ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Zdražovanie tovarov po korone dosahuje závratné rozmery

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Hneď po dlhodobých opatreniach spojených s ochranou proti šíreniu COVID-19 na Slovensku, došlo k enormnému zdražovaniu prakticky všetkých stavebných materiálov od dreva, cez oceľ až po polystyrén. A nejde o zdražovanie o niekoľko percent, čo by bolo vzhľadom na novú situáciu ako tak opodstatnené.

Podľa informácií stavebných firiem, ako aj ľudí stavajúcich či rekonštrujúcich nehnuteľnosti, ide o zdraženie rádovo v stovkách percent. A drahšia je každá nová dodávka stavebných materiálov aj v súčasnosti.

Problémom je, že stavebné firmy majú zmluvne dohodnuté ceny so zákazníkmi a zákazníci si vo veľa prípadoch na výstavbu zobrali hypotekárne úvery. Navýšenie novostavby o rádovo desiatky percent (aj 20 000 Eur) môže znamenať neschopnosť stavbu dokončiť, skolaudovať a obývať. No banka so splátkami úverov nepočká a nie každý má dostatok finančnej hotovosti, aby vyššiu cenu okamžite dokázal „zalepiť“.

Hlavne mladé rodiny si dnes berú hypotekárne úvery aj na 30 či 35 rokov, čo u mnohých znamená prakticky do dôchodkového veku. Teda na celý život. Zvládnu túto záťaž hlavne v čase, kedy je ohlasované ďalšie zdražovanie energií, potravín a vlastne všetkého, čo človek vidí v regáloch obchodov?

A znovu nehovoríme o ďalších nástrahách úverov vo forme zvýšenia dnes minimálnych úrokov a tým výšky  mesačných splátok poukazovaných bankám.

Aké sú skúsenosti a prognózy na najbližšie mesiace, sa budeme rozprávať ako so stavebnými firmami, tak so stavebníkmi. Zaujímajú nás aktuálne skúsenosti a poznatky čitateľov. Ide predsa o budúcnosť nás všetkých. Ekonomika je prepojená a plošné finančné problémy zákazníkov sa prakticky okamžite odrazia aj na problémoch obchodníkov – predajcov a následne výrobcov.

Svoje skúsenosti a prípadné otázky ktoré položíme v rozhovoroch, môžete napísať do diskusie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Chcelo by to podrobnejsiu analyzu rastu cien stavebnych materialov. Ci je to sposobene rastom cien komodit na svetovych trhoch (ocel, drevo, ropa) alebo znizenim produkcie materialov, pripadne velkym dopytom? Ci je to globalny trend alebo lokalna zalezitost?

  2. Cital som clanok v novinach. Obchodnik s ropou tam tvrdil, ze sa mame v horizonte dvoch rokov pripravit na 8 eur za liter benzinu…

  3. Ano, situacia je taka ako je popisana v clanku. V stavebnictve sa prejavili nasledky ako na jednom z prvych odvetvi, budu pokracovat aj ine odvetvia. Vyrazne stupaju ceny plastovych regranulatov (obaly), papiera (obaly), kovov (vyrobky+obaly), dreva, dopravy (cena kontajnera z Ciny Dec 2020 = 4.000$, dnes 13.500$). Niektore vstupne latky su nedostupne alebo cenovo vyrazne drahsie co zvysuje ceny vyslednych produktov. Oficialna inflacia 4% (realna 10-12%) ukazuje ze nove ceny tu zostanu nadlho a situacia sa premietne do rastu cien aj v inych odvetviach (porastu ceny novych aut, nehnutelnosti, potravin, drogerie, nabytku, tovar z dovozu z Azie-oblecenie,elektronika).

  4. Vysvetlenie je pomerne jednoduché,americká,Európska banka tlačia peniaze ako na bežiacom pase.Chybaju v rozpočte?tak si ich vytlačíme.Inflacia prichádza.

  5. O cenach komodít vždy rozhodujú veľkí hráči na Wall Street..na nete je dobrý článok..Ako amateri z internetu zmanipulovali akciový trh na Wall Street…zaujala ma aplikácia..Robinhood…aj tak sa dá..

  6. výborný článok a samá pravda.budeme tu všetci chudobný.inflácia zničí naše úspory.zlodeji.úver mám ešte na 26 rokov

  7. Odhliadnuc od rôznych ekonomických teórií je isté, že nebyť nenažranosti tých, ktorí rozhodujú o tom čo bude a čo nebude, toto sa nemuselo diať. Bohatých je ťažké nasýtiť.

    žeby 8. augusta 2021, 8:21 vystihol príčinu celého tohto problému.

  8. Ja osobne som za ekonomiku nuloveho rastu so stabilitou cien. Pre bezneho cloveka je to lepsie. Tieto cenove turbulencie potrebuju len priekupnici a financny sektor. Ten nas vyciciava vsetkych. Smrť kapitalizmu!!!

  9. Anonym 8. augusta 2021, 14:12 – problem je, ze sucasny svet je zalozeny na zvysovani spotreby.

    Je to stav NEudrzatelny z hladiska ekologie (prakticky denne vidime, ako sa planeta nasiera), psychickeho zdravia ludi, ale aj dlhodobej udrzadetlnosti zasob nerastnych surovin.

