ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Obnovenie využívania termálnej vody v Podhájskej je už v rukách majiteľov kúpaliska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP SR  |MM|  Expertná komisia pre schvaľovanie množstiev podzemných vôd ministerstva životného prostredia (MŽP) uložila prevádzkovateľovi termálneho kúpaliska v obci Podhájska podmienky na zosúladenie prevádzky kúpaliska so zákonom.

Požiadavky vyplývajú zo zistení, pochádzajúcich z prebiehajúceho vyšetrovania polície a zo zistení Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Záleží už len na tom, kedy majitelia kúpaliska zosúladia svoje podnikanie so zákonom. MŽP zároveň vedie dialóg s rezortom zdravotníctva kvôli chýbajúcej vyhláške o využívaní geotermálnych vôd v kúpaliskách z hľadiska prítomnosti rádioaktivity.

Problém poškodzovania životného prostredia vyvolal nelegálny spôsob vypúšťania bazénov. MŽP navrhlo kúpalisku niekoľko možností, ako naložiť s vodou, ktorá sa každodenne vypúšťa. Jednou možnosťou je podľa ministra životného prostredia Jána Budaja čistiareň vody, odsoľovanie a ochladzovanie vody. Ďalšou možnosťou je energetické využitie geotermálnej vody. „Je to obrovská energia pre celú obec zadarmo. Treba zvážiť jej využitie napríklad na vykurovanie geotermálnou energiou.“

Podľa slov ministra Budaja: „Robíme všetko pre obnovenie využívania termálnej vody z geotermálneho vrtu v Podhájskej. Konečné slovo bude mať Okresný úrad Nitra v sídle kraja, ktorý vydáva povolenie na čerpanie konkrétneho množstva geotermálnej vody,“ zdôraznil minister Ján Budaj.

Udalosť s rozporným využívaním geotermálnych vôd na kúpalisku v Podhájskej poukázala na nejednoznačnú legislatívu. „Na Slovensku chýba norma rádioaktívnych látok v geotermálnych vodách. Aj preto odporúčam ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému, aby sa so svojím tímom ľudí zaoberal otázkou rádioaktivity pri využívaní geotermálnych vôd v kúpaliskách,“ podčiarkol minister.

Ministerstvo tiež plánuje preskúmať, prečo okresný úrad v Nitre rozhodol, že sa termálna voda nemá využívať ani na ohrev. Podľa MŽP sa takýto ohrev javí ako bezproblémový, pretože sa geotermálna voda nevypúšťa do rieky, ale sa reinjektuje naspäť do podložia a nemá vplyv na poškodzovanie životného prostredia.
ℹ Pre podozrenie z trestného činu prípad kúpaliska Podhájska vyšetruje aj polícia, z podnetu ktorej je termálny zdroj uzatvorený.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je smutné vidieť človeka vo funkcii ktorá má pomáhať ľuďom len starého pána ktorý ani nevie o čom rozpráva len niečo prečíta z papiera sem tam sa zakokce a keď mu náhodou novinár položí otázku na ktorú absolútne nemá znalosti tak začne rozprávať totálne mimo misu o roku 1989….

  2. Čo sa týka rádioaktívnych látok… Najprv bolo haló, že geotermálna voda obsahuje rádioaktívne látky. Škandál. Potom sa ozvali odborníci, ktorí tvrdili, že je úplne bežná prítomnosť rádioaktívnych látok v takejto vode. Takže informácia o výskyte rádioaktívnych látok už nebola taká senzačná, možno chcel len niekto narobiť rozruch. A teraz sa dozvieme, že na Slovensku vôbec chýba norma rádioaktívnych látok v geotermálnych vodách. Takže načo bolo vôbec dobré šokovať informáciou, že v tej vode sa nachádzajú rádioaktívne látky, keď je to celkom normálne a my to ani nemáme legislatívne upravené, čiže tými nameranými množstvami ani nemohli porušiť vyhlášku, ktorá neexistuje? Komu vyhovuje tento chaos?

  3. Ono to je trosicku inak. Norma tu je, sice iba pre pitnu vodu, nie pre geoterm. Niekto spravil chybu. Teraz si to odserie.
    Ale nikto si nevsima to hlavne – preco je zavrete.
    Pre podozrenie z trestného činu prípad kúpaliska Podhájska vyšetruje aj polícia, z podnetu ktorej je termálny zdroj uzatvorený.
    Falsovali, kradli, podvadzali.
    Teraz maju sancu zacat znova, len treba doriesit vypustanie. A zrazu to podla Ivana je problem.

  4. Jasne že tam kradli Jak straky. Každý kto je pri koryte pri štátnom, tak kradne.
    Ale ma to výhodu. Po kúpeli ušetrite za svetlo, lebo budete doma svietiť na zeleno od radioaktivity.

  5. Rádio,vy už ste z toho kradnutia úplne mimo a chorý.A rádioaktivity je všade.To je tak,keď blbeckovia sa do všetkého miešajú,a nemajú tie najelementarnejsie poznatky z ničoho.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img