ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Druhá najvýznamnejšia súkromná umelecká zbierka na Slovensku vo Vlastivednom múzeu v Galante

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vlastivedné múzeum v Galante  |MM|   /Galanta, 08.09.2021—30.11.2021/ Vlastivedné múzeum v Galante pripravuje ďalšiu z tematických výstav, ktorá sa bude venovať histórii galantského regiónu. Výstava pod názvom „Kuffnerovská umelecká zbierka“ mapuje časť druhej najvýznamnejšej súkromnej umeleckej zbierky na Slovensku, ktorá bola umiestnená v obrazárni a priestoroch kuffnerovského kaštieľa v Sládkovičove.

Meno rodiny Kuffnerovcov je neodmysliteľne späté s mestom Sládkovičovo. Barón Karl Kuffner (1847 – 1924) zveľadil tunajší cukrovar, zmodernizoval a dobudoval hospodársky komplex.  Okrem toho, že bol cieľavedomý hospodár, bol aj významným zberateľom umenia. Množstvo umeleckých diel bolo v majetku jeho manželkinej rodiny Firmianovcov. Túto zbierku obohatil okrem baróna tiež jeho syn Raoul Kuffner. Zbierka umenia rodiny Kuffnerovcov v reprezentačných priestoroch hlavného krídla kaštieľa a v obrazárni, bola budovaná celé roky. Obsahuje starožitný nábytok, vzácne orientálne koberce, tapisérie a umelecké artefakty. Tesne pred nástupom fašizmu však celá rodina emigrovala do USA, kam bola vyvezená aj väčšina rodinnej umeleckej zbierky. Zbierka bola postupne rozpredaná a dodnes sa jednotlivé kusy nachádzajú v zbierkach múzeí a galérii po celom svete. Na základe odborných prameňov, archívnych dokumentov a aukčných katalógov sa podarilo čiastočne zostaviť zloženie a rozsah diel, ktoré zbierka obsahovala.

Vlastivedné múzeum v Galante pripravilo výstavu „Kuffnerovská umelecká zbierka“ v spolupráci s OZ Ponvagli a Slovenskou národnou galériou.  Výstava prepájajúca súčasnosť s históriou využije pri prezentácií  historických  faktov textové panely a exponáty z pôvodného zariadenia cukrovaru, kaštieľa aj samotnej zbierky. Výstava bude sprístupnená od 8. 9. 2021 a potrvá do 30. 11. 2021. Vernisáž sa v prípade priaznivej pandemickej situácie uskutoční v budove Vlastivedného múzea dňa 8. 9. o 17:00 hodine. Informácie budeme priebežne aktualizovať na webe a FB stránke múzea.

 

PLAGAT SK offic Kuffner pozvanka, meghivo

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img