ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Takto separujeme v Seredi: nesprávne ukážky z mesta a prečo poplatky za smeti budú rásť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /15 JÚL 2021/

Mesto Sereď vydalo Manuál správneho separovania odpadov v Seredi.  Sklo, papier, plasty, zmesový odpad, kuchynský odpad, oleje, šatstvo, elektro. Takmer všetok odpad sa dá bezplatne odložiť na správne miesto a okrem nevytriedeného zmesového odpadu sa dá druhotne využiť. Z praxe však vyplýva, že niektorí Seredčania nevedia triediť svoje odpady dodnes. Pozrite si fotky z ulíc Legionárska, A. Hlinku a Dolnomajerská.

Za čo to vlastne platíme?
Platíme len za odvoz nevytriedeného komunálneho odpadu, teda za čierne nádoby. To je všetko. V Seredi je to osem centov na deň, čo je 29,64 eur na osobu a rok. Za sklo, papier a plasty neplatíme skutočne nič. O ich zber a zhodnotenie sa stará Organizácia zodpovednosti výrobcov. Ak však nedbalosťou či zámerne znehodnocujeme obsah žltých, modrých, či zelených zberných nádob, poplatky narastajú.

Zberová spoločnosť, ak nájde v plastoch sklo, v skle detské plienky, či v papieri dámske svetre, prehodnotí celý obsah a namiesto faktúry „bezplatne“ dostane mesto faktúru podľa váhy odpadu. Mohol byť zadarmo, no miešaním separátov si skóre kazíme.

Koľko nás stoja smeti?
Cena uloženie tony zmesového komunálneho odpadu je pri súčasnej miere separovania Seredčanmi 22 eur, plus zmluvné poplatky. Treba sa pripraviť aj na to, že cena odpadov bude z roka na rok narastať. Radikálne. Európska komisia totiž smeruje členské štáty k ekologizácií a vytvára tlak, aby sa odpady stali luxusom, ktorý si nebudeme môcť dovoliť.

Ako platiť menej?  
Treba myslieť v prvom rade na to, že najlepší odpad je ten, ktorý vôbec nevznikne. Takže nekupujme zbytočnosti, trendové a módne výstrelky, ktoré nás aj tak o pár dní, či týždňoch omrzia a vyhodili by sme ich. Používajme veci opakovane, napríklad nákupné sáčiky, tašky, fľaše, obaly a iné. Dajme veciam druhú šancu – opravujme, odovzdajme, darujme, požičajme, zdieľajme. Napríklad špeciálne vytvorené miesto na seredskom zbernom dvore na Cukrovarskej ulici je určené práve na odovzdanie nepotrebných vecí, ktoré si môžete bezplatne odniesť, a tým im dať druhú šancu na využitie. Ak už odpad vznikne, separujme. Čím menej vyseparujeme, tým vyššie náklady spôsobíme mestu, čo sa premietne do poplatkov.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Myslím si že tá foto poukazuje na to že smetné nádoby sú preplnené a odpad nie je kam dávať…

    A čo sa týka cien tie idú vždy hore, nikdy nič ešte nezlacnelo…

  2. Ľudia su v Seredi zvieratá, vždy ked vynasam smeti tak v čiernych nádobách je kopec odpadu dokonca častokrát roztriedeneho ako napr igelitka plastových fliaš vedľa nej igelitka plechoviek od piva a zavŕšene balíkom papieru. A to len koli lenivosti lebo nádoby na plast a papier su o 10 krokov ďalej.

  3. V tomto pripade taketo argumenty beriem ako UCELOVE VYHOVORKY. Pani Slahuckova, prezrite si historiu SOL a clanky, v ktorych roky upozornujem aj ja osobne na NEOCHOTU vedenia mesta riesit dokonca aj nelegalne nakladanie s odpadmi.

