ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Na Slovensko dnes priletí ďalšie lietadlo z Afganistanu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Aj druhá záchranná operácia v Afganistane bola úspešná

Úrad vlády SR |MM|  Na Slovensko dnes priletí lietadlo Spartan z Afganistanu, v ktorom sú evakuovaní ľudia s priamymi väzbami na Slovensko. Je medzi nimi prevažná väčšina žien a detí. V skupine sa nachádzajú aj študenti.

 

Záchranná operácia sa odohrávala v mimoriadne zložitých podmienkach a aj za prítomnosti slovenskej špeciálnej jednotky, ktorá v sobotu priletela do Kábulu vojenským lietadlom a pôsobila na tamojšom letisku dve noci.

 

„Skupina ľudí z rezortov obrany, zahraničia, ale aj vnútra, ktorá sa na tejto akcii podieľala, pracovala bez prestávky niekoľko dní s obrovským nasadením. Vďaka ich vytrvalosti a dobrým medzinárodným kontaktom bola evakuácia úspešná. Osobitné poďakovanie patrí aj ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi a ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi,“ povedal premiér Eduard Heger.

 

Situácia počas uplynulých dní v okolí kábulského letiska bola dramatická a menila sa z hodiny na hodinu. Bolo nesmierne náročné dostať ľudí cez kontroly Talibanu. „Preto naše veľké poďakovanie patrí aj americkej strane, ktorá nám po celý čas vychádzala v ústrety a bez jej podpory by evakuácia týchto ľudí na úteku nebola možná,“ uzavrel premiér Heger.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Každý konflikt, ktorý vyvolá USA, zachraňuje Európa. A v USA sa zas rehocú, ako prispeli k destabilizácii v Európe. Len to nikto z európskych politikov nechce priznať.

  2. ja dufam,ze ten taliban nedovoli utekat z krajiny vselijakym zmrdom a letisko bude este dokladnejsie kontrolovat, spolieham sa ze ma alah vyslisi.

  3. Pre tony.., snívajme ďalej.. Afganistan slúžil ako tranzitná krajina aj počas okupácie humUSAkov. Takže teraz, keď ho opäť majú pod kontrolou teroristi (a celý) budú sem prúdiť ešte väčšie davy „35 ročných detí“ a žien s výbušnou povahou..

  4. Nechcel som sa k tomuto vyjadrovať ale nedá mi to. Táto zapredaná vláda má na všetko peniaze aj keď je špajza prázdna.
    Na našich pričmúdených spoluobčanoy a aj na odmeny pre nich 333.- evri,na nezmyselné testy,pre opozíciu v Bielorusku (pre našu nie). Na novú vojenskú techniku,na migrantov ktorí sem nejdú pracovať a na plno iných nezmyselných aktivít,ale na našich onkologických pacientov musíme zbierať plastové vrchnáčiky… a deťom v školách zrušili obedy zdarma… treba tú zgerbu znovu voliť,že ?

  5. Kde a v čom som podľa teba rýpal? Napísal som,že nerozumiem,čo máme spoločné s týmito afgancami,tvoja odpoved..nechápeš a kecáš…tak kto tu útočí? Tvoje príspevky na niektorých diskutujúcich sa nesú v znamení útočenia,to má daleko od diskusie..

  6. píše sa že sú to ľudia s priamymi väzbami na Slovensko…pravdepodobne sa ani viac nedozvieme a je to tak správne…zverejnením ich mien a funkcií by sme ohrozili ich rodiny, ktoré tam museli ostať….nepredpokladám že by sme k nm vozili niekoho z ulice ale ľudí ktorí tam pomáhali našim vojakom a diplomatom…PS: nie som zastáncom masovej a nekontrolovanej migrácie, toto je ale iný prípad…

  7. pre R. p. sú to ľudia ktorí pomáhali vojakom, ktorí okupovali Afganistan. Nemali by sme ich správne nazývať kolaboranti?

