ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

S. Síthová:  Zmenou poradenského systému získa podporu každé jedno dieťa

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|   Konkrétna podpora učiteľa pri starostlivosti o deti a žiakov v triede, menej byrokracie a prehľadnosť riešení. To všetko prinesie transformácia poradenského systému, ktorú pripravuje rezort školstva. Cieľom je vytvoriť jednotný, prehľadný a dostupný systém poradní, ktoré budú poskytovať služby podľa potrieb dieťaťa, žiaka, rodiny a nie len podľa stanovenej diagnózy. Vôbec prvýkrát vzniknú štandardy odborných činností. Po rokoch budú mať zároveň inkluzívne tímy metodickú podporu a budú sa môcť oprieť o kolegov z praxe.  Spolupracovať budú aj s odborníkmi z rezortov práce či zdravotníctva.

Od roku 2008 je na školách zavedená integrácia, to znamená, že pomáhame len deťom, ktoré boli diagnostikované. Takýto systém je však nedokonalý a v mnohých veciach nefunkčný. „Prioritou ministerstva školstva je podpora každého dieťaťa a žiaka. Do škôl chceme priniesť viac inklúzie. Čiže rovnocenný prístup ku každému žiakovi bez rozdielu,“ vysvetľuje štátna tajomníčka MŠVVaŠ SR pre národnostné školstvo, inkluzívne a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová.

S tým súvisí aj prideľovanie asistentov do škôl. Podľa terajšieho metodického pokynu je asistent učiteľa prideľovaný len na diagnózu žiaka. „Veľa detí nám takto nastavený systém nezachytí. To musíme zmeniť. Asistent učiteľa sa bude môcť po novom venovať všetkým deťom, ktoré budú potrebovať jeho špeciálnu podporu,“ dopĺňa štátna tajomníčka. Nepôjde pri tom len o žiaka, ktorý má diagnózu, ale aj o žiaka, ktorý prechádza ťažkým obdobím či zameškal veľa učiva.

Prvýkrát v histórii vzniknú aj štandardy odborných činností, ktoré určujú rovnakú mieru kvality v každom centre na Slovensku. Ak mal žiak ťažkosti v škole, doteraz s ním rodič mohol navštíviť centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie alebo centrum špeciálno-pedagogického poradenstva. „Prax nám ukázala, že sa často stávalo, že rodič prechádzal z jedného centra do druhého, kým žiakovi nezistili správnu diagnózu. Nový systém poradní bude jednotný, prehľadný a pre rodičov časovo aj priestorovo dostupný. Podporené budú nielen deti, žiaci a ich rodiny, ale aj samotní asistenti a odborní zamestnanci škôl a školských zariadení. Ako špeciálna pedagogička vnímam, že je nevyhnutné podporiť našich kolegov v teréne, ktorí sa doteraz nemali o koho oprieť,“ uzavrela štátna tajomníčka.

Koncept novej reformy je súčasťou predkladaného školského zákona 245. Ak bude schválený, reforma bude platná od 1. januára 2023.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zase ďalšia vytvorená nová inštitúcia. No, koľko ich bude, na ktoré sa bude skladať. A vôbec, bude mať neskôr na nich robiť? Všetci presviedčajú o dôležitosti. Je to naozaj tak?

  2. Na jednej seredskej škole dieťa zaškatulkujú a snažia sa problému skôr zbaviť ako urobiť niečo pre dieťa. Veď jednoduchšie sa je problému zbaviť ako dieťa začleniť do kolektívu.

  3. Vazeny „dotaz“, nikde som nezaznamenala, ze by mala vzniknut nova institucia, na ktoru sa „bude skladat“. Prave naopak, cielom je zjednotenie centier, pretoze bezny clovek ani len netusi, kam sa ma presne obratit a aky je rozdiel. Preto sa centra spoja tak, aby vsetko rodic vyriesil vzdy v jednom a nemusel sa prehanat. Problem je, ako vo vsetkom na Slovensku, ze su veci site horucou ihlou, nedostatocne pripravene, personalne podvyzivene. Na prvy pohlad to vyzera krasne, super plany, ale odkial zoberu ludi? A kto da na nich peniaze? Nech daju do skol dostatok odbornych zamestnancov a asistentov a skoly nemusia doslova „zobrat“ o kazdeho, pretoze to deti potrebuju a zriadovatelia nedaju/nemaju peniaze. Dalsi problem su sukromne centra, ktorych je na Slovensku az zahadne moc. Preco asi? Pretoze ich stat stedro dotuje a to nie je normalne.

  4. a Karol k tomu skatulkovaniu, ako ucitelka mam skusenosti, ze sa to robi nie na jednej skole, vsetko je to o konkretnom ucitelovi, ako k detom pristupuje, ci si lieci komplexy z vlastnych zivotnych neuspechov. Je vela dobrych ucitelov, ktori detom pomahaju a neskatulkuju a naozaj sa snazia.

  5. Pre kakadu – zaškatulkujú to väčšinou učiteľky a vychovávateľky ktoré čerstvo dokončili školu. Tie staršie už vedia ako na to.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img