    – – –

    Posledny dostatocne velky pripad je NERIESENIE NELEGALNEHO NAKLADANIA S ODPADMI dokonca pochadzajucimi zo zahranicia a to priamo na mestskom pozemku a to NAPRIEK NIEKOLKYM SYSTEMATICKYM UPOZORNENIAM smerovanym na PRIMATORA MESTA a to na verejnych rokovaniach MsZ.

    Asi je cas znovu sa vratit ku KAUZE a pripomenut kto, kedy komu co a za co…

  4. Zaujimave, ze dokazeme ovladat najmodernejsie technologie..dokonca, dokazu to uz aj male deti…ale oddelit plast od papiera,sklo od komunalneho odpadu, rozrezat karton, stlacit flasu, tak to ani bohovi..
    …ale pyskovat na stale sa zvysujuce poplatky za odvoz, to donemoty..no,preco asi?

  5. Plne súhlasím s Anonymom. Lebo takto to naozaj nemusí vyzerať. Čím sa asi líšime od osád, ako to tam vyzerá vieme kritizovať, len na seba akosi pozabúdame. A čo sa týka nelegálneho nakladania s odpadom, ani sa mi nezdá, že by bol nelegálny, lebo ani v najhoršom sne by sa mi neprisnilo, že okrem dovážania odpadu na Malý háj, sa vozí aj do Sládkovičova z Talianska, kde sa spracováva. Tak to niekto len musel povoliť. Nuž čo? Naša republika je republika automobiliek a odpadu, lebo iné nedokážeme.

  6. odpad 15. júla 2021, 23:52 – v Malom háji bol NELEGALNY CEZHRANICNY DOVOZ ODPADU a jeho skladovanie na pozemku Mesta Sered prenajatom sukromnej firme, nezodpovedalo najomnej zmluve.

    Primator mesta Tomcanyi bol zhruba POL ROKA VEREJNE na dianie v Malom haji upozornovany. Nech sa paci obcan, pytajte sa ho, ako a preco ucinne v zaujme zamedzenia nezakonneho stavu (NE)konal.

  7. Nebuďme naivný, kto tam bude robiť v dnešnej dobe zadarmo, keď zadarmo nič nieje…………
    inak nápad dobrý, žiaľ v tomto meste čistá utópia

  8. Všetko je o ľuďoch. Tento neporiadok to robia i tí, čo odpad vynášajú, ale aj tí, čo sa v týchto kontajneroch prehrabávajú. Podľa týchto záberov, skutočne by to takto nemuselo vyzerať a nedá to toľko námahy, aby to dotyční ľudia dalo na patričné miesto. Ale možno, že niektorí sa dobre cítia v takomto neporiadku. Ako to asi vyzerá v ich domácnosti?

  9. X kamier X podnetov a co sa riesi? X firiem restik atd nema/aj ked ma vynasa inam/….zastavi auto…vyhadze vrecia a zrazu je plne…….potom sa to dava vedla, resp do smetiakov kde je este kusok miesta atd. Triedenie tema č.2- x krat to smetiari daju dokopy – naco separujeme?

  10. Kontajnery by mali byť pod zámkom, ako je to v iných mestách.
    Mali by tam prístup iba tí ktorí tam bývaju ….

  11. Už nie raz sa tu písalo o ľuďoch, ktorí z rodinných domov donášajú odpad -ako píše aj neber drogy-separuj. Oni majú 100 l nádobu, ktorá sa rýchlo zaplní, nakoľko z rodinných domov sa omnoho viac produkuje odpadu ako na činžiakoch. Neviem si to dosť predstaviť, čo by zabralo, aby sme sa tohto problému zbavili. Lebo aj keby sa uzamykali, či by ľudia, ktorí by tam vynášali odpad za sebou uzamykali a či by aj oni tam udržiavali poriadok? Je beh na dlhú trať, lebo všetko je ľuďoch a „máme na to lidí“, ktorí za nás ten bordel odpracú.

  12. To,nie vizitka obyvateľov bytoviek,ale smradov,čo tam nebývajú a hadžu tam odpad,väčšinou sú to majitelia malých prevádzok..

