ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Výtvarný workshop Pohľad do umenia secesie (Dôležité je mať veľa otázok)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V dňoch 2. – 3. júla 2021 prebehol v Mestskom múzeu – Fándlyho fare v Seredi výtvarný workshop pod vedením akademickej maliarky Oksany Lukomskej Pohľad do umenia secesie. Usporiadateľom bolo Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi.

Vernisáž výtvarných diel z tohto workshopu sa uskutočnila 3. júla od 18.00 hod. v priestoroch múzea, kam sa zišli hlavne účastníčky workshopu a ich príbuzní. Vládla tam pohoda a dobrá nálada. Hudobnou hostkou bola pesničkárka Beáta Vargová-Kuracinová z Trnavy.

Ako mi pred vernisážou prezradila vedúca Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi Mária Diková, výtvarné workshopy múzeum usporadúva pre široký okruh záujemcov. Sú teda viacgeneračné – určené pre deti, študentov, dospelých i seniorov. Tohto roku sa v piatok 2. júla maľovalo akvarelovými farbami na voľnú tému a v sobotu 3. júla akrylovými farbami na tému Sereď.

Na úvod vernisáže všetkých prítomných srdečne privítala Mária Diková a uviedla zaujímavé číselné údaje: tohto roku sa konal už 8. ročník výtvarného workshopu, tentoraz so štrnástimi účastníčkami. Predstavila aj hudobnú hostku, ktorá je nielen pesničkárka, ale aj poetka, spisovateľka a pedagogička. Beáta Vargová-Kuracinová hneď zaspievala a zahrala na gitare dve vlastné pesničky. Ich hlavným mottom bolo, že všetci by sme mali šíriť dobro.

Mária Diková potom vysvetlila, že keďže workshopy organizuje Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi, vyberajú pre ne rôzne historické témy. Tiež predstavila hlavnú aktérku tohtoročného workshopu Pohľad do umenia secesie – akademickú maliarku Oksanu Lukomsku z Brestovian. Spoločne potom postupne prečítali mená všetkých účastníčok, predviedli ich maľby a Oksana Lukomska prácu každej účastníčky zhodnotila. Pochválila ich, že boli učenlivé a aktívne, pretože ak sa chce človek v tvorbe posunúť ďalej, musí mať veľa otázok. Niektoré účastníčky počas workshopu vytvorili aj viac ako dve maľby.

Oksana Lukomska všetkých prítomných na vernisáži poučila, že secesia ako umelecký štýl bola populárna na konci 19. a na začiatku 20. storočia. Vznikla v Nemecku. Známymi maliarmi, tvoriacimi v štýle secesie boli napríklad Alfons Mucha a Gustav Klimt. Secesia sa však netýkala len maľby, ovplyvnila aj grafiku, mobiliár, interiérový design, architektúru či sochárstvo. Pre secesnú maľbu sú typické predovšetkým ohraničené farebné plochy, rastlinné prvky, plastika ľudského tela, dekoratívnosť, veľmi veľká farebná škála, veľa farebných odtieňov, kontrast studených a teplých farieb. Štýl secesie obsahuje prvky art deco, impresionizmu i expresionizmu. Dá sa povedať, že bol protestom proti realizmu. Je to pocitový štýl, umelec v ňom ukazoval vlastné videnie života v kombinácii s fantáziou. Maliari takto teda zobrazovali svoj vnútorný svet a boli naklonení rôznym experimentom. K tomu sa snažila viesť účastníčky workshopu aj Oksana Lukomska.

Na záver vernisáže Mária Diková skonštatovala, že ak má človek tvorivosť, nezáleží na tom, aké má povolanie. Zaželala účastníčkam veľa chuti do tvorby a poďakovala všetkým, ktorí sa na workshope a na vernisáži podieľali. Napokon zazneli ešte tri pesničky Beáty Vargovej-Kuracinovej.

Všetci pevne dúfame, že sa stretneme na ďalšom výtvarnom workshope opäť o rok.

 

Diela vystavené na vernisáži
Diela vystavené na vernisáži
Diela vystavené na vernisáži
Diela vystavené na vernisáži
Diela vystavené na vernisáži
Diela vystavené na vernisáži
Diela vystavené na vernisáži
Diela vystavené na vernisáži
Diela vystavené na vernisáži
Momentka z vernisáže
Momentka z vernisáže
Momentka z vernisáže
Momentka z vernisáže
Momentka z vernisáže
Momentka z vernisáže
Momentka z vernisáže
Momentka z vernisáže
Momentka z vernisáže
Otvorenie workshopu Pohľad do umenia secesie
Účastníčky workshopu Pohľad do umenia secesie

Foto: Ružena Šípková a Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img