ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

„Zrejme mesto Sereď je špecifická gubernia, v ktorej účinnosť platných zákonov a nariadení je v nedohľadne“ – píše nespokojný občan

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď /  Je tomu niekoľko týždňov, čo nás obyvatelia v susedstve so stavbou na Topoľovej ulici kontaktovali s podnetom týkajúcim sa obťažovania a obáv z poškodenia nehnuteľnosti búraním na konci ich záhrad stojaceho väčšieho objektu. Nakoľko vec bola v danom momente v riešení stavebným úradom, prípad sme vypustili s tým, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude vyriešený zákonnou cestou.

Stavebný úrad pravdepodobne aj na základe podnetov občanov vydal vo veci odstránenia stavieb „výrobná hala a administratíva“ rozhodnutie, ktorým prerušil konanie o odstránení stavieb. Stalo sa tak 13.8.2021.

Včera nám občan, ktorý požiadal o zachovanie anonymity (jeho meno a adresu máme v redakcii) zaslal tento podnet so žiadosťou o jeho zverejnenie:

Kedy budú platiť zákony v meste SEREĎ ??

     Spoločnosť  Vomar s.r.o je vlastníkom výrobnej haly a administratívnej budovy (bývalá OKAMEA ) ktoré nehnuteľnosti na jednej strane hraničia s mestským pozemkom na ktorom je umiestnený štadión a na druhej strane s pozemkami súkromných osôb. Majiteľ Vomar s.r.o. Podal dňa 02.07.2021 na Mestský úrad, odd. územného plánovania a stavebného poriadku  (ďalej len ÚPaSP) v Seredi žiadosť o povolenie odstránenia vyššie uvedených budov.

     Oddelenie ÚPaSP pod vedením p. Halabrínovej  dňa 16.07.2021 vydalo všetkým dotknutým účastníkom „oznámenie o začatí konania o odstránení stavby “   a ústne konanie určilo na 09.00 hod. dňa 28.7.2021.

    Keď, že ÚPaSP nedodržal zákonom stanovenú lehotu a oznámenie nezaslal sedem pracovných dní  pred dňom dňom konania, ktorú skutočnosť namietali zúčastnení, tak bolo rozhodnuté, že bude stanovený nový termín konania za dodržania zákonom stanovenej lehoty.

     Dňa 13.08.2021 mesto Sereď vydalo „rozhodnutie o prerušení konania o odstránení stavby“ ktoré podpísal primátor Tomčányi,v ktorom rozhodnutí bola daná    60 dňová lehota  majiteľovi nehnuteľností, aby predložil všetky relevantné doklady ktoré majú vzťah k odstráneniu stavby. Spoločnosť Vomar s.r.o vôbec neakceptovala predmetné rozhodnutie a z veľkou vervou sa pustila do búracích prác, za plnej vedomosti, že hrubým spôsobom porušuje stavebný zákon a v súčasnej dobe sú už odstránené strechy a krytina.

     To, že jednotlivé subjekty alebo spoločnosti porušujú zákon ustanovenia nie je nič zvláštne, ale zvláštne je to, že o tejto búracej aktivite vie aj vedúca  ÚpaSP p. Halabrínová, avšak nevynaložila žiadnu aktivitu aby tejto protizákonnej činnosti zabránila npr.podať oznámenie na políciu.

Zrejme mesto Sereď je špecifická gubernia v ktorej účinnosť platných zákonov a nariadení je v nedohľadne.

– – –

Vo veci sme dnes kontaktovali stavebný úrad v Seredi, kde nám telefonicky vedúca Ing. Anna Halabrínová poskytla stanovisko, v ktorom uviedla, že o probléme sú informovaní a nariadili vykonanie štátneho stavebného dohľadu, ku ktorému príde pravdepodobne 7.9. po návrate jednej z pracovníčok úradu z dovolenky. Pani Halabrínová zároveň uviedla, že odstránenie strešnej krytiny, okien a podobne nepovažuje za búranie, ale ich výmena môže byť vykonaná aj bez ohlásenia úradu.

