ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Stanovisko k aktuálnej situácii s čerpaním termálnych vôd v obci Podhájska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP |MM|  Súčasné vedenie Ministerstva životného prostredia urobí všetko pre obnovenie využívania termálnej vody v obci Podhájska. Nemôže ale pripustiť pokračovanie porušovania zákonov.

Aktuálne zistenia Slovenskej inšpekcie životného prostredia a Polície SR preukazujú, že pri prevádzke kúpaliska sa porušovali zákony a pred verejnosťou sa zatajovala zvýšená prítomnosť rádioaktívnych prvkov vo vode z geotermálneho vrtu. Ich hodnota pritom výrazne prekračuje zdravotné limity.

Ako sa preukázalo kontrolami SIŽP a zisťovaním Polície SR, za bývalých vlád nedbali štátne orgány ku tomu určené na porušovanie zákonov v zariadení využívajúcom geotermálny vrt Podhájska. Majitelia vrtu aj prevádzkovatelia kúpaliska zanedbali viaceré zákonné povinnosti, čím si neoprávnene zvyšovali zisky.

Je poľutovaniahodné, že až donedávna nekonali v tejto veci príslušné odbory životného prostredia, ani orgány kontroly, akým je Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Porušovanie predpisov a platných zákonov vo verejných kúpeľoch Podhájska sa tak stalo dlhodobým javom.

Podľa zistení SIŽP kúpalisko Podhájska čerpalo vodu z geotermálneho vrtu a využívalo ju v bazénoch bez platného oprávnenia. SIŽP preto uložila spoločnosti pokutu vo výške 128.978 eur, (spoločnosť sa odvolala). Vzápätí sa zistilo, že jedno z predložených rozhodnutí o oprávnení čerpať vodu z geotermálneho prameňa bolo pozmenené, a jeho platnosť vypršala ešte v minulom storočí, konkrétne v roku 1994 (!). To znamená, že kúpalisko v Podhájskej vypúšťalo dlhé roky znečistenú vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska a odtiaľ do rieky Žitava nelegálne.

Znalecké dokazovanie ukázalo, že v dôsledku vypúšťania odpadových vôd z kúpaliska Podhájska došlo ku umŕtveniu rieky a výrazným škodám na životnom prostredí.
Inšpektori SIŽP ďalej navyše počas preventívnej kontroly na vodnom toku Liska v katastrálnom území Podhájska objavili systém rúr, z ktorých do rieky vytekala ďalšia, hnedo zafarbená odpadová teplá voda. Stotožnenie subjektov, zodpovedných za toto ďalšie nelegálne odstraňovanie odpadu, je vecou ďalšieho vyšetrovania SIŽP.

Odhaľovanie podvodov okolo geotermálnych vôd v Podhájskej vyvrcholilo predbežne odhalením manipulácií s výsledkami zloženia tejto vody. Analýzu zloženia termálnej vody predložil koncom roku 2020 prevádzkovateľ vrtu a kúpaliska Podhájska v Záverečnej správe, na základe ktorej mala odborná komisia pre schvaľovanie množstiev podzemných vôd na MŽP, povoliť ďalšie čerpanie z geotermálneho vrtu. Vďaka vyšetrovaniu Polície SR sa odhalilo, že expert predkladajúci analýzu termálnej vody v Podhájskej, zatajil prítomnosť rádioaktívnych prvkov.

Vec je o to závažnejšia, že niektoré rádioaktívne prvky sú vo vode z vrtu v Podhájskej prítomné v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity. To značí, že na základe sfalšovaných analýz zloženia geotermálnej vody Podhájska povoľovalo MŽP v minulosti čerpanie geotermálnych vôd do verejného kúpaliska, ktoré mohli poškodzovať zdravie verejnosti. Rozsah a závažnosť tejto trestnej činnosti MŽP neposudzuje a očakáva na výsledky OČTK.

Boli to práve záujmy vyšetrujúcich orgánov, pre ktoré ministerstvo potom, čo sa ukázalo, že odborná komisia MŽP konala na základe sfalšovaných analýz vody z vrtu v Podhájskej, na čas zastavilo úradné konanie o schválení množstiev odberu z geotermálneho vrtu Podhájska. Podľa dohody s Políciou SR čakalo MŽP pokým vyšetrovatelia neukončia primárnu fázu vyšetrovania. Po tomto MŽP a Polícia SR uskutočnili na tému kúpaliska v Podhájskej tlačovú konferenciu (1.6.2021), na ktorej objasnili situáciu z pohľadu ochrany zákonov.

MŽP očakáva na úplné výsledky vyšetrovania Polície SR, najmä pokiaľ by sa ukázalo, že porušovanie zákonov v súvislosti s Podhájskou sa diali aj priamo na pôde MŽP. Ale súčasne MŽP vníma , že podvody a dlhoročné nezákonné postupy dosiaľ presne neurčených osôb spôsobili v Podhájskej ťažkosti a straty poctivým podnikateľom. MŽP robí všetko pre čím skoršie zosúladenie využívania geotermálneho vrtu v Podhájskej so zákonmi a vykoná všetky možné kroky ku obnoveniu čerpania termálnych vôd.
Pre majiteľov vrtu a prevádzkovateľov kúpaliska by mala byť prvoradá teraz – po odhalení prítomnosti rádioaktívnych prvkov – otázka zosúladenia využívania takejto vody s ochranou zdravia občanov. MŽP sa touto problematikou z povahy veci nemôže zaoberať, keďže ku tomu sú určené iné štátne orgány.

