ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Ak sa chce niekto baviť o nežiadúcich účinkoch vakcinácie, zrejme ho poprosím nech si vyhľadá popri antivaxerských článkoch na internete aj články o nežiadúcich účinkoch remdesiviru, kortikoterapie či obyčajného paralenu.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
(10.februára)
Posledných 6 mesiacov sa vyhýbam sociálnym sieťam. Situácia v spoločnosti sa vyostruje a ja sa snažím k téme covid radšej nevyjadrovať, kým nemusím. A poviem vám, je to riadne ťažké, pretože keď otvorím Facebook prepadnú ma emócie, na ktoré nie som zvyknutá. Hnev, frustrácia a (v poslednej dobe stále častejšie) smútok.
Pre tých, ktorí neviete, pracujem od septembra na Pľúcnej klinike. Nie na covidovom oddelení, ale na takom, kde dávame ľudí, ktorí sú po covide, dokopy. Popis postcovidového pacienta preložený z lekárskeho žargónu môže vyzerať aj takto: tracheostomia alebo otvor na vonkajšej strane hrdla do priedušnice, ktorý vám síce pomáha dýchať, ale znemožňuje vám rozprávať (pokiaľ nemáte špeciálnu verziu tejto trubičky). Veľakrát sú pacienti odkázaní na tabuľky na písanie alebo ukazujú na písmenká. Môžu mať mnohonásobné postihnutie nervov, poškodenie pľúcneho tkaniva, ktoré môže viesť k jeho zväzivovateniu a nefunkčnosti, preležaniny na tvári od špeciálnej polohy potrebnej na dostatočnú efektívnosť umelej pľúcnej ventilácie u ťažkých stavov. Ďalej sú náchylní k tvorbe krvných zrazením a vzniku pľúcnej embólie, nemocničným infekciám, ktoré ľahko nasadnú na poškodené pľúcne tkanivo. Títo pacienti sa učia nanovo sedieť, stáť a chodiť, učia sa znovu prijímať potravu, trpia stavmi ťažkej zmätenosti, majú ochabnuté svalstvo a chýbajú im živiny. A všetci títo popísaní pacienti môžu byť vo veku mojich starých rodičov, rodičov ale aj moji rovesníci.
Teraz otázka, ktorú si kladiem stále častejšie je, prečo by niekto odmietol možnosť ochrániť seba a svojich blízkych pred týmto ochorením. Pod tou „možnosťou“ si môžete predstaviť veľa vecí: nosenie rúšok, izoláciu, dodržiavanie opatrení a v neposlednom rade – stále častejšie skloňovanú – vakcináciu. A toto je presne ten okamih, kde prichádzajú tie vyššie spomenuté emócie. Je mi príšerne smutno z toho čo čítam, vidím, z toho kam až siaha ľudský pocit privilegovanosti, sebeckosti a nekonečného ega. Ak sa chce niekto baviť o nežiadúcich účinkoch vakcinácie, zrejme ho poprosím nech si vyhľadá popri antivaxerských článkoch na internete aj články o nežiadúcich účinkoch remdesiviru, kortikoterapie či obyčajného paralenu. Ale nakoniec je to asi jedno, pretože v okamihu keď ležíte na ARE, bude vám jedno aké lieky dostanete, ak bude čo i len malá šanca, že vám pomôžu.
To, že máme rok od prepuknutia pandémie k dispozícii vakcínu, je úspechom vedeckých pracovníkov, lekárov a dobrovoľníkov na celom svete. Je to úspech presne tých ľudí, ku ktorým si idete po radu keď vás bolí koleno, vaše dieťa má vyrážku, alebo máte otravu z jedla. A je paradoxné, že práve v tomto prípade, kedy by vám ich odborný názor a terapia mohla zachrániť život, neprídu vám ich názory a rady dostatočne erudované.
Vôbec sa nečudujem zdravotníkom, že miesto nekonečného vysvetľovania zbierajú svoje posledné sily na to, aby chodili ďalej do práce. A verte, že je to sakra ťažké, keď nevidíte celej tejto situácií na koniec. Nevidieť dlhé mesiace svoju rodinu, lebo ju nechcete vystavovať riziku nákazy. Robiť úplne inú prácu, na akú máte špecializáciu, robiť nadčasy, a hľadať ďalšiu motiváciu je obzvlášť zložité, keď ľudia miesto toho, aby sa správali zodpovedne idú lyžovať, za rodinou či na dovolenku.
Mám veľké šťastie, že patrím do skupiny ľudí, ktorí majú už očkovanie za sebou. Bude to ešte chvíľu trvať, ale začíname vidieť svetlo na konci tunela. Stále sú veci, ktoré ovplyvniť nemôžeme, ako je distribúcia vakcín, zriaďovanie očkovacích centier a vytváranie zoznamov rizikových skupín. Čo však ovplyvniť môžeme je pomôcť starým rodičom zapísať sa do zoznamov na internete. V centrách, kde je tá možnosť, zapísať sa ako náhradník, aby sa vakcíny nemuseli vyhadzovať, ak by sa niekto nemohol dostaviť. A v neposlednom rade: stále nosiť rúška, umývať si ruky a dôverovať zdravotníkom, že vedia čo robia 🙏Zroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Daniel, Vy ste poriadny chudák! Prosím, prečítajte si celý článok a prečítajte si ho s porozumením. Potom nebudete stále dokola vypisovať čo píšete.

