ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Naša budúcnosť mala mať meno Harvard

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Bolo to krátko po Nežnej revolúcii. Ešte stále sme spolu s Českou republikou tvorili jeden štát a ešte stále sme verili, že svojou usilovnosťou, pracovitosťou, odhodlaním a rozumom sa dostaneme z desiatky rokov trvajúceho marazmu spôsobeného budovaním „lepších zajtrajškov“ v socializme. Skutočne sme verili, že raz dobehneme vyspelý Západ.

Vlastnenie v podstate všetkého významného majetku štátom sa zrovna veľmi neosvedčilo, stovky štátnych firiem čakali na privatizáciu. Záchrancov v podobe nových súkromných vlastníkov s cieľom zo skostnatených štátnych podnikov urobiť prosperujúce firmy po vzore Západného sveta bolo dosť, no len málo z nich malo dostatočný kapitál a skúsenosti. Povedané inak,

„15 miliónov“ ľudí verilo, no len niekoľko skutočne v danej dobe správne „oťukaných“ vedelo, ako na vec…

Kto mal už vtedy dokonalý prehľad o fungovaní sveta za Železnou oponou a spôsoboch, ako zarobiť milióny za podpory vtedy pre nás neznámych marketingových stratégií? Kto vlastne mal šancu etablovať sa v malej skupine ľudí dnes nazývaných oligarchami a kto mal na to financie?

Nuž, neboli to bežní robotníci, na ktorých komunisti stavali základné piliere svojej strany. Paradoxne to bolo zopár jednotlivcov už počas socializmu požívajúcich pre bežného človeka neskutočné výhody z cestovania – pracovníci podnikov zahraničného obchodu, významných exportérov a – štátna bezpečnosť (ŠTB). Títo mali vedomosti, skúsenosti, dostatok peňazí a – možnosti.
A ešte ľudia, ktorí v minulosti emigrovali za Západ a po revolúcii správne pochopili, že „zlatá baňa“ v 90-tych rokoch je práve v krajinách tzv. „Východného bloku…“

Jedným z nich bol aj Viktor Kožený.

Viktor Kožený (* 28. června 1963 Praha) je irský občan českého původu žijící v současné době na Bahamách. Spojené státy americké a Česká republika se jej snaží přivést před soud a je na něj vydán mezinárodní zatykač.

ZdroJ Wikipedia

Ďalšie informácie o tomto podvodníkovi nájdete tu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Viktor_Ko%C5%BEen%C3%BD

Práve Kožený ešte v roku 1991 (teda pred 30 rokmi) pripravil a založil HARVARDSKÉ INVESTIČNÉ FONDY, ktoré v roku 1992 vďaka na tú dobu mimoriadne cielenej a u nás dovtedy nepoznanej reklamnej kampane presvedčili stovky tisíc Čechov a Slovákov, aby „investovali“ práve do jeho podniku.

Do Harvardských fondov teda prúdili stovky tisíc štátom vydaných „Kupónových knižiek“ a ľudia sa na chvíľu cítili byť podnikateľmi.

Koženým verejne sľubované 10 násobné zhodnotenie vkladov sa však nekonalo. Pozrime sa, čo o danej dobe píše tlač:

„Je to monstrózní tunel divokých devadesátek. V Harvardských fondech lidé přišli o miliardy“

– – –

Dejiny jedného podvodu
— Harvardské investičné fondy založil začiatkom 90. rokov Viktor Kožený.
— V kupónovej privatizácii získal bonitné akcie českých a slovenských podnikov za 60 mld. korún.
— Akcie mali byť predané cyperským firmám, peniaze za ne však podľa Častorála do harvardských spoločností neprišli.
— Likvidátorom fondov sa stal Koženého kamarát Boris Vostrý. Majetok za vyše 20 mld. mal predať jeho blízkym firmám za 10 mld., ale peniaze do holdingu nikdy neprišli.
— Kožený vo väzbe na Bahamách čakal deväť mesiacov na verdikt súdu.
— V USA je Kožený obžalovaný z podplácania, prania špinavých peňazí a zo sprisahania.
— V ČR ho stíhajú pre machinácie so škodou 13,6 mld. Kč.