Pokiaľ ide o prax čerpania a využívania geotermálneho vrtu – MŽP a SIŽP sa do konca júla 2021 vyjadrí vo veci zosúladenia čerpania geotermálnych vôd a odvádzania odpadových vôd so zákonmi. MŽP sa vyjadrí aj ku posúdeniu kapacít geotermálneho vrtu v Podhájskej. Preto MŽP v uplynulých týždňoch obnovilo zloženie expertnej komisie pre schvaľovanie množstiev čerpania podzemných vôd. Komisia zasadne ešte tento mesiac a po obdržaní analýzy skutočného, nie sfalšovaného zloženia termálnej vody z termálneho vrtu Podhájska, zaujme stanovisko ku objemom čerpania geotermálnych vôd pre účely kúpaliska Podhájska.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Všetko je možné. Bol by to zázrak, keby to tak nebolo. Čo ešte nevlastní? Prakticky všetko ovláda. Ale sme dopadli. Keď to takto bude pokračovať, budeme v cudzej krajine. Nič nebude naše, iba oči pre plač, že akí sme boli hlúpi a nechali sa okrádať a chlácholiť prázdnymi rečami.

  2. Nemyslim si ze v dnesnej dobe si len tak niekto dovoli a odvazi sfalsovat analyzu. A to len tak. Ved predsa RUVZ je statna organizacia ktora kona tak ze pravidelne robi odbery a rozbory. Tak potom je tu otazka ako to robia tieto štátne institucie ked na taketo nieco neprisli doteraz? Hlavna vec ze tam sedia na stolickach v dozivotnych funkciach ľudia aj minulej vlady, tak potom ako je mozne ze su tam a nie v Leopoldove?

  3. Politika= patent na rozum. Keď jeden človek bol ministrom financií a potom ministrom dopravy, čo sa odrazilo aj na jeho vedomostiach tým, že padali mosty a pričom boli aj mŕtvi, tak to pokračuje aj naďalej. A vôbec, komu z nich záležalo, alebo záleží na prosperite štátu, vlastne občanov. Čo vlastne dokážu? Len ničiť to, čo už bolo vybudované. Hrajú nám tu veľmi drahé divadelné predstavenie. A falšovanie? To nie je pre nich cudzie. Napr. diplomové práce, hoci je dokázané, že sú opísané, nikto nemá odvahu ich označiť za neplatné a diplom im odobrať. To je naša demokracia.

  4. Keď jedno ministerstvo zabezpečí bankrot a zníži cenu nehnuteľnosti tak aby to za pár eur kúpil „náš človek“ a za pár rokov sa dozvieme že vlastne všetko je v poriadku a voda už čistá a vstup len za 10 eur ….
    Kto ešte verí tejto vláde a ľuďom okolo olano ?

  5. Obyvatel 17. júla 2021, 22:34 – v case, kedy si v diskusii pod inym clankom pisal o Podhajskej, som odpisal, aby si si (aj ostatni diskutujuci) zistil fakty. Ja som v danom case viac napisat nemohol a Ty si si ich nemal kde zistit. No jasne a zrozumitelne som Ti dal najavo, ze Podhajska ma viac problemov.

    Co ak sa v minulosti ludia tyzdenne sa hodiny valajuci vo vodicke a dnes (mozno) majuci zdravotne nasledky zacnu domahat nahrady od zodpovednych?

    Obyvatel – tento stat vdaka zmrdom vo funkciach iducim po peniazoch vlastne uz nefungoval. Len sme si to nestihli uvedomit…

  6. Názor 23:49 a ty si myslíš že aké tam bolo vstupné doteraz? Si veľmi skromný s tými 10 eurami, si príšerne naivný.

  7. Kupep sa vo vode viac ako 20 rokov a doteraz žiaden problém som nemal.Vždy sa citim len dobre.Bratislavski mocipani nikto Vam neveri. Vadí Vam že kupalisko je dostupné pre všetkych (obyčajných) ludí a profit pre obec a jej obyvatelov.

  8. Treba dať 2 milióny pokutu a znarodnit majetok, kde sú všetky zisky???? V 15.storoči sultán takýmto darebákom aky sú v tomto štáte odsekol hlavu,a nechoval vo väzniciach ,Hlúpi slovák verí každej sprostosti, lebo nemá vlastne logické myslenie a pozerá sprostosti v telke.

  9. Nazor 10€ za tri hodiny je len? Plus 6€ detsky? Za vodu, ako tu nedavno pisal isty on, ktora vyteka zadarmo?
    A pre toho, co sa kupe 20 rokov, si ochotny doplatit to, co prevadzkovatel za tie roky ukradol?