  2. To je uchylka. Dano sa musi sam seba presviedcat dennodenne, ze mu chcu opichanim uskodit. Aj ked na neho kazdy s prepacenim serie a kazdemu je jedno ci otrci kopyta dnes, alebo zajtra. To socialisti, ci uz hnedi, alebo cerveni musia – mat nejaku temu na pixung.

  3. Jozef,a Ty akú farbu máš,Nejak si moc voľný vo svojej eufórii.No ,som zvedavý,kam zalezies po budúcich voľbách

  4. Ovečky vy ste už načisto slepé ? Už viac ako rok a pol vo všetkých médiách nie je nič iné iba covid,rúška,očkovanie a vakcíny a veci okolo toho. Veľkej väčšine národa to už fakt lezie na nervy ! A teraz tie debilné reči,že kto nechce,nemusí sa dať očkovať. Ale čo !
    Je to tak isto dobrovoľné ako to špáranie v nose. No ale keď sa nedáš viac do roboty nemusíš a toto opichávanie je to isté. Nedáš sa zaočkovať ? Nezoberú ťa do práce,nemôžeš na kúpalisko a tak ďalej. Toto isté robili nacisti so židmi. Je toto niečím odlišné ? Vtedy delili ľudí na nadľudí a podľudí,teraz na očkovaných a neočkovaných. A tamtá zapredaná fúria v paláci to ešte aj podpíše !
    Zobuďte sa už konečne !

  5. O com je vlastne tento clanok? Neziaduce ucinky paracetamolu, kortikosteroidov atd. su uz desatrocia zname. O neziaducich dlhodobych ucinkoch protikovidovych vakcin (hlavne mRNA) sa docitam kde? No nikde, lebo o nich nikto este ani len netusi. Tak to jednoducho JE a propagatori, promoteri a marketingovi pracovnici farmakoncernov s tym nespravia absolutne nic. A rovnako tuto skutocnost nezmeni ani uprimna viera ludi, ktori sa nechali zaockovat. Skocili do neznamej vody. A mozte urazat a nadavat do dezolatov a neviem do coho este, realitu taketo vylevy nezmenia.

  6. a vie niekto vymenovať všetky následky Covid-ochorenia? Nie, lebo tiež tým, že sa po dlhom čase objavujú nové súvislosti, tiež sú predmetom skúmania. A že sú mnohé z nich vážné, nikto už nepochybuje.
    Máme povinné očkovania u detí – proti detskej obrne, osýpkam, TBC,…ideme do ulíc protestovať aj proti nim?