  13. pre Chamraď čo si myslíš že koho má spomenúť Majko keď v tom má paprče Tomčány??????Však si pozri zastupiteľstvo a uvidíš ako poslanci upozorňovali na ten odpad a mesto z našich peňazí pomáhalo firme v problémoch čo to mala robiť zadara.Niekde som tu čítal že za to prednostovi Krajčovičovi Tomčány dal odmeny ale 60000 Eur.To je prípad pre políciu.Tak jako pôžičky bývalému poslancovi.Len sú poslanci slabí a tak ľudia majú ťažkú situáciu.Sa pozri na chodníky a trávniky.Nestačí??????

  14. Pre odpad – existuje magneticky zámok a ten sa odomyka cipom. Veľmi jednoduché riešenie, keď už niekto za sebou neuzavrie dvere (ak by bolo stojisko ohradené) musí sa už jednať o primitiva s IQ 20 čo si zaslúži lopatou po hlave.
    Takze ohradiť stojiská je 1. Krok a hneď sa vyrieši problém neoprávneného dovozu odpadu.
    Taktiež bezdaci nebudú vyberať kontajnery a zúži sa aj okruh osôb ktoré majú ku kontajnerom prístup.
    Takze ak tam bude znova bordel je to len niekto z vchodu.

  15. Pre Obcan: na uzamknutie stojisk som sa uz niekoľko krát pýtal na bytových schôdzach a dostal som odpoveď ze sa to nedá lebo to skúšali na Kukucinovej(Meander) ale sa to neosvedcilo lebo ľudia úmyselne nechávali otvorené dvere lebo si nechceli nosiť kľúče. To bola odpoveď. Ja na to ze môžeme tam dat strunu nech sa to zatvára a kto nemá v hlave a zabúda si kľúč nech sa prejde..

  16. V meste je vyse 100 kamier…tak nech sa cinia co su za nimi…za nas vchod co poznam ludi kazdy jeden triedi…hajzlici co rozhrabavaju kontajneri treba im klepnut po prstoch….a potom aj ostatnym…

  17. Uzamknutie stojísk by bolo naj riešenie… a to, že sú ľudia lenivý? na to už je škoda rečí… pekne monitorovať stojisko kamerou a kto to nechá pred ním pekne krásne pokuta, alebo zvýšenie poplatku za smeti. a potom by sa niektorý veľmi rýchlo uvedomili či budú kľúče zabúdať.
    Ale ja by som problém videl inde. My tu máme pred bytovkou 3 kontajnere na komunálny odpad pre minimálne 6 vchodov (čo ak dobre počítam je cca 55 litrov na byt). po väčšinu roku je to aj adekvátne. ale sú obdobia (a pevne verím tomu že aj mesto aj smetiari vedia ktoré), kedy to proste nestačí.
    no problém vidím hlavne v separačných kuka. na 6 vchodov je tu 1 kontajner na plasty, 1 na papier a 1 na sklo.
    Plastový je permanentne plný. prečo? lebo po prvé ľudia sú lenivý tie plasty stláčať (čo vidíme ja na foto) a asi žijú v domnienke, že tie kontajnere sú len pre ich byt. po druhé, v momente ako vysypú zbernú nádobu tak na druhý deň je plná (lebo ten čo je zodpovedný to syslí doma a nenechá to pri kontajneri) a nad týmto by sa mali kompetentný tiež zamyslieť či už častejším vývozom alebo pridaním ZN.
    a rovnako by to bolo aj s papierom…
    to že mesto s prepáčením sere na ľudí je jedna vec… ale ten zvyšok je o nás… o tom, že nevieme stláčať ten papier, plastové fľaše. Bohužiaľ ľudia sú lenivý a toto je výsledok… ako sa hovorí kultúru národa spoznáš podľa záchoda (v tomto prípade stojísk smetiakov, ktoré vyzerajú horšie ako hajzle)