Kontaktovali sme aj zástupcu spoločnosti Vomar s.r.o., ktorý v telefonáte uviedol, že rozoberanie nehnuteľnosti ľudskou silou, rozoberanie strechy, odstraňovanie okien, radiátorov a podobne nepovažuje za búranie. K búraniu podľa neho príde až v momente, keď budú nasadené mechanizmy, technika ako napr. búracie kladivo a autá budú odvážať zo zbúraniska materiál. Preto sa tomu hovorí búranie.

Zástupca spoločnosti predpokladal, že ide o podnet občana, vedel o ňom a vyjadril sa, že podľa neho k búraniu jednoznačne nedochádza.

Pani Halabrínová v telefonáte tiež uviedla, že stavebný úrad nie je polícia a nemôže zakázať stavebníkovi činnosť násilím, v prípade však že nedodrží zákon, môže mu byť udelená stavebným úradom sankcia.  Sankcia podľa jej slov sa pohybuje v rozmedzí od 0 po 400 000 Sk v ekvivalente na Eurá, nakoľko sa jedná o právnickú osobu. O výške sankcie podľa jej slov rozhoduje štatutár mesta, teda primátor. To, aké sankcie kedy boli uložené a v akej výške, ihneď povedať nevedela.

Neprináleží nám hodnotiť činnosť vlastníka nehnuteľnosti, zákonnosť konania, ako ani postup stavebného úradu, toto je vecou prípadných poškodených alebo kontrolných orgánov. My uverejňujeme rozhodnutie mesta Sereď a fotografie dokumentujúce stav z pred niekoľkých hodín.

Veríme, že sa stavebný úrad s vecou vysporiada v súlade so zákonom a že verejnosť bude včas informovaná o spôsobe vyriešenia konfliktu medzi nespokojnými občanmi a firmou ktorej bolo rozhodnutie stavebného úradu doručené.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. p. Halabrínová asi pozabudla, že každý občan , tak aj ona „hlavne“ako vedúca ÚPaSP mesta Sereď má zákonnú povinnosť oznámiť na políciu, že niekto vykonáva protizákonnú činnosť a hlavne keď táto činnosť aby bola legalizovaná tak musí uvedené oddelenie vydať riadne povolenie na odstránenie stavby.
    pokiaľ zástupca fy.Vomar uviedol, že rozoberanie budovy-strechy , krytiny, vytrhávanie okien a pod. nepovažuje za búranie. Tak takýto názor je ojedinelý a zrejme p. zástupca spoločnosti nechodil riadne do školy, nakoľko búranie a rozoberanie či už ručne, alebo strojne je identické a ide o odstránenie stavby na ktoré je nutné riadne povolenie. p. zástupcovi dávam do pozornosti, že pred 100 rokmi neboli žeriavy a bagre takého typu ako dnes a búralo sa výlučne ručne.
    Že sa v Seredi predávajú drogy to som vedel , ale že takéto svinstvo sa tiež koná a to za požehnania zodpovedných pracovníkov MsÚ , tak to som nevedel, čiže Sereď má ďalšie prvenstvo.

  2. Tak to je paráda, ten nevzdelaný bukvo rozhoduje čo je buranie a čo nie a vzdelaná p. Halabrínová mu to odobruje výrokom, že krov, krytina vylánanie oikien a pod. keď sa jedná o obnovu nepotrebuje úradné povolenie. Ale táto vzdelaná dáma zabudla, že pre budovy bolo žiadané búracaie povolenie a nie výmena krytiny strešnej okien a pod.

  3. nejaká stavebná firma zo Šoporne, ktorá má veľmi narušenú povesť na základe toho že sú agresívni a myslia si, že všetci sú plebs len oni sú králi a budú si robiť čo chcú.