  7. Očkovať sa je veľmi dôležité aj s dôvodu postcovid ochorení, tie sú mimoriadne časté.

    Realita sa zmeniť nedá, dá sa len pozorovať, aktuálne sledujte dianie v nemocniciach.

    Ak teda spochybňujete očkovanie, tak akú máte predstavu o liečbe COVID19? Akú inú alternatívu ako očkovanie máte?

  8. Presne najvacsi problem je ze v dnesnej digitalnej dobe si formujeme nazory podla algorytmov FB a Google ktore nie su stvorene na to aby hladali pravdu ale aby zabezpecili co NAJVACSI ZISK. Ak si otvorite Google mapy z Europy tak Krym je castou Ukrajiny. Zapnite si rusku VPN a pozrite sa znova – tam je Krym rusky. Takze Google ma v pazi pravdu, bude radsej presadzovat dve pravdy ale zisky musia bezat. A teda hladat odpoved na otazku ohladom ockovania na Facebooku ci Youtube nie je dobry napad. Pocuvajte radsej odbornikov alebo sa poradte so svojim lekarom, od Mazureka, Kotlebu alebo Pelegriniho si nedam radit, uz dost ze ich musim platit 🙁

  9. Jozef Niet lepšieho príkladu riesit nieco,ako Ty hovoríš“ po boľševicky“ ako sa to robí práve v tejto dobe.Darmo budete všetci púšťať duchaplne rečí,fakty nepustia.

  10. Keď tak očkovať sa až koncom septembra. Skôr to aj tak nemá význam keďže protilátky upadajú a očkovaní čo sa ponáhľali už v tele majú minimum protilátok takže ich čaká už 3 dávka. A podľa štúdie čím viac dávok tým menšia účinnosť.
    Izrael už bucha 3 dávku a už avizuje že bude potrebná v decembri 4 dávka ….

  11. Anonym – v tejto dobe? Uz niekomu znarodnili zivnost, prevadzku, fabriku? Niekomu, kto krivo pozrel na voccu rozkopali ladviny, rozmliazdili gule?
    Ukradli polia, lesy ? Uspory?
    pretoze to je „po bolsevicky“.

  12. Ale Jozef,to bol zlý príklad,všetci predsa vieme ako sa to robí dnes.A čo máš stále s tým “ voccom“To si ozaj myslíš,že môžeš takto skatulkovat a oblbovat ľudí?

  13. Pre: Jozef 9. augusta 2021, 13:06
    Jozef, máte pravdu, tak ako to opisujete to vyzeralo „po boľševicky“. Ale takto hneď boľševici nezačínali. Najprv to išlo vo verbálnej rovine. Najprv začali niektorých označovať ako „nepriateľov štátu“, „nepriateľov ľudovej demokracie“, „nepriateľov strany“, „nepriateľov pracujúcich“. Potom si zriadili „akčné výbory“ ktoré týchto „nepriateľov“ vylúčili zovšadiaľ. A až potom ich začali natvrdo likvidovať, fyzicky, psychicky, existenčne.
    Preto si myslím, že aj teraz treba byť pozorný, ak sú voči niekomu vedené verbálne útoky, nálepkovanie, bulvarizácia postojov atď. a to tak na strane „vaxerov“, ako aj „antivaxerov“.
    Predovšetkým sa treba snažiť viesť dialóg bez nenávisti, osočovania, urážania.

  14. ..ano Max, najprv pekne. Ked vtacka…….atd.
    …ale to co som pisal bola odpoved na anonyma – „Jozef,a Ty akú farbu máš,Nejak si moc voľný vo svojej eufórii.No ,som zvedavý,kam zalezies po budúcich voľbách“

  15. Pre Jozef
    Rozumiem, že ste reagovali na Anonyma. Ja som to myslel tak, že hoci máme tu v našom priestore bohaté skúsenosti s kadejakými farebnými ideológiami (hnedou, čiernou či červenou) stále sa môže stať, že sa nejaká skupina ľudí začne byť prezentovaná ako „nepriatelia väčšiny“. A začne to na verbálnej úrovni (ako sa to vlastne robilo vždy – či to boli nacisti, či boľševici). A od slov sa ľahko prejde k činom. Obzvlášť v súčasnosti, kedy sa mi zdá, že v spoločnosti sa postoje na jednej i druhej strane rýchlo dostávajú do extrémnych polôh.

