ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Minimálna mzda bude v budúcom roku 646 eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Rokovanie predstaviteľov Hospodárskej a sociálnej rady SR neprinieslo výsledok v podobe dohody o výške minimálnej mzdy na rok 2022. Uplatní sa tak vzorec podľa aktuálneho zákona o minimálnej mzde. Jej výška bude zodpovedať sume 57% priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov. Minimálna mzda sa v budúcom roku zvýši o 23 eur, čo znamená konečnú hodnotu 646 eur. Predseda tripartity a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak hovorí o dobrom kompromise, ktorý pomôže najmenej zarábajúcim ľuďom a zároveň neohrozí slovenskú ekonomiku.

„Keďže medzi sociálnymi partnermi nedošlo k dohode, postupujeme podľa platného zákona v podobe navýšenia minimálnej mzdy na úrovni 57 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve v roku 2020. Znamená to, že minimálnu mzdu zvyšujeme o 23 eur, v platnosti naďalej zostávajú príplatky za prácu podľa pevnej sumy na základe aktuálne platného  zákona. Sumy minimálnych mzdových nárokov pre príslušné stupne náročnosti práce stúpnu v roku 2022 o rovnakú sumu ako dochádza k zvýšeniu minimálnej mzdy, t. j. o 23 eur mesačne,“ uviedol minister Milan Krajniak.

Keďže sociálni partneri nedospeli k spoločnej dohode, uplatňuje mechanizmus vzorca stanovený v zákone o minimálnej mzde.

Zástupcovia zamestnávateľov preferovali zmenu výpočtu minimálnej mzdy ako 60% mediánovej mzdy, zrušenie minimálnych mzdových nárokov resp. stupňov náročnosti práce. Na druhej strane zástupcovia zamestnancov požadovali nárast minimálnej mzdy vo výške 60% priemernej mzdy a napojenie príplatkov na  minimálnu mzdu. Vzhľadom na výrazný nesúlad návrhov sociálnych partnerov a fakt, že nedospeli k vzájomnej dohode, rast minimálnej mzdy podľa aktuálne platného zákona je kompromisným riešením, ktoré zabezpečí rast minimálnej mzdy pre rok 2022.

 „Myslím si, že keď počas pandémie v dvoch krokoch zvýšime úroveň minimálnej mzdy o 66 eur, v minulom roku o 43 eur, tento rok o 23 eur, je to nárast minimálnej mzdy počas dvoch rokov o 10 %. Považujem to za dobrý krok, taký, že pomôže najmenej zarábajúcim ľuďom, ale súčasne neohrozí slovenskú ekonomiku,“ zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Oznámenie o sume mesačnej minimálnej mzdy na rok 2022 bude zverejnené v Zbierke zákonov Slovenskej republiky najneskôr 1. novembra 2021.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Takže táto vláda ide navýšiť len o 23 eur ? Hlavná vec že Manuela z našich peňazí už dostala…
    Energie majú stúpnuť o 15% čo priamo ovplyvní nárast potravín a služieb.
    Namiesto toho naše spoločné peniaze idu na účet Manuely lebo dokázala si do seba streknúť vakcínu… A sestričky, predavačky a všetci ľudia ktorí boli najzraniteľnejšími budú radi keď neskončia pod mostom.
    Vivat OLANO !

  2. Seredan tebe dobre drbe s tu Manuelu. Bud sa bav odborne o minimalnej mzde (co to je, z coho sa sklada, ake su z nej dane, kolko ludi ju ma, porovnanie s Europou, tabulky, grafy a podobne) alebo drz hubu a zalez tvojmu vodcovi do riti!

  3. Ja by som si skorej položil inú otázku. Kam idú všetky tie dane čo platíme? Od dane za psa, cez dane z nehnuteľností, spotrebné dane, DPH, recyklačné poplatky atď atď atď.
    Ideš sa objednať doktorovi šprcialistovi a povie že tak za 3 mes

  4. Však slovakistan je krajina, ktorá išla do únie ako zdroj lacnej pracovnej sily pracujúcej pre panské štáty s občanmi vyššej kategórie. Tak plaťte dane, šúchajte nohami, žerte tresku v majonéze a pokúšajte sa neskapať, lebo korporát potrebuje, aby ste mali silné ruky, zvieratká. (Pozdravujem zapredané odbory)

  5. Nielenze tu niekori z Vas splietate piate cez deviate, teda veci navzajom nesuvisiace, ale znovu ani len netusite dovody narastania minimalnej mzdy.

    Tak, ako priemerna mzda je pre je realne zavadzajuci udaj (kolko ludi musi ist po zabrani na to, aby jeden manazer v statnom podniku, na urade, alebo taky starosta dostal 4500 Eur mesacne?), aj minimalna mzda je udaj, ktory sluzi len na vypocet minimalnych odvodov pre stat, ktore su u nas jedny z najvyssich – zial…

    Povedane inak – o kolko sa cloveku poberajucemu zvysi realne prijem?
    A o kolko bude kazdy zivnostnik makajuci na seba paltit statu vyssie odvody?
    No a dolezita otazka – veri snad niekto zo sucasnych 30 tnikov mesacne odvadzajucich kopu penazi do systemu, ze bude mat dochodok? Ze mu ho bude mat kto vyplacat? Snad niekto pocita s asou „buducnostou“ z osad?

