ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Čo robiť v Seredi počas mimoriadnej veternej smršte, silnej búrky, či v extrémnych horúčavách? Mesto Sereď vopred radí a prijíma opatrenia na ochranu svojich občanov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /8 JÚL 2021/
Okrem pravidelného zasadania Krízového štábu mesta Sereď kvôli pandémií Covid-19, sa konalo stretnutie aj kvôli prípadnému vzniku mimoriadnej situácie v meste. Sereď preventívne informuje svojich občanov, ako majú reagovať v prípade tropických horúčav, mimoriadne silnej búrky, veternej smršte, či v prípade tornáda. Zároveň komunikuje so správcami bytových domov v meste, s ktorými pripravuje konkrétnu a vecnú inštruktáž pre obyvateľov činžiakov.

Čo sa to vonku deje? Klimatické zmeny
Nielen tropické dni, ale aj nepredvídateľné zmeny počasia musíme začať vnímať ako súčasť našich každodenných životov. Súvisia s klimatickými zmenami, ktoré viac a viac ovplyvňujú naše dni. Nech nás z ilúzie nekonečného bezpečia a pocitu „mňa sa to netýka“ prebudí tragický príklad nedávneho ničivého tornáda na Morave. Nie panika, ale pripravenosť a pochopenie toho, čo sa vonku deje, nám budú nápomocné. Dôležitý je pritom vopred naprogramovaný ľudský prístup v našich hlavách a pripravená pomocná ruka pre suseda, či iného núdzneho človeka v akejkoľvek krízovej situácií.

Čo robiť v Seredi počas mimoriadnych horúčav?
Vyhýbať sa pobytu na priamom slnku, najmä na poludnie a popoludní, dodržiavať pitný režim, nenechávať deti a zvieratá na priamom slnku, ani v stojacich automobiloch, pri pobyte na priamom slnku používať ochranné prostriedky pred priamym slnečným žiarením (pokrývka hlavy, ochranné krémy, slnečné okuliare a pod.).
Dobrá rada: V ideálnom prípade sa počas dňa chladiť v pivničných priestoroch, rodinných či bytových domov, nevykonávať žiadnu náročnú fyzickú prácu. Večer a v noci príbytky čo najviac vyvetrať, poutierať podlahy studenou vodou kvôli ochladeniu, cez deň okná zabezpečiť podľa svojich možnosti pred slnkom. Vyskúšajte napríklad zatemnenie okien dekou, alebo prevesenie mokrých plachiet cez garnižu.

Čo robiť v Seredi počas mimoriadne silného vetra?
Keď nie je nutné, nevychádzať z domu, nezdržiavať sa na voľných plochách, zatvoriť a zabezpečiť okná a dvere, odložiť z dvorov voľne položené predmety, nepúšťať von deti, zabezpečiť domáce zvieratá, neparkovať pod stromami a pri chatrných budovách, s ľahkými vozidlami a nenaloženými nákladnými automobilmi nejazdiť po otvorených veterných plochách.

Čo robiť v Seredi počas mimoriadne silnej búrky s prívalovým dažďom?
Keď nemusíte, nevychádzať z domu, nepúšťať von deti, neparkovať pod stromami a pri chatrných budovách, nezdržiavať sa pri stožiaroch vysokého napätia alebo vysokých stromoch, opustiť vodné plochy a priestory v blízkosti rieky, zabezpečiť obydlie pred vniknutím vody. Ak vás silná búrka zastihne mimo domova, s ľahkými vozidlami a nenaloženými nákladnými automobilmi nejazdite po otvorených veterných plochách, vo voľnej krajine pri búrke prečkajte v automobile, alebo vyhľadať nižšie polohy, pozor na ich prípadné zatopenie).

Čo robiť v prípade mimoriadne silného dažďa v prípade kritického nedostatku času?
Zanechať akékoľvek činnosti a rýchlo sa odobrať na bezpečné miesto (kopec, vyšší svah a pod.) alebo na vopred určené miesto.

Čo robiť v Seredi v prípade mimoriadne silného dažďa ak máte dostatok času?
Vypnúť alebo uzatvoriť hlavné rozvody elektrického prúdu, vody a plynu, premiestniť vybavenie domácností do vyšších poschodí, uzatvoriť a utesniť všetky okná a otvory, pripraviť si vozidlo pre prípad nutnosti opustenia obydlia, pripraviť si lieky, dokumenty, vhodné ošatenie, trvanlivé potraviny a pitnú vodu na 2-3 dni, zobrať si nepremokavú obuv a odev, odstrániť látky, ktoré môžu v styku s vodou vyvolať chemickú reakciu (jedy, žieraviny, kyseliny a pod.), informovať svojich susedov, pripraviť evakuáciu zvierat, pripraviť si evakuačnú batožinu, opustiť vodné plochy a priestory v blízkosti rieky. Dodržiavať pokyny záchranných zložiek, orgánov samosprávy a štátnej správy, sledovať pokyny v hromadných informačných prostriedkoch.

Dobrá rada: Vymeňte si vopred telefónne kontakty so všetkými susedmi, môžu sa vám v krízovej situácií zísť. Pestujte si priateľské vzťahy s okolím, kde bývate, pretože jeden druhému môžete byť v istom momente záchrancom, alebo aspoň pomocníkom v ťažkej situácií.

