ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Stanovisko prezidenta Policajného zboru, plk. JUDr. Ing. Petra Kovaříka ku kritike polície počas protestov v Bratislave

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

„Napriek veľkej kritike polície som presvedčený, že protesty boli zvládnuté. V prvom rade, zhromaždenie je garantované Ústavou Slovenskej republiky. Polícia je na mieste protestu z jedného základného princípu – ochrana životov, zdravia a majetku.

V žiadnom prípade jej postup nesmie byť iniciátorom eskalácie ktorá môže vyústiť do násilností.

Ani počas štvrtku ani piatku nedošlo k ujmám na živote, zdraví ani majetku. Chápem, že občania Bratislavy boli obmedzení na svojom bežnom komforte, túto situáciu však nespôsobila polícia, ale protestujúci dav. Ten bol však napriek svojej sile bez prejavov agresivity. Práca s davom je veľmi náročná a polícia vychádza pri svojich rozhodnutiach o ďalších krokoch zo svojich skúseností a taktiež zo skúseností okolitých krajín. Protestujúci dav nie je hlúčik disciplinovaných ľudí. Je to masa emóciami zmietaných občanov, ktorých reakcie sú nevyspytateľné. Polícia ich monitoruje na mieste, prostredníctvom kamier na monitoroch a podľa toho vydáva riadiaci dôstojník pokyny na ďalšie kroky. Zasahuje v čase, kedy je riziko negatívnych dopadov najmenšie. Použitie donucovacích prostriedkov je striktne dané zákonom, v ktorom je vyšpecifikované nasadenie techniky.

 

Polícia krajského riaditeľstva v Bratislave má najväčšie skúseností s riešením bezpečnostných opatrení počas protestov. Kritika zo strany politikov, verejnosti a pseudoodborníkov nemení nič na fakte, že nedošlo k ujme na živote, zdraví a majetku. Dohľad nad protestami majú zložky poriadkovej, dopravnej, kriminálnej polície. Ich pohlaď a názor na posledné protesty je totožný s mojim, sú to profesionáli, ktorí vedia zhodnotiť stav davu bez emócií, vášní a racionálne. Názor ostatných vnímam tiež, majú na neho právo, ale ovplyvniť sa nim nenechám.

Demonštrácie sú v demokratickom svete bežným, skoro denným javom. Preto je potrebné aby si aj tí občania ktorí nezdieľajú názor demonštrantov zvykli na takýto prejav názorov, ktorý ich priamo obmedzuje na bežnom spôsobe života. Nie polícia zapríčinila takú situáciu proti ktorej sa demonštruje. Polícia len zabezpečuje aby nedošlo k páchaniu priestupkov alebo trestnej činnosti.“

 

zdroj: Prezídium PZ SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Čo hovorí na odvolanie zasahoveho teamu a nechatie utiecť zločincov???

    Skončí v base aj s Mikulcom, Matovičovom, Kobylou, Remisovou, Nadom, Kollarom a dalaimiy.
    Ideálne koluzna väzba

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img