  16. No, a napriek bohatym skusenostiam hladame toho, kto chce pomocou vakciny „vrazdit nase deti“.
    Miesto toho, aby liecili svrab.

  17. Jozef a Max,to vsetko má jeden háčik,ja som na rozdiel od Vás komunistickú svojvôľu pocítil na vlastnej koži,a to doslova,a aj väzenie,ale mňa stvali vtedy,a stvu má aj dnes taký arogantný stopercentný a len propagandu robiaci ľudia ako je ten menovaný pán.To sú totižto pôvodci všetkého zlá.Nevidim medzi nimi žiaden rozdiel.Za každú cenu presadzovať tú svoju a tých svojich.U mňa je prvoradý človek a hlavne prvoradá pravda,a nechcem byť ostemplovany nejakými stranami a politikmi.Cele Slovensko ide dolu vodou a oni sa sem postavia a melú stále to isté,

  18. uz sa mi chce vracat s tychto clankov, ktore maju propagovat len vakcinaciu. Preco sa tolko energie nevenuje aj liecbe covidu? Preco sa nezavadzaju nove poznatky do protokolov na liecbu ochorenia covid? Preco z ludi robia telata a ukazuju im ze jedina cesta je daka posrata experimentalna vakcina? Teda par don, ono to vlastne neni vakcina v pravom zmysle slova. Ale to vam uz nikto nepovie vsakze. A skorumpovany novinari neurobia ani len jednu relaciu, ani jediny clanok kde sa pozvu zastanci a odporcovia vakcinacie aby kazdy povedal svoje argumenty pre a proti. A preco to nikto neurobi? Lebo by vyslo najavo vela veci, ktore sa zamlciavaju. Keby sa tolko energie a penazi investovalo do prevencie a liecby covidu a nie do nezmyselnej vakcinacie mohlo byt davno po pandemii. Staci pozriet na Izrael ako velmi im vakcina pomohla, tak ze asi zavedu zase lockdown, az tak ich vakcina ochranila :D.

  19. Zaujímavé je, že mnohí súčasní antivaxeri, sa pred vyše rokom skladali na 1.fazu experimentalnej liečby ťažko chorých detí 2miliony eur na dieťa. Lekári u nás odmietli zobrať si na seba zodpovednosť, že podajú takú liečbu a vtedy celé Slovensko posielalo peniaze a držalo palce, nech to vyjde. Teraz argumentuju, že oni sa experimentalnymi vakcinami, ktoré majú zadarmo, očkovať nedajú a že nebudú podporovať zisky farma firiem. Aký dvojitý meter zrazu majú. Možno by zabralo spoplatninie očkovania, tak ako spoplatnili testovanie a už boli protesty, že testovanie nie je dostupné. Všetko, čo je zadarmo si ľudia nevážia. Len Covid stojí život a to je vysoká cena za tvrdohlavosť jednotlivcov.

  20. Ja by som sa chcel úprimne podakovat ludom co sa obetovali pre vyskum na experimentálne ockovanie. Oceňujem vasu obetavost pre ludstvo. Presto vsetko ze sa nevedia ucinky buducnosti na ludstvo a vasich potomkov, ste obetotovali vas zivot na tento vyskum. Este raz vam vzdavam uctu za obetavost pre nas neockovanych a posielam velke DAKUJEM

  21. Obyvatel chcel by som sa podakovat takym ako ty, ze ste sa nedali zaockovat, aspon sa to tu na zemi trocha preriedi od takych ako ty, ked vas to zacne na jesen kosit a bude sa tu lepsie zit, DAKUJEM

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img