  8. neviem ako ich vnímajú miestni obyčajní ľudia, Taliban ich asi vníma ako kolaborantov, to máš pravdu…z nášho pohľadu sú to ľudia, ktorí pomáhali našim vojakom…

  9. Je mi to jasnéééééééééééééééé! Sovietsky zväz okupoval Afganistan a tí,ktorí s ním spolupracovali boli kolaboranti….NATO pod vedením USA boli vlastne osloboditelia a bojovnici za demokraciu a tí,ktorí im pomáhali už neboli kolaboranti,ale hrdinovia…fajn videnie sveta..

  10. Podľa..iDnes.cz..Taliban loví Afgáncov pomocou dát a čítačiek USA.Zaznamenávali biometricke údaje..USA-áci dúfali,že tak pri kontrolách budu rýchlejšie odhaľovať talibancov,ktorí sa snažia splynúť s dedinčanmi. Taliban podľa správ z Kábulu vytvoril zvláštne komando,ktore naháňa bývalých afgancov,čo spolupracovali s USA-ákmi,robí to pomocou amerických dát a prenosných skenerov dodaných do Afganistanu z USA.

  11. Anonym..ty si asi jediný čo tu z nejakého dôvodu spomína sovietsky zväz, tak sa tu nesnaž niekomu vnucovat tvoje videnie sveta…článok a diskusia je tom že pomôžeme ľuďom ktorí pomáhali našim vojakom, bola by hanba sa na nich vykašľať a nechať ich napospas Talibanu..to je celé, k tomu nepotrebuješ spomínať na sovietsky zväz

  12. Nech si ich ubytuje a živí Matovičova manželka, keďže Matovič je somrak čo nevlastní nič.
    Na čo sem vozime moslimov?
    Keď im naozaj hrozí nebezpečie môže ich prijať Jemne, Irán, Irak, Kuvajt, Sudan či iná moslimská krajina?
    Čo chceme to čo nemci či francúzi? Stat sa poloarabskou krajinou?

  13. Ratafak ty sa zase nestaraj do mňa ako sa ja nestarám do teba každá cudzia armáda čo vojensky zasahuje v cudzom štáte je okupacna armáda

  14. ja sa do teba nestarám, neriešim okupantov a ani sovietsky zvaz…píšem o tom že keď sú ľudia ktorí pomáhali našim vojakom , tak je slušnosť a samozrejmosť im pomocť….to je celé……to že sú to v tvojich očiach a očiach terostistov z Talibanu okupanti a kolaboranti a nechal by si ich tam asi postrielať tými teroristami je samozrejme čisto tvoja vec…

  15. Niekedy vlastne vedomosti a osobne zistenia (nie nakopirovane z internetu) a skusenosti z cestovania vnimam ako vaznu prekazku k zacleneniu sa do vacsinovej spolocnosti. Nastastie po tom az tak velmi netuzim…

    V kazdom pripade ignorovanie miesta v rozdelenom svete, kde sa Slovensko nachadza a z toho vyplyvajucich povinnosti je smutnym vysledkom ignorovania zakladnych hodnot civilizovaneho statu a moralnych a stickych zasad normalneho jedinca. To vsetko nas do tejto zumpy zosuva dnes a denne.

  16. Ja by som ,,im,, zelal vidiet co dokazu henti Duchy spravit svojim nepriatelom. Urezanu hlavu, zenu s odrezanymi prsnikmi, dieta umlatene o stenu…A najhorsie co sa dalo vidiet – 150 pohrebov obeti takehoto teroru v jeden den. Ani nie vidiet, ale pocut.

  17. v tom prípade sa ospravedlňujem…prišlo mi, že ti vadí že sme ich odtial zachránili pretože ich vnímaš ako kolaborantov…

  18. Ak to pomôže k záchrane životov, vždy je to v poriadku, toto je citlivá situácia, veľkí hráči rozhodnú,ako to v Afganistane bude vyzerať,na Nove ukazovali zábery,kde Talibanci leteli z americkým vrtuľníkom, pilotovať sa to nenaučili za den

  19. Comey a tí pomýlenci nad ním. To čo sem dávate reklamu na pôžičkáreň ? Toto sú provládne,probruselské a covidové noviny !

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img