ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Župa sprostredkovala drevo pre južnú Moravu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM|   Trnavský samosprávny kraj inicioval poskytnutie humanitárnej pomoci Juhomoravskému kraju, ktorý na konci júna tohto roka zasiahla ničivá smršť. Vo štvrtok 5. augusta 2021 župa odovzdala prvú polovicu z približne 300 m3 dreva, ktoré bude použité na rekonštrukciu striech budov Základnej školy U Červených domků v meste Hodonín.

 

„Hneď po ničivej noci som kontaktoval hajtmana Jana Grolicha a ponúkol mu pomoc v akejkoľvek forme. Následne členovia krízového štábu Juhomoravského kraja usúdili, že najviac pomôže stavebný materiál. Obrátili sa na nás s prosbou o poskytnutie dreva, ktoré je potrebné na opravu striech, no prakticky nie je k dispozícií na trhu. Promptne sme reagovali a skoordinovali zabezpečenie guľatiny v objeme zhruba 12 kamiónov,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

 

Dar sprostredkovala trnavská župa v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, štátnym podnikom Lesy Slovenskej republiky a mestom Skalica. Partnerom na českej strane je mesto Hodonín. Jeho druhá polovica bude dodaná v priebehu najbližších dní.

 

„Nedokážem si budúcnosť juhu Moravy bez vzájomnej spolupráce s partnerskými regiónmi na Slovensku vôbec predstaviť. Predovšetkým, v okamihoch, keď sa na jednej zo strán hranice stane niečo zlého, vždy si prídeme pomôcť. Keď tu v júni ničilo domy a ľudské osudy tornádo, medzi prvými tu boli aj záchranári a hasiči zo Slovenska. Pomoc hneď ponúkli obce, mestá a kraje. Na obnove poničeného územia pomáhajú doteraz. Chcem sa aj takto za všetko poďakovať. Mať dobrého suseda, akým je Trnavský kraj, je na nezaplatenie,“ skonštatoval námestník hajtmana Juhomoravského kraja Jan Zámečník, ktorý je poverený zabezpečovaním samosprávnych úloh v oblasti regionálneho rozvoja.

 

Po dohode s ministerstvom pôdohospodárstva sme zabezpečili objem dreva podľa požiadaviek Juhomoravského kraja. Guľatina je v dohodnutej dĺžke, aby jej využitie bolo čo najúčelnejšie. Následne bude stavebné rezivo v dĺžke 4,5 a 6 metrov použité na konštrukčné a oporné rámy striech,“ povedal poverený generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky Tibor Kőszeghy.

 

Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky a primátorka mesta Skalica Anna Mierna dodala, že „príroda opäť ukázala svoju silu. Tentokrát, žiaľ, v susedných obciach a mestách. Stavebný materiál pomôže pri oprave základnej školy v našom partnerskom Hodoníne. Želám si, aby sa do nej žiaci čoskoro vrátili.“

 

Trnavská župa je v kontakte so zástupcami Juhomoravského kraja a je naďalej pripravená pomáhať. Stále platí ponuka poskytnúť krátkodobé aj dlhodobé ubytovanie pre ľudí z postihnutej oblasti, respektíve pomôcť pri odstraňovaní škôd a čistení komunikácií prostredníctvom Správy a údržby ciest TTSK.

 

Jozef Viskupič, trnavský župan

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img