ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Na pomoc rodinám aj jednotlivcom vzniknú rodinné poradne

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) pripravuje národný projekt „Rodinné poradne – poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry a rodiny“. Zámer projektu odobrila Komisia pri Monitorovacom výbore pre Operačný program Ľudské zdroje začiatkom júla. Od poskytovania bezplatného odborného poradenstva očakáva zmiernenie napätia v rodinách, zlepšenie komunikácie v domácnostiach, ale aj predchádzanie negatívnym javom v rodinách. Pilotné poradne vzniknú začiatkom budúceho roka v piatich okresných mestách.

 

Podľa online prieskumu Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR), ktorý trval od polovice mája 2020 do konca júna 2020, zažilo zvýšené napätie v domácnosti až 41,7 % respondentov a respondentiek, zvýšenie konfliktov 26,9 %, a partnerské násilie 1,2 %. Vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu a absenciu poradenstva pre jednotlivcov, páry a rodiny, ktoré nie sú klientmi orgánov sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately, teda poradenstva pre každého jednotlivca, rodinu, rodičov, manželov ako prevenciu duševných porúch preto rezort práce pripravuje národný projekt rodinných poradní. „Manželské a predmanželské poradne sme tu mali od roku 1971, no v roku 2005 všetky zanikli. Možno aj to je dôvod zvýšeného počtu rozvodov a vyhrotených rodičovských konfliktov. Žijeme v dobe poznačenej krízou a neistotou. Verím, že rodinné poradne sa stanú miestom, kde rodiny dostanú cenné rady aj úprimnú pomoc,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

 

Na Slovensku postupne vznikne 5 pilotných rodinných poradní a to v Trnave, Nových Zámkoch, Žiline, Košiciach a v Humennom. Miesta boli vybrané na základe aktuálne dostupných informácií z oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately či sociálnych služieb s dôrazom napríklad na nedostupnosť poskytovaných služieb, najvýraznejšie sociálnopatologické javy či veľkosť mesta. Tieto poradne bude môcť navštíviť každý, kto sa cíti nekomfortne v dôsledku osobnostného, sociálneho a spoločenského rozpoloženia, kde zároveň nájde kvalifikovanú odbornú pomoc prvého kontaktu.

 

Odborné činnosti v rodinných poradniach budú poskytovať psychológovia, sociálni pracovníci, ale aj iní odborníci a to za dodržania maximálnej anonymity a mlčanlivosti. Poradia nielen osobne, ale aj prostredníctvom telekomunikačných prostriedkov a v špecifických prípadoch (napr. v prípade klientov so zdravotným znevýhodnením) pôjdu priamo do terénu.

 

Vytvorenie rodinných poradní počíta nielen s materiálno-technickým vybavením,  ale najmä s ich profesijným zabezpečením – odborní zamestnanci poradní budú vybraní na základe výberového konania, bude zabezpečené ich vzdelávanie a supervízia odborných činností.

 

Okrem vzniku samotných pilotných poradní je cieľom národného projektu nastavenie a otestovanie kvantitatívnych a kvalitatívnych štandardov odborného poradenstva priamo v praxi pilotných rodinných poradní. Tento národný projekt bude prvou etapou zmien komplexného a systémového charakteru v uvedenej oblasti.

 

Prijímateľom národného projektu „Rodinné poradne – poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry a rodiny“ bude Inštitút pre výskum práce a rodiny, ktorý je vedeckovýskumnou príspevkovou organizáciou MPSVR SR. So spustením projektu rezort práce ráta v 3. štvrťroku tohto roka a jeho realizácia potrvá 28 mesiacov. Národný projekt bude financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu (celkové výdavky projektu 3 111 381,29 eur).

 

Informácie o schválených zámeroch národných projektov sú zverejnené tu: Schválené zámery národných projektov | Partnerská dohoda (gov.sk)

 

Prieskum IVPR je dostupný na: Prieskum životnej situácie počas pandémie COVID-19 (gov.sk)

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Prestaňte už šíriť klamstvá a dajte sa liečiť to ak ešte existuje niečo horšie, ako matovič tak je to dnešná vláda neviem, kde beriete takýchto pakokotkov dajte ľuďom to, čo ste sľúbili tu prvú pomoc hlavne, aby ste podporili vašich mecenášov a ostatný nech zdechnu sák toto už je ťažký výsmech slušným ľuďom a iba zase sa niekto nabalí a reálna pomoc žiadna, aby vás už pozatvárali za tie oje by na 15 rokov nech vám basisti prevetrajú tie vaše uzučké otvory najprv zastrašovanie šírenie dezinformácii a potom zrazu rýchla pomoc občanom, ktorá sa ešte počas najsilnejšej pandemie nedostavila neviem, ale nestojte si na kábloch už a takéto nezmysly a bludy tuto majkovu propagandu tak to je odsúdenia hodne nepotrebne a zbytočne

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img