ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Kuchynský bioodpad: separujeme stále výborne, mesto pridáva nové, aj väčšie nádoby na sídliská

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /20 JÚL 2021/
Separovanie kuchynských odpadov sa stretáva s veľkým pochopením Seredčanov. Odpad odovzdávajú čistý bez obalov a sáčikov. Mesto zabezpečilo v poradí tretie rozširovanie počtu stojísk, kde odpady odovzdáte. Zároveň pristúpilo k zámene 120-litrových nádob za väčšie 240-litrové na jedenástich adresách. Pozrite si aktualizovanú mapu umiestnenia nádob na kuchynský odpad v Seredi

Tri štvrtiny domácností z bytov už separuje BRKO
Od začiatku spustenia služby odovzdávania kuchynských zvyškov rastlinného aj živočíšneho pôvodu (BRKO) uplynul polrok a mesačne sa objem odovzdávaných bioodpadov navyšuje. Seredčania nahlasujú oddeleniu životného prostredia mesta adresy, kde sú nádoby permanentne preplnené (kontakt: zuzana.vohlarikova@sered.sk). Dnes na sídliskách nájdete umiestnených 75 nádob, chýbajú teda ešte v 24 kontajnerových stojiskách. Mesto súčasne rokuje o možnostiach zberu kuchynských odpadov aj od rodinných domov.

Fúj, sú v tom červíky a smrdí to
Občania sa obracajú na mestský úrad aj s problémom, že sa v hnedých nádobách množí rôzny hmyz. Pravdou je, že v horúcich letných dňoch sú v nádobách s bioodpadom priam ideálne podmienky na množenie sa hmyzu rôzneho druhu. Netreba to však brať ako prekážku pri separovaní. Príroda si robí len svoju prácu tak, ako má. Zápach z nádob je súčasť života biohmoty. Ani na dedinských záhradách pri komposte či hnojových jamách nie je vzduch prevoňaný fialkami. Keď teploty vonku klesnú, život pod pokrievkou hnedých nádob sa spomalí a nežiadúce efekty sa znížia na vydržateľné minimum.

Hnedé nádoby čistia každý týždeň
Zberová spoločnosť raz týždenne berie plnú hnedú nádobu z vášho kontajnerového stojiska a vymieňa ju za čistú, ktorá prešla hygienizáciou.

Čo je cieľom zberu kuchynských odpadov?
Ubrať zo zmesového odpadu, teda z čiernych nádob, čo najviac recyklovateľných položiek . Kuchynský odpad, sklo, papier, plast. Jedlé oleje, šatstvo, elektro, stavebný odpad. Toto všetko má možnosť byť druhotne zhodnotené, ak je oddelené od ostatných zložiek a uložené na správnom mieste. Čo sa nevytriedi, putuje na skládku odpadov a odpady sa už čoskoro stanú extrémne drahé. Poplatky za smeti sa budú navyšovať, čo pocíti každý občan.

Čo je vyšším cieľom?
Netvoriť odpady. Kuchynské zbytky zredukovať na potrebné minimum. Koľko jedla denne vyhadzuje vaša domácnosť? Koľko zmesového odpadu vyprodukujete za týždeň? Musíme si uvedomiť, že cieľom našej éry už nemôže byť „obyčajné“ triedenie odpadov, ale ich NEVYTVÁRANIE. Pokúsme sa spoločne začať tvoriť menej odpadov.tvoriť menej odpadov. Začať musíme každý sám od seba a ak budeme pri tom motivovať aj svoje okolie, pôjde to ešte lepšie. Uvedomme si, že nepotrebujeme mať veľa, stačí vedieť mať dosť.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Presne tak, keď vidím tie preplnené nákupné koše, hlavne keď má byť pár dní voľna, tak ma hneď napadá, že to nie je možné všetko rozumne spotrebovať. Polka z toho sa vyhadzuje.

  2. pred casom som bol v obchode na ovocie. Ludia chabrali mandarinky do vedier – ved je akcia. Kopcom vedra, dve vo voziku. Hovorim-to vam zhnije. Ze nevadi, ved su v akcii. Neviem, mozno chceli vedierka…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img