ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Župa si pripomenula výročie SNP spomienkovou akciou a premiérou dokumentárneho filmu Posledný povstalec

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM|  Trnavská župa zorganizovala v piatok 27. augusta 2021 program v rámci osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Najskôr si predstavitelia kraja pripomenuli míľnik slovenských dejín pietnym aktom kladenia vencov pri pamätníku SNP na Univerzitnom námestí v Trnave. Nasledovala premiéra filmu Posledný povstalec.

“Každoročne si pripomíname SNP ako mimoriadne hrdinský vzdor voči nacizmu a ľudáckemu režimu. Naše dejiny opakovane ukazujú, aká krehká je sloboda a zraniteľná je demokracia. Upozorňujú na to, ako veľmi ich musíme chrániť pred prejavmi, ktoré ich chcú znova deformovať, spochybniť, naštrbiť či dokonca rozložiť. Som presvedčený, že je našou morálnou povinnosťou odmietnuť všetky prejavy neznášanlivosti, extrémizmu, netolerantnosti i slovnej agresivity vo verejnom živote,” povedal v príhovore trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že „sloboda nám však čoraz aktuálnejšie zaväzuje k individuálnej i kolektívnej zodpovednosti za našu zdravú, spoločnú budúcnosť. Len tak budeme môcť pokračovať v úsilí meniť Slovensko na ešte lepší domov pre všetkých slušných a čestných ľudí“.

Po pietnom akte pokračoval program v novej kinosále župného Západoslovenského múzea v Trnave. Odohrala sa v ňom premiéra dokumentárneho filmu Posledný povstalec, ktorý s finančnou podporou trnavskej župy vytvoril študent Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Ľuboš Balažovič. Zameriava sa na príbeh Trnavskej vojenskej posádky, ktorá sa v počte štyritisíc mužov zapojila do povstania, a jej člena, nedávno zosnulého Štefana Minaroviča.

„Príbeh vojenskej posádky z Trnavy sa stal neoddeliteľnou súčasťou histórie nášho kraja. Som preto nesmierne rád, že si ho môžeme pripomenúť aj prostredníctvom filmu Posledný povstalec. Veľmi ma teší, že tieto historické udalosti sa stali predmetom študijného a v tomto prípade aj filmového záujmu. Tento dokumentárny počin je príkladom, že je stále možné, ale aj potrebné a nevyhnutné, dopĺňať a dotvárať mozaiku tvoriacu naše dejiny,“ skonštatoval župan Viskupič.

Trnavská posádka a dobrovoľníci, ktorej sa k nej pridali bola jedinou, ktorá odišla do povstania z územia západného Slovenska. Tuto udalosť si kraj pripomenul aj vydaním knihy Trnava a SNP. Filmom a jeho podporou v pripomenutí tohto aktu hrdinstva pokračuje.

História Trnavskej povstaleckej skupiny počas SNP zaujala autora najmä pre jej unikátnosť. „Zaujímavé ale aj záhadné informácie mi dali skvelý námet na dokumentárny film o dobovom dianí. Nakoľko som študentom na Fakulte masmediálnej komunikácie rozhodol som sa históriu mesta, v ktorom študujem, zvečniť aj na plátnach a obrazovkách,“ dodal autor filmu Ľuboš Balažovič.

 

Jozef Viskupič, trnavský župan

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img