánie zas… Kto kradol, nech ide do lochu. V tom sa zhodneme. A je jedno či je politik alebo upratovačka. K tomu listu vlastníctva len toľko – čo mám čo dokazovať? Tam je všetko uvedené, ja nebudem dokazovať či to kúpila alebo zdedila. Ja nebudem dokazovať či tá ťarcha v ňom zapísaná je pravdivá.

  17. Súhlasím s tebou v tom, že každý kto je zlodej, nech sa zodpobeda. Bavíme sa o obvinení Todovej, že nadobudla majetok nelegálne. Začal s tým Kotrmelec, ktorý sa ale záhadne vytratil z diskusie. Tak ma tu niekto relevantné zdroje, alebo to je len ďalšie z miliardy krivých obvinení?

  18. Vy ste všetci takí blbeckovia,že to až boli.Viete Vy vôbec,o čo tu ide? A Vy začnete s Todovou,a už nikoho nezaujima merit veci.Preto to na Slovensku vyzerá tak ako to vyzerá.Zavist a nenávisť z toho plynúcaTo sú hlavne motivy všetkého diania.A že sa tu pomalí ale iste buduje totalita,to zistíme,až bude neskoro.A verte mi,že,keď takto budú ohýbať právo,takí experti,ako Remisova a spol.tak sa dožijme,že si predĺžia vládne obdobie na 6.rokov,však čo,ústavnú vatsinu majú.

  19. pre Anonym 4. septembra 2021, 10:51, ty co sa volas anony , alebo hotentot urcite lepsie ako na slovensku zit, sa smejem co ste to za narod!!!

  20. jojco 4. septembra 2021, 9:59 – Dennik N kupujem uplne bezne. Rovnako aj ine tlacene noviny, ak je v nich publikovana tema, ktoru chcem archivovat. Mam ale aj desiatky cisel Extra Plus a Zem a vek. To su perly, ktorych archivacia pri urcitych prilezitostiach je nevyhnutna.

    Som podla Vas dement? Ak ano, napiste mi prosim dovod. To len aby som sa zorientoval v nazorovom spektre prispievatelov do diskusii SOL.

    Dakujem.

  21. Pre anonym 17:11 – tak počúvaj môj zlatý: doména cc sú Kokosové ostrovy pod austrálskou správou a autor toho akože investigatívneho článku je admin765. Ďalej to nepotrebuje komentár.

  22. Prokuratúra ako aj súdy na SLOVENSKU sú tak skorumpované, ako nikde na svete a Žilinka je jedním z ných! a preto môže mafia rozkvitať.

  23. Jopo ,zase jeden taký blbeček.Uz ako sa Vám to dá povedať.NIE SU RELEVANTNE,DOKAZY,a Generálny prokurátor je povinný v tomto prípade zasiahnuť.A to v mene spravedlnosti.To je tak dané zákonom.Ak budú mať vyšetrovatelia dôkazy,tak môžu ho kedykoľvek zase obžalovat.Jopo,Ty máš suseda,a ten ťa nemá rád,a sám má na rováši,ten ťa uda a z niečoho obviní.A nikto na svete ti už nepomôže,tak to má byť? Spamatajte sa ľudia.

  24. Veľmi dobre urobil Žilinka,že tam nepustil Butatódovú a iné žurnalistické žumpy.Má moje veľké sympatie,že sa nebojí terajších mafiánov a plagiátorov vo vláde a keď vidím a počúvam Baránika,tak som v presvedčení,že v jeho rokoch je demencia u ľudí bežná.

  25. Nechápem, čo tu vlastne riešite? Všetci sa dušujú a búchajú do pŕs ako rozviazali ruky polícii a súdom, a keď zrazu gen. prokurátor rozhodne proti vôli politikov a kadejakých pisálkov ako Tódová a spol., tak sa idete posrať. Koho vlastne chcete? Človeka, ktorý bude doržiavať literu zákona, či bude súdiť a trestať podľa vôle novinárov a papalášov? Že človek ako Lipšic je špec. prokurátor, nevadí nikomu. A, že Žilinka nepustil kreténov z Nka a ne-aktualít? Dobre spravil. Pre nich sú objektivita a nestrannosť, úplne neznáme pojmy. A fotka, kde sedí Tódová na chodníku je celkom vydarená. Konečne je tam, kde patrí.

  26. pre anonyma o 9.35 ja nemám rada pámbíčkárov vylúčme aj písanie o nich. synovia opitý havarovali a preto nechcú aby sa o nich písalo.sused spomínal že sa mu nepáčilo keď tu boli fotky ako u neho boli kukláči pre drogy.noviny musia písať o všetkom a ty ich nemusíš čítať

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img