ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Ukončenie zbierky občianskeho združenia VODNÝ HRAD Otvárame hradnú bránu – obnova portálu na seredskom kaštieli a ďalšie kroky smerujúce k jeho obnove

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

OZ Vodný hrad sa už niekoľko rokov snaží o záchranu seredského kaštieľa. Počas týchto rokov vyvinuli niekoľko aktivít na zachovanie tejto kultúrnej pamiatky. Jedným z krokov k aspoň čiastočnej záchrane bolo vyhlásenie verejnej zbierky s cieľom obnoviť kamenný portál hradnej brány a navrátiť mu pôvodný stav. Zbierka niesla názov: Otvárame hradnú bránu-obnova portálu na seredskom kaštieli. Cieľová rozpočtovaná suma činila 17 686 €.

Zbierka na záchranu kamenného portálu mala pôvodne trvať od 22. júla 2019 do 20. júla 2020. No z dôvodu koronakrízy bola predĺžená o ďalší rok, teda do 20. júla 2021. Keďže táto lehota uplynula, pozreli sme sa na výsledok zbierky a na ďalšie kroky OZ, smerujúce k obnove portálu.

Martina Hilkovičová, podpredsedníčka OZ Vodný hrad, uviedla, že suma zbierky a jej použitie prebieha prostredníctvom samostatného osobitného zbierkového účtu, kam boli zasielané dobrovoľné príspevky. Okrem toho zbierka na obnovu portálu seredského kaštieľa bola vykonávaná aj zbieraním hotovosťou do stacionárnej pokladničky umiestnenej v Mestskom múzeu v Seredi. Pokladnička na zbierku umiestnená v múzeu, bola komisionálne otvorená dňa 22.7.2021 a vybraté hotovostné príspevky boli vložené na osobitný zbierkový účet. Prostredníctvom tohto osobitného zbierkového účtu sa budú vykonávať aj úhrady spojené s použitím výnosu zbierky. Informáciu o priebehu zbierky spolu s predložením bankových výpisov predkladá OZ na kontrolu Okresnému úrade v Galante. Do jedného roka od ukončenia zbierky má OZ povinnosť predložiť okresnému úradu správu s prehľadom použitia výnosu zbierky a prostredníctvom webovej stránky informovať aj verejnosť.

„Spolu bolo verejnou zbierkou na obnovu portálu získaných spolu 5391,46 eur. Na osobitnom zbierkovom účte bolo vyzbierané k 20.7.2021 suma 4 736,46 eur. Pokladnička v mestskom múzeu obsahovala 655 eur, ktoré boli dňa 23.7.2021 vložené na osobitný zbierkový účet,“ zhrnula výsledok zbierky M, Hilkovičová.

Ako sme na úvod písali, cieľom OZ VODNÝ HRAD bolo vyzbierať 17 686 eur. Pri tejto sume združenie vychádzalo z odhadovanej sumy rozpočtu na obnovu portálu vypracovaného reštaurátorom Mgr. Františkom Šmigrovským. „Zbierkou sa podarilo vyzbierať 30 % odhadovaných finančných prostriedkov z rozpočtu. Preto budeme pokračovať v hľadaní aj iných zdrojoch financovania. Či už verejných alebo súkromných. Samotná činnosť OZ je financovaná z príspevkov darcov, osôb, firiem a tiež z 2% daní. Aj z týchto zdrojov budeme financovať práce na obnove. Preto ak má niekto záujem podporiť práve túto konkrétnu činnosť, môže poskytnúť účelový dar na účet nášho OZ. Požiadame reštaurátora o aktualizovanie odhadovaného rozpočtu, aby sme mali k dispozícii odhadovanú čiastku zohľadňujúcu súčasnú trhovú situáciu. Postupne budeme realizovať možné úkony po dohode s reštaurátorom. K zámeru obnovy kamenného portálu vydal Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Trnava pre OZ VODNÝ HRAD rozhodnutie o povolení realizovať obnovu portálu reštaurátorským spôsobom na základe návrhu na reštaurovanie. V zmysle tohto rozhodnutia si OZ dalo reštaurátorom Mgr. Františkovi Šmigrovskému a Mgr. art. Martinovi Šmigrovskému vypracovať reštaurátorský výskum a návrh na reštaurovanie. Tento návrh bude predložený na odsúhlasenie na KPÚ Trnava. Až po jeho odsúhlasení sa bude môcť začať s obnovou portálu. Nad realizáciou obnovy budú vykonávať štátny pamiatkový dohľad na úseku ochrany pamiatkového fondu zamestnanci KPÚ Trnava,“ uviedlo OZ Vodný hrad.