Harvardské fondy a Slovensko
Časť peňazí z vytunelovaných fondov mala skončiť na Slovensku, a preto sa polícia v júni t. r. začala zaoberať týmito podozreniami. Pre údajné finančné machinácie v kauze harvardov už česká polícia obvinila podnikateľa Viktora Koženého. Ten odišiel z ČR ešte v 90. rokoch, medzinárodný zatykač na neho vydali v roku 2003.

Slovenskú časť kauzy odštartovalo v apríli trestné oznámenie likvidátora Harvardského průmyslového holdingu (fondy sa premenovali na holding v polovici 90. rokov) Zdenka Častorála. Podľa neho sem pritieklo v prepočte približne 1,5 mld. Sk. Harvardský holding má na Slovensku asi 10 000 akcionárov. Podľa Častorála peniaze neboli včas na Slovensku zablokované, a tak „môžu byť rozptýlené do množstva firiem kontrolovaných Druhou strategickou, a. s.“.
Členom Predstavenstva Druhej strategickej je známy podnikateľ a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraj Široký. Podľa informatívneho výpisu z obchodného registra v ČR figuroval spolu s Koženým v niekoľkých firmách, okrem iného aj v akciovke Harvard Intermediate Force. Bol navyše protektorom dvoch cyperských trustov, v ktorých údajne zmizlo vyše 100 mil. USD z Harvardských investičných fondov.
Viktor Kožený pred pár dňami vyhlásil, že veľkú časť majetku z harvardov spreneveril práve Široký. „Je to totálny nezmysel,“ reagoval pre HN Široký. Kožený mu podľa neho nevie odpustiť, že sa nedostal k peniazom, ktoré spravovali cyperské trusty.
Častorál nepátra po majetku Harvardských investičných fondov len v Česku a na Slovensku. „Spolu je to 11 krajín po celom svete. Cieľom páchateľov bolo zrejme sťažiť nám prácu v pátraní po majetku a skomplikovať jeho vymáhanie súdnou cestou.“
V rámci trestného konania sa zatiaľ podarilo zaistiť 21 mil. USD na jednom skrývanom advokátskom účte v ČR, 31 mil. na Kajmaních ostrovoch a 11,5 mil. v Luxembursku. Akcionári harvardov mali pôvodne dostať za vloženú tisícku desaťnásobok. Zo začiatku sa aj podobné sumy vyplácali, koncom roku 1997 však holding skončil v likvidácii. „Českí aj slovenskí akcionári majú nárok na likvidačný zostatok. Mohlo by to byť minimálne 1 000 Sk za akciu,“ poznamenal Častorál.

Zdroj: HN, 2006

– – –

Tak teda v socializme vychovávaní Čechoslováci naleteli hneď po revolúcii. Kožený so Širokým sa zahojili. Na Koženého je vystavený zatykač a majú o neho záujem v USA ako aj v Českej republike, Široký je známym a významným podnikateľom, ktorého firmy neplnením si záväzkov na Slovensku do krachu  doviedli stovky iných firiem, firmičiek i živnostníkov.

Od tohto mega podvodu teda uplynulo prakticky 30 rokov.

Čo sa zmenilo na Slovensku? Ako ste využili investičné šance v privatizácii národného majetku vy? Podeľte sa v diskusii so svojimi skúsenosťami hlavne s mladou generáciou, ktorá si divoké deväťdesiate roky nepamätá a ani len netuší, kde sa na Slovensku zobrali oligarchovia zrazu po revolúcii vlastniaci milióny.

A my, ktorí si na tieto roky pamätáme, aby sme nezabudli…

Foto: Archívne materiály autora a Reporter24

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Mečiar spustil tzv. privatizáciu, na ktorej aj on nebo škodný. Mal to nazvať rozkrádanie, alebo drancovanie. Čo sa nerozkradlo, to sa predalo zahraničným tzv. investorom. A pán Široký? Ten sa smeje do hrsti, lebo miesto toho, aby bol stíhaný, má podporu, dostáva takmer všetky veľké zákazky. Z toho si veľkú hlavu nerobí, že koľko ľudí okradol.

  2. „Nechcel som, aby sa moje deti alebo vnuci na mňa niekedy obrátili s výčitkou, kde som bol, keď sa rozdával národný majetok,“povedal Jozef Majský alias Marhula novinárom,keď sa ho pýtali na privatizáciu…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img