    No a to miesanie loterie – inak NEsuhlasim s jej sposobom ani ja a mozno este dnes napisem aj preco – s vyplatami: vyplaty vyplaca zamestnavatel z toho, co firma vyprodukuje a loteriu je vyplacana z verejnych zdrojov, teda z nasich penazi.

    Povedane inak – stat urcuje datum toho povestneho DNA SLOBODY a Kocner, Basternak a Bodor s „pozehnanim“ Hranola, Pelleho, generalov v base a niektorych este stale na funkciach, nebetycneho kok*ta Trnku a na dedinach a v mestach male „BRUCHA“, ako bude s tou polovicou roka nasho makania nalozene. Teda u koho bude byvat Fico, Pelle a dalsia zgerba, ktora tento skur*eny system vytvorila a kryla jeho fungovanie.

    A mne je uplne jedno, ci kradli ti hned po revolucii, za poslednych 12 rokov, alebo ti, co kradnu dnes – ludia, tlacte nie na nezmysly, ale na rychlu vymozitelnost prava, zakony pre kazdeho rovnake a na to, aby sme v spolocnosti zase nasli moralku, etiku a vsetko to, co bude nasim detom neskutocne chybat k tomu, aby v krajine mohli normalne zit.

    Vsetky ostatne temy su beznymi temami zivota a ludom rozhodujucim o tom, ako budeme zit a podnikat len vyhovuje, ked Dezo bavi dedinu nadavkami na Peta, Dano s Obyvatelom a dalsie stovky tisic ludi sa namiesto ich majetkom a sposobu fungovania statu a obci, venuju pozeraniu otevrisvoumysl a inym nezmyslom.

    Uz pochopte, ze Covid je problem a vakciny jeho riesenie – nejde o sprisahanie zidojasterov ani preprogramovavanie ludi cez 5G siete – vycsim problemom je FB s inymi socialnymi sietami, ktore ludi dostavaju z realneho zivota do virtualneho, umoznuju im vsetko a funguju vlastne ako drogy. Pomaly, ale isto a nasledky vidime uplne vo vsetkom a vlastne ukazdeho.

    Gejc nas nepreprogramovava, to my sami a to len tolko, kolko dovolime. Ako alkoholik – niekto alkohol nepotrebuje vobec, iny pokym je vo vlasi kvapka, dovtedy chlasta. A este bude ostatnym tvrdit, ze on to nemusi, on to chce…

    Toto je moj nazor vychadzajuci z poznania stavu a nenutim ho nikomu ani len citat, nie to este akceptovat. Tak sa prosim zariadte.

  6. Miloš ja sa len smejem ako tvrdíš že fejsbúk kriví charakter a podobné blbosti. Toto tvoje SOL robí presne to isté ! len opačným smerom. Nikdy som nevidel reláciu otevrisvoumysl. Používam vlastný rozum.
    Nijakým politikom neverím,všetci kradnú a na národ zvysoka kašlú ! A teraz odrazu prídu s nejakou „vakcínou“ a chcú nám dobre ? Hovno a nie dobre ! Národ im je úplne ukradnutý a preto neverím ani tej ich „vakcíne“ Nebudem sa viac rozpisovať lebo tvoji poskoci ma tu aj tak budú roznášať v zuboch.

  7. Majko vaša prvá veta bola citujem“ nielenže spleitate piate cez deviate“ čo ste vy teraz vytvoril,to je taký posplietanec,že sa človekovi rozum zastavuje.

  8. pre Miloš Majko
    26. augusta 2021, 6:52

    Len tak na margo pripomeniem vaše slová z diskusie k inému článku…

    „Do prdele, fakt mate nejaky problem inedntifikovat temu? Co nepoziadate o radu niekoho, kto vie citany text analyzovat a nasepkat vam temu, ku ktorej autor ocakava diskusiu?“

    Do prdele to fakt máte problém identifikovať tému? Článok je o minimálnej mzde. Nie o lotérii, Bašternákovi, covide, vymožiteľnosti práva, Dežovi a Peťovi, 5G siete ani Gatesovi. Ale už viem čo to je splietať piate cez deviate.

  9. Anonym 26. augusta 2021, 10:36 – je len smutne, ked sa do diskusie zapoja ludia NEschopni si precitat ani len PRVY diskusny prispevok od – Seredan 24. augusta 2021, 16:31

    Ano, chapem, chybaju tu obrazky, cez ktore a ktorymi su niektori diskutujuci schopni komunikovat (Milan 26. augusta 2021, 10:53 ).

    Milan 26. augusta 2021, 10:53 – Ty si priniecol jasny dokaz mojho tvrdenia o degeneracii cez FB prejavujucej sa dnes uz uplne vsade. Nastastie si tento problem vsimli uz aj odbornici a snazia sa postihnutym poskytovat ucinnu pomoc.

  10. Na to, že citujem – nijakým politikom neverim – máš na FB až príliš často opakujúce sa fotky istej politickej strany. Ale trápne ti, predpokladám, aj tak vôbec nebude. Používať klamstvo je tvoja bežná praktika. Co tam po tom, že tu na SOL si už asi 100x vyvrátil sám to, čo si predtým vehementne tvrdil.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img