  4. Ale ved to je firma ktora ma nakladnu prepravu , relitku a neake tie ncinosti , ale inak secko v poradecku normalka ako na SLOvnsku . najskor buranie stavba potom povolenia boooze tolko staorsti okolo jednej ci troch bytoviek

  5. Treba dať do pozornosti daňovému úradu , aké dane a z čoho odvádzajú, koho zamestnávajú a ako (na čierno).
    už a na tom pracuje!!!!!! he, he,

  6. niekto si fotí súkromný pozemok, súkromné priestory a zverejnuje to verejne na SOL. Je toto možné alebo toto sa môže. kto to fotil?

  7. Ty Pako, nikto nefotí súkromný majetok ale len budovy ktoré demolujú bez riadneho úradného povolenia.
    Kým vyplodíš nejakú hovädinu tak sa zamysli ak máš rozum.

  8. Zbúra, postaví bytovečky a až potom stavebný urad v Seredi začne konať / lebo nie sú polícia/ a odsúhlasí bytovečky s dodatočným stavebným povolením. Stavebník ktorí postaví zbúra na čierno dostane nakoniec dodatočne súhlas, zaplatí smiešnu pokutu.
    A je vymaľované. Stavme sa, že opäť bude takýto postup.
    Bohužiaľ, takto sa stavia v Seredi, so záštitou stavebného úradu a všetko v medziach zákona.

  9. tie fotky p. Majko to je už dávna minulosť. Išiel som okolo a celé krovy z budov sú už rozobraté !!!! To fakt nikto nezastaví tých darebákov – stačí im povedať že oni to nepovažujú za búranie ??? a ta na MsÚ – halabrínová im to odobruje. Nesjaká je na dovolenke, tak nemôže byť stavebná inšpekcia ? Inšpekcia bude asi siedmeho, to už bude rozobrané !!!!!!!!!

  10. Môj názor je, že stará schátrala budova ktorá, už aj tak čakala na svoj koniec a je určená na priemysel v takejto krásnej časti mesta Sereď už nemá svoje miesto a hlavne na mieste kde sa plánuje výstavba reprezentatívneho štadiónu na, ktorom sa budú hrať zápasy najvyššej ligy a budú na ne chodiť ľudia z celého Slovenska.

  11. tak ako sa planovala vystavba penzionu na garbiarskej ktora mala byt hotova uz minuly rok ale ved pan sipka si to moze dovolit s povolenim primatora to bude stavat hoci aj 20 rokov ved cele leto tam ani noha nevkrocila akurat tam maju straznika ktory sa zamkne a celu noc prespi jak medved

  12. bývam tam a môžem Vám povedať, že sa už teším na to ako to tam skulturnia a bude to vyzerať konečne civilizovane…viete len na všetko frflat ….česť výnimkám….a koľkí sú zrazu znalci , všade boli, všetko vedia…..krivdite ľuďom….ani nevieme v skutočnosti co sa tam deje …tak láskavo netrieskajte do vetra

  13. je to jedna seriózna rodinná firma, vážim si ich .S firmou žiadny problém, takže „kontrolór “ , ktorý tu píše je riadne zakomplexovany človek, ktorý ani nevie o com pise.Ta firma nemá žiadne exekúcie a neviem , ktorá s.r.o. by zamestnávala v dnešnej dobe na čierno a spomínaná vonkoncom nie. TZV kontrolór by si mal dávať pozor na to co píše lebo ako určite vie ohováranie a šírenie nepravdy je trestný čin…Takže ak chcete nabudúce niečo napísať, skúste pravdu .Ak to náhodou niekto zo spomenutej firmy čítate, tak vás pozdravujem a buďte naďalej na trhu, aj keď to není ľahké

  14. Ako sa má pánko z Vomaru?????Sľuboval že sa vyjadrí.Budova je pomali celá zvalená a on si myslí že tam takto postaví paneláky?????Susedko má recht nesmieme si dať kydať ktovie koľko áut tam bude chodiť.Čo robí stavebný úrad ?????

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img