Čo robiť v Seredi v prípade tornáda a veternej smršte?
V prvom rade treba uviesť, že na vznik tornáda nie sú v Seredi a v našom okolí vytvorené vhodné geograficko-prírodné podmienky. Na Slovensku je však viacero vytipovaných oblastí, kde tornádo môže zosadnúť, jedným z nich je napríklad okolie Zemplína.
Ak tornádo zosadne na mesto, je treba:
– z najvyšších poschodí sa snažte schodiskom dostať čo najnižšie, najlepšie do pivníc
– ak bytová jednotka nemá pivnice, zdržiavať sa v stredových chodbách, ktoré sú najpevnejšími časťami stavby, resp. tam kde sú najpevnejšie statické múry
– buďte čo najďalej od okien.

V rodinných domoch využite priestory pivníc, ďaleko od okien, kúpeľne a v nich napríklad vane, prikryte sa matracmi. Učupte sa tam, kde sú najsilnejšie preklady a múry.

Dobrá rada: V pivniciach nestojte v strede miestnosti, ale vyhľadajte rohy miestností, nakoľko je tam pravdepodobnosť zavalenia nižšia. Vyhnite sa pivničným miestnostiam, kde je prívod plynu, alebo vody. Ak svoj nový rodinný dom práve projektujete, či renovujete, zamyslite sa nad možnosťou vybudovania pivnice a tiež nad lepším zaistením strešnej krytiny. Silný vzdušný vír totiž dokáže z nezabezpečených strešných škridiel vyrobiť zbraň.

Ktoré časti vášho bytového domu sú najstabilnejšie? Dozviete sa na najbližšej domovej schôdzi
Mesto v spolupráci so správcami bytových domov mesta Sereď už pripravuje informácie pre približne 6-tisíc obyvateľov činžiakov. Informácie, kde konkrétne sa schovať vo vašom bytovom dome, ktoré stavebné časti budovy sú staticky najpevnejšie, či ktoré miestnosti vášho činžiaku sa dajú využiť na prečkanie smršte, sa dozvedia na domových schôdzach.

Informácia Krízového štábu mesta Sereď o testovaní na Covid-19 zo dňa 6. júla 2021
Od prvého júla 2021 sú v prevádzke v okrese Galanta tieto MOM-ky:
1. NsP Sv. Lukáša Galanta,Hodská 373/38, 924 22 Galanta, https://sk.lab.online/
2. Phoenix Corporation, s.r.o., 29.augusta, Galanta (BUS), Po – Ne: 08:15 – 13:15 https://momky.sk
3. Autoprofit Estate a.s., Šaľská 743/2, Galanta, Po, St, Pi, So: 09:00 – 13:15 a 14:00 – 17:00
4. Phoenix Corporation, s.r.o., Trnavská cesta 6, Sereď Po – Ne: 08:30 – 13:30 https://momky.sk

Ilustračné foto zdroj: internet

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A teraz jedna rada mestu. Od prevratu socializmu ku kapitalizmu som v tomto meste nevidel polievacie striekacie auto. A pritom tu mame vah cize vodu zadarmo na polievanie rozpaleneho a zaprašeneho mesta. 30ročny clovek zijuci v tomto meste ani nevie ako take auto vyzerá, lebo take auto v tomto meste este v živote nevidel. Ten skurveny socializmus vedel a zabezpecil obyvatelom mesta polievanie rozpalenych ulic v lete skoro nonstop a to vtedy neboli take horúčavy ako teraz, aby sa znížila teplota a prašnost mesta. Haloo primator obyvatelia platiaci dane a teba a tvoj zivot si to zaslúžia

  2. Obyvatel 8. júla 2021, 22:46 – suhlasim. Priority vedenia mesta za Tomcanyiho su nastavene inak -predaj a prenajom mestskeho majetku, vystavba prvoligoveho stadiona, vysvetlovanie si zakonov po svojom a na druhej strane mame nepokosene travniky, znicene cesty a chodniky, burinu uprostred asfaltovych chodnikov a cyklotrasy uz tri mesiace po jej odovzdani do uzivania a pod.

  3. To aby sme držali spolu s ľuďmi najprv by muselo dosť znych byť normálny nuž bohužiaľ nie sú vecssina znych sú zákerný falošný ,taký ľudia na dobrotu voci iným nepoznajú.

  4. 🙂 Tak dnes rano tu zavlahu mesta zariadila priroda. Asi sa treba viac iba modlit lebo ina pomoc od mesta nebude. 🙂

  5. Polievace auto? Na tom sa asi nedá dobre zarobiť..môže mi niekto vysvetliť,prečo na mlynarskej postavili takú ozrutnú konštrukciu tržnice? A další bombonik..su tie stoly pre predajcov,menšie,ako tie stare…

  6. obyvatel: plný súhlas a dodám, že ten s*urvený socializmus a čssr mal prepracovanú civilnú obranu tak ako nikto na svete a aj vybavenie k tomu prislúchajúce, spomeniem len niektoré špecialitky ako vyprosťovacie a mostové tanky, bvpčka, plávajúce transportéry, kryty civilnej obrany-v akom stave sú dnes?, kuchyne, vozidlá a iné, treba si dať otázku, kam sa to všetko podelo? je civilná obrana v takom stave ako pred 89? nie nie je pretože dnešný systém zvysoka se*ie na obyčajných ľudí, dnes si kryty stavajú a staré skupujú len vyvolený a samozrejme treba myslieť aj na to čo dané problémy spôsobuje a spôsobilo….

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img