ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Extrémne teploty – odporúčania sekcie krízového riadenia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR  |MM|   Vysoká teplota a horúčavy majú veľký vplyv na zdravotný stav každého človeka. Kým príjemné letné počasie a denné svetlo ľudský organizmus nabíjajú energiou, tropické teploty nad 30°C (denné) a 20°C (nočné) môžu organizmus zaťažiť, vyčerpať, spôsobiť malátnosť, závrate, bolesti hlavy až vážne kolapsové stavy a ohroziť zdravie. Odporúčania ako sa počas extrémnych teplôt chrániť počas bežných denných činnosti v rôznych situáciách  prinášajú naši odborníci zo sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR.

Počas extrémne vysokých teplôt sú ohrozené skupiny obyvateľov: deti do 4 rokov, starší ľudia nad 65 rokov, tehotné a dojčiace matky, ľudia s nadváhou, dlhodobo chorí, ľudia užívajúci lieky na odvodnenie, vysoký krvný tlak či nespavosť, ťažko zdravotne postihnutí, ťažko fyzicky pracujúci ľudia, športovci, administratívni pracovníci v nevhodne upravených kanceláriách či osamelo žijúci.

Najčastejšími zdravotnými rizikami, ktoré prinášajú v týchto dňoch extrémne vysoké až tropické teploty sú dehydratácia, úpal, prehriatie, kŕče či kolaps organizmu. Dehydratácia sa prejavuje smädom, bielym povlakom na jazyku, suchými perami, závraťou, kŕčmi. Potrebné je pomaly v malých množstvách vypiť viac tekutín. Úpal sa prejavuje rozhorúčenou červenou pokožkou, zvýšenou teplotou až horúčkou bez potenia, opuchom, rýchlym silným pulzom, bolesťou hlavy, zmätenosťou, môže končiť bezvedomím. Postihnutého je treba ochladzovať vodou, ventiláciou, postupným podávaním chladných nápojov. Prehriatie sa prejavuje potením, bledosťou, únavou, slabosťou, kŕčmi svalov, zvracaním, studenou a vlhkou pokožkou, pulz a dýchanie sú slabé a rýchle. Tu je treba postupovať ako pri úpale. Kŕče sa prejavujú v oblasti brucha a končatín po veľkých stratách vody a solí z tela silným potením. Treba si oddýchnuť na chladnom mieste, piť tekutiny a masírovať svaly. V prípade kolapsu človeka treba ihneď volať záchranárov na číslo 112 alebo 155.

 

Prijímanie tekutín počas horúčav je základ. Piť treba často a menšie množstvá. Dospelý by mal počas dňa vypiť 3 litre tekutín. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu a alkohol. Ideálna je obyčajná či prírodná minerálna voda, ovocné džúsy, iontový nápoj pre prípad potreby. Najvhodnejšie sú vlažné nápoje. Strava sa odporúča ľahko stráviteľná, odev má byť ľahký, vzdušný, svetlých farieb. Vhodná je tiež prikrývka hlavy. V prípade pobytu pri vodných plochách a kúpaliskách sa v čase od 10,00 do 16,00 treba zdržiavať v tieni. V prípade využívania klimatizácie je ideálnou teplotou tá, ktorá nepresiahne teplotný rozdiel 5 – 7°C čím predídeme tzv. teplotnému šoku. Aktivity je vhodné plánovať na ráno alebo večer. Odporúčame tiež používať ľahké svieže vône, osviežujúce spreje s minerálnou vodou a aspoň raz denne sa osviežovať vlažnou (nie príliš studenou) vodou.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img