  10. Jeden postreh z nedávnej minulosti písaná bola ,že táto destinácia bola obsadená viac cudzincami ako domácim, po trpkej osobnej skúsenosti som zanevrel a viac neprídem,lebo český TYDLÁCI,TUDLE ,sa vymočili a termal Smrdel,OSTUDA MEDZINÁRODNÁ.

  11. Miloš v tom case ked som tu pisal o dopadoch zavretia Podhajskej si ani ty nevedel o nejakej udajnej radioaktivite vo vode. Ale az tam bola a je tak sa treba pytat statnych kontrolnych organov ako je mozne ze doterajsim kontrolovanim sa nezistila udajna rádioaktivita? Pri covide vie RUVZ terorizovat obyvatelstvo a to hned ale pri udajnej rádioaktívnej vode ktora tam vyteka 50rokov nevedel zistiť a konať? Miloš nieco tu nesedi🙂

  12. Poznam jedneho pana ktorý ma cez 80 rokov a pravidelne navtevoval Podhajsku. Pravidelne znamena skoro tyzdenne. A odkedy to stat zatvoril tak tam nechodi a tvrdi ze ma zdravotne pohybove problémy. Bolesti klbov. Takze mozno tie rádioaktívne prvky maju aj liecebne ucinky a nie len škodlivé ako sa to tu prezentuje.

  13. Tak tu majú za ušami aj štátne orgány. Na jednej strane sa konštatuje zlyhanie, okrem iného, SIŽP a na druhej strane tá istá SIŽP uloží spoločnosti pokutu za neoprávnené využívanie vody. Ale že tam bola zvýšená rádioaktivita, im zjavne nevadilo.
    Ešte dobre, že ma nikdy nelákalo toto hromadné máčanie sa hlava na hlave. Stovky ľudí v bazéne s kadejakými chorobami, inkontinenciou, každý má namočený análny otvor vo vode. Ktovie koľkí sa pred vstupom do bazéna ani neumyli, veď sa vyčvachocú v bazéne a doma ušetrili vodu. Brrrrrr. Ďakujem, neprosím.

  14. Radioaktivna voda??? Ako casto sa robia rozbory vody v takomto zariadeni? Po kolkych rokoch na to prisli? A ako je mozne, ze im povolenie na cerpanie z pramena skoncilo v roku 1994??????

  15. S najvacsou pravdepodobnostou boli upozorneni na vysoku radioaktivitu vo vode. Nepochybne aj dali tabulky, kolko ludia mozu byt v tej mocke. Mozno 20 min.

    Problem je, ze nie 20 min teraz, o pol hodinu dalsich, o dalsiu, znovu a tak po cele tri hodiny. A kazdy den a roky za sebou…

    Nepredpokladam, ze obcanovi rengenista dovoli stat za rengenom v dosahu ziarenia ked su rengenovani vsetci pacienti pocas celeho roka. Jasne, ze s malou prestavkou na cigaretku…

    A nepredpokladam, ze by to aj clovek sam urobil…

    Jednoducho sme na Slovensku a sme narod polodebilov nerespektujucich autority, upozornenia, odporucania, predpisy a vseobecne vsetko, co nas nejakym sposobom obmedzuje. Predsa „nie sme ovce, ze?“. To je dohromady velmi zla a nebezpecna kombinacia.

  16. Treba exemplárne potrestať toho, čo zatajil obsah rádioaktívnych prvkov, aj toho čo sfalšoval povolenie z roku 94 a tiež aj toho čo povolil vypúšťanie použitej vody do živého, teraz už mŕtveho potoka. A bodka.

  17. Rádioaktívne prvky sú skoro všade.Ci sú zdraviu škodlivé,alebo dokonca užitočné,to by bolo zaujímavé,tak nemudrujte vsetcil

  18. Vec je o to závažnejšia, že niektoré rádioaktívne prvky sú vo vode z vrtu v Podhájskej prítomné v takom rozsahu, ktorý viacnásobne prekračuje zdravotné limity

  19. Všetci v tejto problém vláde kradnú ako divé svine,že chce podhajsku Boris Kollár,vy sa čudujete,viete čo to je zabezpečiť toľko detí,vidíte a zase ti smradi myslia len na seba a ostatných detí,ty j poznajú len pred volbami

  20. Koľko chcú úplatok ti sviniari aby mohla Podhájska fungovať,boli by sme radi aby takí ako pán Budaj/kotolnik,kuric/ako minister životného prostredia ktoré pozná len z vyučovania na základe,neviedli náš štát,ľudia preboha zobuďte sa treba vyhnať tých sonarov lebo zničia Slovensko a zapredaju nás tej hnusnej amerike

  21. Budaj ,( kotolnik- chudáčik ) dal by som ho zavrieť až by sčernal , akú paniku spravil . Koľko ľudí pripravil o živobytie , a tak to je s celou touto vládou. Nútia ľudí aby sa dali zaočkovať a na ekonomiku a štát serú vysoká.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img