ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Prímestskú autobusovú dopravu čakajú zmeny, pribudne zonácia a predplatné cestovné lístky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM| V stredu 28. júla 2021 sa uskutočnilo ďalšie rokovanie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja. Medzi hlavné body programu patrilo zavedenie zónového členenia kraja a predplatných cestovných lístkov, čo má viesť k zvýšeniu atraktivity cestovania prímestskými autobusmi. Kroky schválené s účinnosťou od 1. januára 2023 smerujú aj k umožneniu integrácie dopravy s Bratislavským krajom.

„Prijali sme zmeny, ktoré od roku 2023 výrazne ovplyvnia budúcnosť cestovania v Trnavskom kraji. Ponúkneme predplatné cestovné lístky, ktoré budú cenovo výhodnejšie pre pravidelných cestujúcich prímestskými autobusmi. V rámci časovej a zónovej platnosti nového druhu lístkov budú môcť ľudia cestovať neobmedzene. Na budúci rok spustíme efektívnu informačnú a marketingovú kampaň pre verejnosť, ktorej súčasťou budú aj uvádzacie zľavy. Napríklad žiaci a študenti sa môžu tešiť na výhodný 180-dňový lístok,“ avizoval trnavský župan Jozef Viskupič.

V rámci propagácie cestovania prímestskými autobusmi trnavská župa pracuje aj na zavedení inovácií, ktoré sa týkajú, napríklad, platby bankovou kartou, respektíve nákupu cestovného lístka prostredníctvom mobilnej aplikácie. Cestovanie bude vďaka tomu jednoduchšie a pohodlnejšie. Stane sa relevantnou alternatívou k osobnej automobilovej doprave, ktorá je súčasne ekologickejšia.

Príležitostným cestujúcim a ľuďom, ktorí sa dopravujú na krátke vzdialenosti, bude ponechaná možnosť zakúpenia jednorazového cestovného lístka. Jeho tarifa však bude upravená.

„Dnes sme schválili aj zmeny v prideľovaní župných štipendií. Rozšírili sme okruh životných situácií, v ktorých môžu stredoškoláci požiadať o štipendium v sociálnej núdzi. Zaviedli sme tiež možnosť udeliť štipendium každému členovi športového kolektívu. Doteraz sa prideľovalo len tímu ako takému. Úplne novú finančnú podporu sme pripravili pre študentov v nedostatkových odboroch,“ prezradil župan Viskupič s tým, že od školského roku 2022/2023 budú títo žiaci môcť byť aj bezplatne ubytovaní v internátoch.

Župní poslanci súhlasili aj so vznikom novej základnej školy v Šamoríne, ktorá bude ponúkať vzdelávanie v slovenskom jazyku pre deti z okolitých, dynamicky rozvíjajúcich sa obcí ako Rohovce, Lehnice, Kyselica a Báč. Po dohode s ministerstvom školstva má školu zriadiť Okresný úrad Trnava. Dočasne môže byť umiestnená v priestoroch župného Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne.

Trnavský vicežupan a predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj Pavol Kalman poslancov informoval o možnostiach využitia letných aktivít pripravených na podporu domáceho zážitkového turizmu. Uviedol, že „ako sme avizovali, zintenzívnili sme aktivity na podporu cestovného ruchu v Trnavskom kraji. K prebiehajúcej letnej sezóne sme pristúpili veľmi aktívne. Ponúkame nové produkty, ktorými sa snažíme motivovať obyvateľov Trnavského aj okolitých krajov, aby dovolenku strávili u nás. Všetkých pozývam na jazdu výletnými vlakmi do Smoleníc, Brezovej pod Bradlom alebo Jablonice, ako aj na  cestu cyklobusom od vody k vode na Žitnom ostrove.“

Po augustovej pauze by sa malo krajské zastupiteľstvo opäť stretnúť začiatkom septembra.

 

Príloha A k uzneseniu – Schéma zónového členenia územia TTSK

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nič nové pod slnkom. Veď i za predchádzajúceho režimu sa ako na vysokých školách, tak aj na stredných školách vyplácalo sociálne a prospechové štipendium.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img