    apropo netreba isť ďaleko a stačilo by si zobrať príklad z Trnavy a ich polopodzemných stojísk. Ale to by sa v tomto meste muselo robiť aj niečo pre ľudí, ktorý platia dane (áno doteraz nezabudnem na to ako som konfrontoval viceprimátora na FB, že aj posledná dedina má zľavy na smetiach či daniach pre ZTP a dôchodcov. doteraz nezabudnem na to ako ma odfajčil, že to je nereálne… a doteraz nezabudnem na to ako po voľbách ten príspevok vymazal a ako sa po voľbách naša mestská elita bila do pŕs s akým super nápadom na zníženie prišili

  18. a to je taký problem aby mesto zakúpilo za 50 € fotopascu ktorá zachytí zvuk aj obraz ako aj idiota ktorý takto robí, Prečo by mali obyvatelia IBV doplácať na takúto špinavú zgerbu. Je tu aj možnosť aby primátor na čele a všetci poslanaci a funkcionári mesat ( je ich tam ako maku ) išli a vytriedili.

  19. Nedá sa prísť na to, čo vedie niektorých ľudí na to, že robia takéto veci, čo sa vymyká zdravému rozumu? Myslím si, že je to na Filipínach, že keď niekto hodí na zem hoci zápalku, alebo ohorok, dostane obrovskú pokutu. No neviem, akú pokutu by dostali títo tvorcovia týchto smetísk? Možno, že títo ľudia sa dobre cítia v špine. Tak potom by sa mali usalašiť na smetiskách!

  20. Znovu, vlastne tak ako pri vsetkom, aj tu je potrebne vidiet veci v kontexte.

    Aj tu v diskusii pisete, ze niektori ludia z rodinnych domov, prevadzok, obchodov a pod. odnasaju smeti do kontajnerov pri panelakoch.

    Skuste si pozriet (NE)ochotu a (NE)schopnost vedenia mesta riesit veci VCAS, EFEKTIVNE a v PROSPECH OBCANOV a – v sulade s pravidlami (pisanymi) aj logikou.
    Tu je zopar realnych a preukazatelnych skutocnosti z nedavnej doby:

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/vedenie-mesta-hovori-o-obavach-z-mnozstva-odpadu-tvoreneho-zamestnancami-z-tretich-krajin-legalnu-likvidaciu-ale-prakticky-neumoznuje/index.html

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/problem-s-legalnou-likvidaciou-odpadu-podla-objemu-obcanmi-stale-trva-hovorca-veselicky-nedviha-telefon-co-robi-primator-tomcanyi/index.html

    https://www.archiv2.seredonline.sk/2019/11/01/ma-odmietanie-odoberania-odpadu-na-zbernom-dvore-uz-nasledky/

    https://www.archiv2.seredonline.sk/2020/05/30/obyvatel-mesta-odpad-vysypal-pred-zberny-dvor-mozno-dalsi-ho-vysype-do-prirody/

    https://www.archiv2.seredonline.sk/2019/10/03/ludia-to-budu-zase-vyhadzovat-za-tytes-alebo-to-vsetko-budu-hadzat-do-komunalneho-odpadu-a-nebudu-separovat-obcan-o-problemoch-na-zbernom-dvore/

    To je „len“ vyber NESCHOPNOSTI VEDENIA MESTA riesit vazne problemy napriek PRIAMEJ a KONKRETNEJ SNAHY OBCANOV.

    Kazdy sa zariadi. Ten normalny a slusny vozi odpad na skladku do Trnavy (tam si klepu po cele s otazkou co za debilov sefuje mestu) a ti ostatni sa zariadia. Jeden vysype odpad pred rampu na zebrnom dvore, iny do porondy, dalsi k nejakej ceste ci inde do prirody.