Historickú bránu dal postaviť gróf Stanislav Thurzo, manžel Anny Roziny Listiusovej. Stalo sa tak po roku 1600, počas rozsiahlej prestavby hradu na protitureckú bastiónovú pevnosť. Cieľom združenia je obnoviť renesančnú podobu portálu, ktorý bol súčasťou 3. hradnej brány. Podobne ako celý kaštieľ, aj táto brána dostala po roku 1949 riadne zabrať. Najprv nevhodnými stavebnými zásahmi a potom dlhodobou neúdržbou. Dokonca po roku 1960 bránu z oboch strán zamurovali a v prejazde postavili toalety pre stavbárov, ktorí v tom čase stavali v Seredi nové sídliská. Po čase boli tieto zrušené a murovku brány nešetrne vybúrali. Portál brány by mal byť obnovený do renesančnej podoby akú získal za Thurzovcov. Symbolicky by sa tak mohla spojiť minulosť so súčasnosťou, seredský kaštieľ so šintavským hradom.

OZ Vodný hrad ďalej vysvetľuje: „ Na portáli je nutné rekonštruovať kamenné články, obnoviť chýbajúci oblúk brány, ktorý bol v minulosti odstránený. Posledná klasicistická prestavba dnešného kaštieľa bola realizovaná v prvej polovici 19. storočia. Prestavba potlačila pôvodný renesančný výraz portálu. Nad portálom bol neskôr osadený železný nosník, kvôli problémom so statikou portálu po odstránení vnútorného oblúku. Jeho súčasný stav je havarijný, čo potvrdil aj realizovaný reštaurátorský výskum. Preto súčasťou reštaurátorskej dokumentácie bude aj vyjadrenie statika. Dnes portál podopiera provizórna drevená konštrukcia. Z vnútornej strany brány sa zachoval drevený trám, ktorý ma po stranách otvory na osadenie niekdajšej 2-krídlovej brány. Aj tento je nutné ošetriť. Návrhu na obnovu portálu bude obsahovať aj spôsob ošetrenia dreveného trámu pôvodnej brány zachovaného v interiéri prejazdu. Obnova portálu si bude vyžadovať reštaurátorské práce, ktoré môže realizovať iba odborne spôsobilá osoba – reštaurátor so špecializáciou na reštaurovanie kameňa.“

Časť kaštieľa má už v súčasnosti v rukách súkromný podnikateľ, ktorý má v priebehu nasledujúcich rokov v pláne kaštieľ zrekonštruovať. Vzniknúť by tu mali reštauračné, ubytovacie či školiace priestory. Dá sa predpokladať, že po ukončení zámeru kaštieľ rozšíri turizmus v meste. Obnova portálu by prispela k atraktivite tejto historickej pamiatky.

„Vzhľadom na to, že vlastníkom kaštieľa je mesto Sereď, OZ si zabezpečilo aj splnomocnenie od primátora mesta s poverením konať vo veci zámeru obnovy portálu, ktoré mesto limitovalo na dobu určitú do 31.12.2021. Preto s ohľadom na náročnosť a špecifickosť pamiatkovej obnovy portálu, časti národnej kultúrnej pamiatky – seredského kaštieľa a tiež nutnosti získavania ďalších potrebných zdrojov financovania, požiadame o predĺženie tejto doby. Veď cieľom je získať dobrovoľnou činnosťou, ochotou a nadšením občanov obnovenú ďalšiu časť kaštieľa,“ uviedlo na záver OZ Vodný hrad.

Kamenný portál v začiatkoch 20. storočia

Kamenný portál v začiatkoch 20. storočia

nešetrné zamurovanie podchodu v rokoch 1960

vybielenie podchodu minulý rok

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img