ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Pamätný deň genocídy Rómov počas holokaustu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SNM-MŽK-Múzeum holokaustu v Seredi /  SNM-MŽK-Múzeum holokaustu v Seredi pripravuje v spolupráci s Veľvyslanectvom Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave a občianskym združením Freunde der Bruno Walter Musiktage podujatie pri príležitosti pamätného dňa genocídy Rómov. Podujatie sa uskutoční dňa 2. augusta 2021 o 17.00 hod v priestoroch múzea a jeho súčasťou bude otvorenie výstavy „Prenasledovanie Rómov v období slovenského štátu“ a koncert v podaní Imricha a Pavla Farkašovcov.

Výstava je zameraná na perzekučné opatrenia slovenského štátu namierené proti Rómom. V úvode sa venuje nacistickej rasovej politike a prenasledovaniu Sintov a Rómov. Približuje genocídu rómskych komunít, ktorá vyvrcholila likvidáciou „cigánskeho rodinného tábora“ v koncentračnom a vyhladzovacom tábore Auschwitz – Birkenau. Záverečná časť je zameraná na protirómsku politiku slovenského štátu medzi rokmi 1939 až 1945. Autorom výstavy je historik Matej Beránek z múzea holokaustu: „Výstava reflektuje konkrétne kroky, ktoré uskutočnil slovenský štát v oblasti protirómskej politiky. Od zavádzania pracovnej povinnosti, reštrikcie v každodennom živote, propagandu namierenú proti Rómom až po represálie po vypuknutí Slovenského národného povstania.“

Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi a zástupca delegácie Slovenskej republiky v Medzinárodnej aliancii pre pripomínanie holokaustu (IHRA) doplnil: „Zanedbávanie genocídy Rómov počas holokaustu prispelo k predsudkom a diskriminácii, ktoré mnohé rómske komunity stále zažívajú. Pociťujúc zodpovednosť čeliť  takýmto formám rasizmu a diskriminácie sme v Medzinárodnej aliancii (IHRA) prijali definíciu anticiganizmu/ protirómskej diskriminácie. Bolo by veľkým prínosom pre obyvateľov našej krajiny, ak by sa táto definícia presadila aj v Národnej rade Slovenskej republiky. Tá už v minulosti vyslovila súhlas s pracovnou definíciou antisemitizmu vypracovanou IHRA.“

Súčasťou podujatia bude koncert Imricha Farkaša a Pavla Farkaša. Duo spolu účinkuje po celej Európe. Obidvaja sú pevnou súčasťou Bruno Walter Symphony Orchestra.

„Výstavu plánujeme prezentovať v mestách na celom území Slovenska. Keďže bude inštalovaná priamo v uliciach, mnohí naši spoluobčania sa z nej prvýkrát dozvedia o osudoch Rómov počas holokaustu, nevynímajúc územie Slovenska,“ dodal Korčok. Záštitu nad výstavou prevzal Jozef Viskupič, župan Trnavského samosprávneho kraja.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ich nezaujima nic lebo je to jebnuty druh a ani nevedia co to je. Hlavne nech je co predavat aby mali co zrat a auta kupovat. Druh cifan je doslova poddruh alebo parazit. Kto to sem dovliekol stovky rokov dozadu ani boh nevie

  2. Prečo coca cola nepríde natočiť reklamu na svoje produkty?
    Scenár od réžie:
    1. Zafučaný chlap nižšej zavalitej postavy ktorý si pre svoj batoh nevidí na vtáka sadne do medveďa
    2. Dorazí ne G&G a natankuje do 5 € a nakúpi za 7€ cigi a colu

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img