    Ano, odpad je problem. Vacsi problem ale su neschopni a zakomplexovani ludia vo funkciach…

  21. pre Názor, spomínaš tu Filipíny. Také niečo sa praktizovalo za hlbokej totality v jednom meste na Morave – Gottwaldove /dnešní Zlín/.

  22. Každý má na tom svoj podiel – mesto, nedostatok kontajnerov a odvoz odpadu, ľudia, že ani toľko námahy si nedajú, že za vrece nepostláčaných plastových fliaš vynesie z vchodu a všetko tam hodí, na papier určený kontajner – celé krabice, neposkladané, nepotrhané a ešte čo je horšie, že do triedeného odpadu hádžu všetko, čo potom pri odvoze už to nedajú ako triedený odpad, ale to smeruje na smetisko. Keď to takto ďalej pôjde, nepohneme sa ďalej, ale budeme len konštatovať. A ešte niečo. Tí, čo dávajú do prenájmu byty, mali by do zmluvy zakotviť aj narábanie s odpadom, lebo vo veľkom sa prenajímajú byty!

  23. Lukystav urobilo niiekolko krasnych uzamykatelnych stojisk v petrzalke. Napriklad na Jankolovej. Dokonca zafinancovane z fondov. Pozrite si cez steet view. Na kazdom je ich tabula.

  24. U západných susedov to v niektorých obciach funguje tak, že ľudia triedia odpad doma a 2x v týždni chodia vynášať tento VYTRIEDENY ODPAD na zberný dvor. Človek sa tam nestretne s namosurenym človekom ktorý by frflal. Každý si s úsmevom splní svoju povinnosť, naštartuje auto a spokojne odíde. Žila som roky v Seredi a neviem si predstaviť ze by niekto z obyvateľov bol ochotný toto robit. Triedenie odpadu by malo byt normálnou súčasťou BEZNEHO života. A to ani nehovorím o tom že treba triediť aj BIO odpad. V Seredi majú obyvatelia panelákov triediace nádoby rovno pod barakom ,čiže nemusia nikam chodiť,nikde čakať…len to jednoducho vyhodiť a aj to je problém? A ešte aj takýto bordel aby tam bol? Toto je hanba obyvateľov mesta Sereď a ich vizitka. A ľudia co to poctivo triedia tak sú v jednom vreci s nimi -bohuzial.

    A toto není názor namyslenej bývalej obyvatelky mesta Sereď co sa odsťahovala do zahranicia a je z nej akoze namyslená panička. Toto je reálny pohľad na vec. Občas sa treba zamyslieť a poobzerať sa okolo seba.

  25. Názor čitateľky 18. júla 2021, 23:19 – v diskusnom prispevku vyssie som uviedol niekolko linkov na clanky, ktore pojednavaju o stave, kedy v Seredi ODMIETLI obyvatelov, ktori chceli za odpad PLATIT podla vyprodukovaneho mnozstva, teda nie len ho vozit na zberny dvor. Nakoniec nam zostala Trnava, kam ho vozime doteraz. Ako som uz napisal, v Trnave si dodnes tukaju na hlavu, ze co to mame za debilov vo vedeni mesta, ked sa voci obyvatelom spravaju ako prasata.

    Presne viem o com pisete, v Seredi ale veci (ZIAL) vdaka niektorym konkretnym ludom platenym vo funkciach v samosprave, (NE)funguju normalne…

  26. Pan Majko, v Seredi mam pocit ze prestalo fungovať uplne všetko. Človek sa na svoje okolie v ktorom.zije pozera uplne inak keď je upravené,čisté,vyzametane, POKOSENE. Keď lúčny porast je naozaj lucnym porastom a nie len kladivom príklepanou tabuľkou pri nejakom pľaci kde sa niekomu uz nechce kosiť. Ano, keby chcel niekto vedieť tak lucny porast sa sada, nenechá sa len tráva nárast do 2m výšky…úprimne, už som niekoľko rokov nebola na Slovensku v Seredi ale predtým vždy keď som prišla tam mi padla hlava do rúk.

