ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Taliban skôr či neskôr bude problémom aj pre Európu – AKTUALIZOVANÉ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Už dnes je zrejmé to, s čo nepredpokladali ani Američania a ani ostatné civilizované krajiny sveta – vláda Afganistanu je (dnes už bola) slabá a neschopná udržať krajinu pred teroristickým Talibanom.

Zároveň je dnes už jasné, že militantný Taliban je problémom pre civilizovaný svet. Je smutné, že po dvadsať ročnej prítomnosti medzinárodných vojsk, výcviku legitímnych ozbrojených zložiek krajiny, aplikácie demokracie západného štýlu a pokusov nastoliť v krajine ako tak akceptovateľný systém, po odchode spojeneckých vojsk, Afganistan obsadili militantní vojaci Talibanu obutí v sandáloch prakticky za niekoľko dní. Hlavné mesto Kábul dokonca obsadili prakticky bez boja a podstatne skôr, ako predpokladali aj tí najväčší pesimisti.

Dnes v Afganistane vládne chaos a obavy o budúcnosť. Opätovne hrozí zavedenie extrémnej vlády s obmedzením práv žien, obmedzenia školskej dochádzky a pod.

Dnes by už malo byť jasné aj politikom USA a Európy, že zavádzanie demokracie v krajinách ako Afganistan je skutočnou utópiou.

Dianie v Afganistane sa bežnému Európanovi môže zdať nepodstatné a verím že drvivá väčšina ľudí ani len netuší, ako veľmi sú k nám blízko problémy, ak sa v tejto krajine vyskytnú.

Zhoršenie bezpečnostnej situácie priamo ovplyvní celý región a to pravdepodobne aj Kaukaz a separatistické enklávy v moslimskej časti Ruskej federácii a to napr. Čečensku a Dagestane. Nehovoriac o postsocialistických „stanoch“ Tadžikistan a pod.

Akékákoľvek destabilizácia tak výbušného regiónu je skutočným rizikom pre Európu aj z dôvodu ďalšej emigračnej vlny, ktorá nevyhnutne bude nasledovať.

Militantný Taliban po ovládnutí Afganistanu nájde dostatok zbraní zanechaných regulérnym ozbrojeným zložkám krajiny, čím ešte získa na sile a pomerne určite sa ju pokúsi využiť aj navonok.

Dokáže sa svet s týmito výzvami vysporiadať?

– – –

AKTUALIZOVANÉ     16.08. 2021 23:10

Prezident USA  Biden sa vyjadril veľmi jasne a zrozumiteľne – vlada Afganistanu sa zaviazala bojovať s Talibanom, no nedodržala to. Nenechá USA zomierať amerických vojakov v Afganistane a nebude USA miliardami USD financovať boj v krajine, v ktorej vlastní vojaci nemajú ochotu bojovať a brániť svoju vlasť.

Vojenská sila Afganistanu nezabezpečila stabilný Afganistan, nechce zavádzať amerických občanov a nechce zodpovednosť prenášať na ďalšieho prezidenta.

Výborný prejav, výborné rozhodnutie.

Aj tu je ale vidieť, ako krehký je mier bez ozbrojených síl USA a NATO.

Čo teda donesie budúcnosť?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Myslieť si že tajné služby nepredpokladali že toto nastane môže len vážne somár prvej ligy.
    Jednoducho povedané Amerika dobrovoľne prenechala Talibanu územie a parádne ich vyzbrojila.
    Samozrejme nemohli to takto predať verejnosti tak to predali verejnosti že to bolo neočakávané …

  2. Citujem“,aj tu je ale vidiet,aký krehký je mier,bez ozbrojených síl USA,a NATO,vo svete.“ Citat u konca.To je strašné zla a nepezpecna doktrína,Presne opak je pravdou.A nám ,celej Európe,nadelili milióny Emigrantov.

  3. Tam kde stúpila americká bagandža tam nastal teror, utrpenie a smrť.
    Celý svet vidí v priamom prenose vizitku ameriky. Tak ako potopila Kurdov tak potopila ďalších ľudí. Nie je pochýb že potopia aj iný národ aj člena NATO pokiaľ im to bude politicky vyhovovať.

