ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Stromolezci sú v Seredi opäť. Redukujú historický platan, fixujú čierny orech a vypílili storočnú lipu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /21 JÚL 2021/
V Zámockom parku je rušno. Stromolezci a arboristi opäť šplhajú do korún starých stromov a kontrolujú zdravotný stav vzácnych jedincov. Vykonali už redukčný rez na historickom platane, Čiernemu orechu fixujú ťažké konáre a celkom zdravú lipu, ktorej príroda uštedrila silný zásah bleskom, museli úplne odstrániť.

Historický platan museli odľahčiť
Pred orezom bol strom podrobný ťahovej aj vŕtacej skúške. Prístroje ukázali hodnoty, ktoré boli hraničné bezpečnosti, čo by v praxi mohlo znamenať jeho zrútenie v prípade náporu silnejšieho vetra. Preto bolo nutné strom odľahčiť na potrebné minimum, a teda sa rezali mocné konáre tak, aby strom zvládol ťarchu samého seba. Trvácnosť stromu je aj tak už veľmi krátka, odhad odborníkov hovorí okolo šiestich rokov, čo však v realite môže znamenať aj desaťročie. Bezpečnostnými a zdravotnými orezmi sa dajú stromu mesiace života navyše prirátať. Vedľajší platan je zatiaľ v dobrej kondícií a arboristi sa ho tentokrát nedotkli.

Orech čierny dostane oporu
Málo sa hovorí o tejto pýche Serede. Orech čierny, ktorý rastie pred kaštieľom vyše 300 rokov, je pravdepodobne najstarším jedincom svojho druhu v strednej Európe. Dýcha z neho majestátnosť a múdrosť vekov, skúste si pod ním postáť a pochopíte ho. Aby ostal čo najdlhšie vo svojej výbornej kondícií, zabezpečilo mu oddelenie životného prostredia obvodovú redukciu koruny a tri bezpečnostné väzby mohutného bočného konára. Pri redukcií koruny dôjde maximálne k päť percentnému zmenšenie pôvodného objemu. Arboristi zabezpečia tiež orez konárov, ktoré sa rozrástli nad strechou kaštieľa.

Blesk si vybral zdravú lipu
V decembri minulého roka a v januári tohoto prišiel Zámocký park o osem stromov. Boli vypílené z bezpečnostného dôvodu, kvôli rozsiahlym dutinám spôsobeným drevokaznými hubami.
Júlový blesk zasa naskrz preťal úplne zdravú lipu v blízkosti detského ihriska. Mesto tak muselo zakročiť a celý strom urýchlene vypílilo. Podľa letokruhov mala táto lipa približne sto rokov. Na fotkách vidno, ako je kmeň preťatý celým priemerom, pilčíkom sa doslova rozpadol v rukách na dve polovice. Môžete ho porovnať s chorými lipami, ktorých vnútro bolo napadnuté hubami.

Práce arboristov uvidíte aj mimo parku
V najbližších júlových dňoch pozorne sledujte koruny stromov v našom meste. S veľkou pravdepodobnosťou v niektorých uvidíte pracovať stromolezcov, chystajú sa totiž kontrolovať a orezávať aj ďalšie stromy. Rešpektujte pritom ich pokyny na mieste a neprekračujte bezpečnostnú pásku.

 

Redukcia historického platana
Redukcia historického platana
Zdravá lipa dostala silný zásah blesku.
Zdravá lipa dostala silný zásah blesku.
Lipu blesk preťal po celom priemere. Kmeň rozdelil na dve polovice.
Lipu blesk preťal po celom priemere. Kmeň rozdelil na dve polovice.
Drevo kmeňa sa v rukách pilčíkov rozpadlo na dve polovice úplne samo.
Drevo kmeňa sa v rukách pilčíkov rozpadlo na dve polovice úplne samo.
Orech čierny bude fixovaný kvôli infekcií, ktorá by mohla spôsobiť zrútenie mohutného bočného konára
Orech čierny bude fixovaný kvôli infekcií, ktorá by mohla spôsobiť zrútenie mohutného bočného konára
Obvodová redukcia koruny Orecha čierneho.
Obvodová redukcia koruny Orecha čierneho.

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img