ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Podujatie venované Pamätnému dňu genocídy Rómov počas holokaustu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pamätným dňom rómskeho holokaustu si pripomíname udalosti, ktoré sa odohrali v noci z 2. na 3. augusta v roku 1944, kde pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov Auschwitz- Birkenau zahynulo podľa najnovších štúdií takmer štyritisíc tristo rómskych mužov, žien a detí. Pri tejto príležitosti Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo v spolupráci s Veľvyslanectvom Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave a občianskym združením Freunde der Bruno Walter Musiktage podujatie, ktorého súčasťou bolo otvorenie výstavy „Prenasledovanie Rómov v období slovenského štátu“ a koncert v podaní Imricha a Pavla Farkašovcov.

Autorom výstavy je historik Matej Beránek, ktorý k exponátom povedal: „Výstava reflektuje konkrétne kroky, ktoré uskutočnil slovenský štát v oblasti protirómskej politiky. Od zavádzania pracovnej povinnosti, reštrikcie v každodennom živote, propagandu namierenú proti Rómom až po represálie po vypuknutí Slovenského národného povstania.“

Martin Korčok, riaditeľ Múzea holokaustu a zástupca delegácie Slovenskej republiky v Medzinárodnej aliancii pre pripomínanie holokaustu (IHRA) doplnil: „Zanedbávanie genocídy Rómov počas holokaustu prispelo k predsudkom a diskriminácii, ktoré mnohé rómske komunity stále zažívajú. Pociťujúc zodpovednosť čeliť takýmto formám rasizmu a diskriminácie sme v Medzinárodnej aliancii (IHRA) prijali definíciu anticiganizmu/ protirómskej diskriminácie. Bolo by veľkým prínosom pre obyvateľov našej krajiny, ak by sa táto definícia presadila aj v Národnej rade Slovenskej republiky. Tá už v minulosti vyslovila súhlas s pracovnou definíciou antisemitizmu vypracovanou IHRA.“

Súčasťou podujatia bol aj spomienkový koncert v podaní talentovaných muzikantov: huslistu Imricha Farkaša a klaviristu Pavla Farkša. Obaja predviedli známe skladby židovskej hudobnej kultúry. Koncert bol venovaný všetkým obetiam ale aj preživším.

Putovná výstava odštartovala v Seredi a postupne bude inštalovaná v ďalších mestách na Slovensku.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img