    Svet sa ruti do riadnych sraciek a hneva ma, ze to vazne zastihne uz aj nase deti…

  10. Jedným z hlavných dôvodov rastu cien stavebných materiálov je rast cien ropy na svetových trhoch. Ide o vstupnú surovinu pre výrobu mnohých stavebnych materiálov, či už sa z nej tieto materiály produkujú priamo alebo s jej pomocou.
    So zvýšením cien ropy súvisí aj vyššia cena dopravy, ako surovín do výrobných podnikov, tak i následná distribúcia hotových výrobkov do veľkoobchodných a maloobchodných sietí. Momentálne stojí barel ropy cca 68 USD, v posledných dňoch pred pádom cien na burze v dôsledku covidu (koniec februára 2020) bola cena za barel 48 USD.

  11. teda ja som chudobny uz teraz som rad ze mam este co jest ale to nasich politikov vobec nezujima hlavne ze oni sa zeru za milioni kto viac ukradol zbohom slovensko zijem z 270 eurami neprajem to nikomu

  12. Pre Anonym 8. augusta 2021, 23:17 – v tomto je porovnanie na mieste. Najvacsiu polozku z ceny pohonnych hmot tvoria dane. Cena vstupnej polozky je dolezita. Ine naklady sice rastu, no nie vsetky. Predajne ceny pohonnych hmot narastli hodne rovnako, ako ceny stavebnych materialov a niektorych sluzieb.

    Ide v podstate o inflaciu a to je problem, kedze ta sa tyka kazdeho z nas.

    Uz aj tak hodne zdecimovana stredna trieda jednoducho nebude stihat riesit vyrazne sa zvysujuce vydavky. A to este nie je koniec…

  13. Keby sa za vlády Smeru takto katastrofálne zvyšovali ceny tovarov,aký titulok by asi bol nad takým článkom ? Za čo by všetko mohla smerácka vláda a za čo nemôže vláda,, neobyčajných“ ľudí ?

  14. P. Ficovi chýba už len nad hlavu svätožiar. Všetko čo si presadil, sme zaplatili všetci, ale on sa urobil ľudomilom. Zadarmo deťom obedy, zadarmo študentom a dôchodcom vlaky, presadil zdaňovanie úrokov z vkladov v bankách, odviesť časť ziskov bánk štátu-ktoré si banky od nás zaučtovali v poplatkoch, zvýšenie dane zo mzdy a DPH z 19% na 20%. On si to presadil a vy to zaplaťte! Všetci sú rovnakí -jeden za osemnásť, druhý bez dvoch za dvadsať. Aj títo, len by rozdávali a len zadlžujú. Zabúdajú, že dlhy sa musia splácať. Čo necháme budúcim generáciam? Dlhy a vyrabovanú republiku. No čo sa dá čakať, keď sa takýto samozvanci ujali vlády.

  15. Pápež František prichádza, zdá sa, v pravý čas, rozhodne má k tomu, čo povedať, veď už dlhšie hlása, že „táto ekonomika zabíja“, že tento neoliberálny systém nefunguje, že ľudstvo sa po koronakríze už nemôže vrátiť k starým politickým a ekonomickým systémom. „Musíme spomaliť, obzrieť sa a navrhnúť lepší spôsob spoločného života na tejto planéte“. Určite sa toho nejakým spôsobom dotkne aj pri návšteve Slovenska.

  16. Presne naopak anonym, vplyv a autoritu (ak vôbec rozumiete týmto dvom slovám, čo sa mi nezdá) v tomto smere má mimoriadnu!!! Je niečo ako vizionár, nie technokrat.

  17. Pán Tomáš,prečo myslíte,že neviem,čo znamenajú slová,ktoré som sám použil.Uz minule ste sa arogantne snažil presviedčať,že ste veľký vzdelanéc,a my na Vás nemáme.Vizionar môže byť,ale inak platí to,čo som napísal.

  18. Nie neplatí, pretože zjavne nerozumiete tým slovám a čo je ešte horšie, že naďalej si namýšľate, že im rozumiete. Ja nemám čas ani chuť vysvetľovať niekomu význam slov ako škôlkarovi. Je to vaša hanba. Mňa baví písať si s inteligentnými ľuďmi a u vás toto potešenie akosi nenachádzam.

  19. Tu nie je miesto na urážanie jeden druhého. Každý má právo na svoj názor, ktorý môžeme prijať, alebo nie. Tu, ako píše Tomáš, budú si naši najvyšší predstavitelia vypočuť aj názor vyššej autority, keď nepočúvajú názory ľudí a čo odignorujú a robia si čo chcú. Tie nezmyselné tzv. zákony, že sa rozum zastaví.

  20. Tomáš,máš problém čítať text,tu si určite prídete na svoje,keď teda len s inteligentnými ľuďmi máte to potešenie.Papez nemá e nikdy nebude mať vplyv na ekonomický vývoj spoločnosti a hlupák ste Vy keď si myslíte,že cirkev a pápež môže ovplyvniť chod spoločnosti.Nikdy to nedokázala a teraz už vôbec nie.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img