    Pre anonym 18. júla 2021, 23:46
    Vážený anonym, červy existujú aj v zahraničí. A preto sa tu bioodpad za
    1. Odhadzuje do tzv.Biosacikov ktoré sú prirodzene rozlozitelne a neni potom špinavý cely kontajner
    2. Bis odpad sa vynáša cez leto každý týždeň
    3. V každej bytovke sa nájde špeciálny prášok ktorým sa bioodpad posypeme
    4. Nádoba sa vyčistí po vynesení…
    Vždy sa nejaký ten červík aj smradecek najde a to vám vadí…ale takýto humáč v Seredi vám nevadí?

  27. neviem kto by to cistil ved som to videl ked to vyniesli kontajner spinavy smradlavy ved sa to hnusi chytit aby clovek nedostal volajaku chorobu a prasok kto ho tam ma dat cervy lezu po celom kontajnery aj zvonka

  28. Treba hľadať spôsoby ako sa to dá a nie dôvody ako sa to nedá. Jednotlivec to nevyrieši. Mesto by malo urobiť všetko co sa da aby sa aj problém s Bio odpadom vyriešil. Ale aj ľudia musia chcieť. Ved neni mysliteľne aby sa do zmiešaného odpadu hádzalo aj BIO.

    Mesto môže dať aj nádoby, aj bio sakle do domácnosti, aj prášok na zasypanie bio odpadu ale keď dojde nejaký mudrlant a hodí do bio odpadu napr plienky tak už to potom bude o tom Mudrlantovi. Treba tomu robiť osvetu. Keď to ide v iných mestách a štátoch tak to musí ísť aj v Seredi.

  29. to by na meste museli bacovat iny ktory maju pre to pochopenie a nie tato banda prizivnikov na cele s primatorom a dedom Veselickym

  30. Názor čitateľky,príspevok sem pasuje,ale ruku na srdce,myslíte si,že keď budete voliť inak,tak sa ľudia budú správať zodpovednejšie?To nie je o primátorovi,to je o ľuďoch.

  31. Niekoľko rokov komunikujem s kompetentnými mesta zodpovednými za odvoz a správne triededenie . Minimálne pred rokom som navrhol kompetentným častejšie odvážať separovaý odpad aby ludia mohli viacej separovať , je to nevyhnutné opatrenie , pretože keď sú tieto nádoby preplnené už dávno pred pravidelným odvozom tak inú možnosť občania nemajú ako to v prvom rade dávať do tých nádob kde je ešte voľné miesto, poprípade ak aj ostatné nádoby sú preplnené, tak to ukladajú na zámkovú dlažbu v ohrade pre komunálny odpad , čo dokazujú fotografie… Plnú zodpovednosť za nízke tiededenie preto by mali niesť zodpovední pracovníci ktorí do dnešnej doby neboli schopní zanezpečiť takéto jednoduché opatrenie…Treba aby primátor aj prednosta,viceprimátor vytvorili opatrenia aby sa tak udialo čo najskôr je to aj ich neschopnosť riadiť mestský úrad a jeho úlohy- služby obyvateľstvu … Kto však s nimi však urobí poriadok donúti ich aby si vykonávali kvalitne svoju prácu ?!!! Platy a odmeny majú ako keby excelentne všetko fungovalo…. Čo na to naši poslanci ?!!! Tých sa to netýka ?!!! Keď s nimi o tom komunikujem tvária sa , že ich sa to netýka a na moje emaily mnohí ani nereagujú!!! Česť aspoň jednému z nich- Marek Tóth, ktorý aspoň odpovie a preukazuje snahu, ale je to iba kvapka v mori….

  32. Anonim- kam majú ľudia ukladať separovaný odpad keď tie nádoby sú večne preplnené ????!!!! Za to zodpovedá občan, alebo zodpovední pracovníci na mestskom úrade ?!!! Niesi ty náhodou jeden znich ?!!!! Hmmmmmm ?!!!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img