  4. Neuveriteľná fraška. 20 rokov tam pôsobia a keď odídu, za pár dní to Taliban ovládne. To je vizitka politických tupcov odtrhnutých od reality. Teraz sa čudujú ako rýchlo sa to tam zvrhlo, lebo si mysleli, že… Čo si vlastne mysleli? To nevideli, že afganská armáda je jalová a naopak Taliban v plnej sile? Toto si nevšimli za 20 rokov? Ako keby niekto trénoval 20 rokov futbalistov a nevšimne si, že nevedia kopnúť do lopty. Úplne mimo reality.

  5. Pred 20 rokmi bolo jasné, ako to skončí. Tak dopadne aj Irak. 83 miliárd vyhodených do vzduchu plus ďalšie nepriznané miliardy vo forme úplatkov kmeňovým náčelníkom, aby im kompenzovali straty z nevyrobených opiátov. CIA a jej čierne fondy. Zaujímalo by ma, koľko sa z tých miliárd využilo na výstavbu fabrík, infraštruktúry, koľko sa investovalo do zaostalého vidieka ( nerátajme peniaze mimovládnych a humanitárnych organizacii). Plus teraz vláda USA schválila 500 miliónov dolárov na podporu utečencov a ďalšie krajiny to budú musieť urobiť tiež. Aký bude teda konečný účet sa toto 20 ročné americké dobrodružstvo, ktoré zaplatíme všetci?

  6. Ja len nechápem ako niekomu môže tak jebat z náboženstva. držať sa stupidnych pravidiel lebo tak to káže náboženstvo.

  7. Zober si to z druhej strany! Ako tak môže niekomu j3bať keď niekto považuje za normálne LGBTI, plastové cicky, alebo miešanie obyvateľstva (ne)legálnou migráciou….

  8. Dezolat, Ratafak kde ste, v Kábule? Bojujete proti Talibanu? Zradili vás to dôveryhodné NATO a vaša Amerika, Držím vám palce a porazte ten Taliban!

  9. Kde vstúpi americká noha, tam zostane bordel. A obávam sa, že ten ich odchod z Afganistanu bol cielený a premyslený. Je to ich špecialita vyvolať v iných krajinách chaos. V tomto prípade sa im to podarilo ich odchodom. A ako vždy si to zas odnesie Európa. Tak to robia stále.

  10. Afganské militantné hnutie Taliban, ktoré prevzalo moc v krajine, získalo spolu s ňou aj zásoby nerastných surovín v hodnote približne 1 bilióna USD (856,82 miliardy eur).

    Podľa januárovej správy US Geological Survey (USGS) v Afganistane sa nachádza bauxit, meď, železná ruda, lítium a vzácne zeminy. Meď, ktorá je potrebná na výrobu káblov, sa tento rok stala „horúcou komoditou“ a jej ceny sa vyšplhali na vyše 10000 USD za tonu. Lítium je zase dôležitým prvkom pri výrobe batérií pre elektromobily, solárnych panelov a veterných elektrární.

    Medzinárodná agentúra pre energetiku predpovedá, že globálny dopyt po lítiu do roku 2040 vzrastie viac ako štyridsaťnásobne. A Afganistan „sedí na obrovskom zdroji lítia, ktoré sa dodnes nečerpá,“ povedal Guillaume Pitron, autor knihy „Vojna o vzácne kovy“.

    Afganistan je bohatý tiež na prvky vzácnych zemín – neodým, prazeodým a dysprózium, ktoré sa používajú v sektore čistej energie. USGS odhaduje hodnotu nevyužitého nerastného bohatstva krajiny na 1 bilión USD, zatiaľ čo afganskí predstavitelia tvrdili, že je to trikrát viac.

    Afganistan je na tom lepšie pokiaľ ide o získavanie drahých kameňov, ako sú smaragdy a rubíny, ako aj polodrahokamy turmalín a lapis lazuli, ale aj tomto odvetví naráža na problémy s nelegálnym pašovaním do Pakistanu. V krajine sa ťaží aj mastenec, mramor, uhlie a železo.

    Čítajte viac: https://ekonomika.sme.sk/c/22726341/taliban-zdedil-nevyuzite-zasoby-nerastov-v-hodnote-biliona-dolarov.html?ref=trz

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img